fbpx
Negativne posljedice opasnih dijeta i suludo brzog mršavljenja!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-11-09T194659.888
Predloženo Zdravlje

Negativne posljedice opasnih dijeta i suludo brzog mršavljenja!

Iako bismo svi voljeli riješiti se masnih naslaga preko noći, u praksi se pokazuje da izuzetno brzi gubitak tjelesne mase ima različite negativne posljedice za tvoje tijelo i organizam…

Htjeli mi to ili ne, mršavljenje mora biti višemjesečni proces. Zvuči fantastično biti na dijeti par tjedana i uspješno izgubiti sve masne naslage, no u praksi to može biti rezultat isključivo ekstremnih dijeta, koje zapravo uopće nisu dobre za tebe.

Naime, po mišljenju velike većine stručnjaka, pri zdravom mršavljenju preporučuje se gubitak između 0.5 i 1.0% tjelesne mase tjedno.

To znači da osoba težine veće od 120 kilograma može na zdrav i održiv način gubiti do pet kila mjesečno, no ona s manjom masom ne bi trebala gubiti više od 2,5 do 3 kg u mjesec dana, za što će se pobrinuti prosječni dnevni kalorijski deficit od otprilike 500 kilokalorija.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-09T194950.293

Naravno, kalorijski deficit može biti još veći, ako kroz prehranu dodatno ograničiš unos kalorija i različitim fizičkim aktivnostima povećaš njihovu potrošnju.

No, tada se javljaju negativne posljedice suludo brzog mršavljenja, koje nikako ne želiš da se pojave. Vrijeme je da saznaš za njih…

Umjesto masti, potrošnja mišića

Cilj mršavljenja gubitak je masnih naslaga, koje tijelo skladišti kada tvoj unos kalorija nadmašuje potrošnju. Međutim, kad okreneš situaciju i kreneš velikom brzinom trošiti kalorije, tada nećeš trošiti samo mast, već i svoju mišićnu masu.

Drugim riječima, tvoja će se veličina smanjiti, što u ovom trenutku možda misliš da želiš, a pritom ćeš ostati i bez dobrih i vrijednih dijelova tijela, koji čine tvoju mišićnu strukturu.

A ako dijeta zahtijeva da se u potpunosti odrekneš unosa masti, uključujući i nezasićene masne kiseline, tada ćeš tek završiti u nevolji. Naime, esencijalna mast je nužna za brojne različite procese u tvom tijelu i ako je zanemariš, ugrožavaš čak i svoj život.

Slabost i nedostatak energije

Još jedna negativna posljedica brojnih trendi dijeta, do koje dolazi zbog minimalnog unosa kalorija, u što nisu uključeni ni svi oni hranjivi nutrijenti, prijeko potrebni za normalno funkcioniranje organizma.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-09T200555.322

Cilj tvojeg plana prehrane mora biti izbacivanje praznih, nutritivno siromašnih obroka, a ne smanjenje unosa bilo kakve hrane u organizam. Dobra dijeta je samo ona koja ti daje sitost i energiju, dok usput gubiš masne naslage. A takva može biti isključivo ona koja je razumna i postepena…

Višak kože zbog mršavljenja

Da, za one koje muči prekomjerna tjelesna težina posljedica suludo brzog mršavljenja definitivno je i višak kože, koji visi s tvog tijela i uopće ne izgleda oku ugodno.

Ovješena koža se može pojaviti na unutrašnjoj strani bedara, rukama i trbuhu, zato što ne može pratiti tempo tvog ekstremnog gubitka tjelesne mase, a u sebi sadržava i masnoću. To je dodatni problem koji ti ne treba, a može se izbjeći uravnoteženom prehranom i pomno planiranom redovitom tjelovježbom.

Umjesto zdravih navika, povratak sala

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-11-09T172202.660

Za kraj, moramo reći da je za dugoročni uspjeh dijete ključno da kroz razdoblje mršavljenja usvojiš nove, zdrave navike, koje će ti pomoći da u mjesecima i godinama koji dolaze nastaviš kontrolirati svoju tjelesnu težinu.

To se neće dogoditi ako koristiš neku ekstremnu dijetu pri kojoj ćeš se mentalno i fizički iscrpiti, s ciljem izgubiti tjelesnu masu, jer nakon toga su veliki izgledi da se jednostavno vratiš starim navikama i polako vratiš na sebe salo koje je u ovom procesu nestalo.

Dakle, mršavljenje zaista nije nešto što se događa od danas do sutra i opasno mu je pristupiti neozbiljno. Kao što nije dobro trpati u sebe prazne kalorije i ne paziti što jedeš, tako nije dobro ni potpuno prestati jesti, odnosno pokušavati postići prevelik kalorijski deficit.

Fantastičan rezultat dolazi isključivo ako znaš što radiš i imaš odlučnost zacrtani plan provesti u djelo. A ako smatraš da ne znaš dovoljno o onome što stoji iza mršavljenja te se već dugo neuspješno vrtiš u krug, uvijek možeš potražiti pomoć ozbiljnog stručnjaka, koji ima fitnes i nutricionizam u malom prstu.

Nema sumnje, suradnja s takvim profesionalcem jamči najlakši i najsigurniji put do uspjeha i zato ako zapneš, slobodno se javi nekom poput mene, tko jedva čeka promijeniti kvalitetu tvoje svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i ONLINE fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja! 

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se