11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-10-23T220400.623

Popis za kupovinu – kako ga sastaviti i što na njega staviti?

153

Jedan od najboljih načina kako sebi osigurati brz i učinkovit šoping zdravih namirnica u supermarketu svakako je popis za kupovinu, koji može biti sjajan poticaj pri tvojoj kontroli tjelesne težine…

Ništa bez dobre organizacije! Bilo čime da se baviš u životu, teško ćeš doći do uspjeha bez mudrog planiranja i uspješnog organiziranja svakog svog sljedećeg koraka, što definitivno vrijedi i za mršavljenje, kao i za uspješno oblikovanje tijela.

Tu u igru ulazi popis za kupovinu, kao podcijenjeni dio tjednog plana prehrane, koji značajno olakšava dolazak do kvalitetnih namirnica i održavanja prehrane uravnoteženom i zdravom.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-23T214531.869

Da, taj list papira koji je u novije vrijeme preseljen na aplikacije na mobitelu itekako ti može pomoći da lakše provodiš svoju dijetu i vodiš evidenciju ne samo o tome što kupiti, već i koje namirnice dolaze u obzir u danima kada pokušavaš postići kalorijski deficit

Učini svoj popis trajnim pomagačem

Prvi uvjet za uspješno korištenje popisa za kupovinu svakako je ne čekati prekasno pri nego ga iskoristiš! Da, najgora stvar je dopustiti da se frižider i zamrzivač u potpunosti isprazne, jer tada je najlakše posrnuti i potražiti brzo rješenje u praznim i nutritivno siromašnim kalorijama, iz pekare, slastičarnice ili fast fooda.

Dakle, u šoping se ide kad se frižider počne polako prazniti, a nikako kad je potpuno prazan. Mnogi kupovinu vole obaviti vikendom, a ako i ti imaš taj običaj, pobrini se da kupiš namirnica dovoljno za tjedan dana kvalitetne prehrane.

Tu svoju ulogu počinje igrati popis za kupnju. Najbolji savjet je kreirati statični popis, na kojem se nalaze sve one namirnice koje su ti dovoljno ukusne da ih možeš konzumirati iz tjedna u tjedan, a u isto vrijeme donose sitost i energiju, uz razumnu kalorijsku vrijednost.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-23T211416.796

Zatim na tom popisu stavljaš kvačice kod onih namirnica kojih još imaš dovoljno u frižideru, a ostale tražiš u supermarketu i obnavljaš im zalihe.

Naravno, sve je to jednostavnije s modernim mobilnim aplikacijama, koje u sebi imaju mogućnost elegantnog stavljanja kvačice kraj željene namirnice pritiskom prsta na ekran, a i neće se izgubiti poput lista papira.

Tako ne samo što ćeš kreirati korisno pomagalo za svoju tjednu kupovinu, već ćeš uvijek imati pred očima popis namirnica koje su dobre za tvoje zdravlje, što će ti olakšati predano poštivanje plana prehrane i još te malo približiti ostvarenju željenih rezultata…

Što staviti na popis za kupnju zdravih namirnica?

Kao što smo već naglasili, na tvom popisu bi trebale biti one namirnice koje će ti osigurati energiju i dugoročnu sitost, a da su niske ili srednje kalorijske vrijednosti. Također, trebale bi sadržavati sve one nutrijente potrebne tijelu da bi normalno funkcioniralo.

Tu bi se definitivno trebalo naći voće, od banana i jabuka do datulja, lubenice i avokada, ovisno o godišnjem dobu, kao vrijedan izvor različitih vitamina i minerala.

Na ulazu u svaki supermarket nalazi se i povrće, koje također obiluje mikronutrijentima i biljnim vlaknima pa se pobrini da ga uvijek imaš na raspolaganju, za salatu ili prilog glavnom jelu.

Potrebni su ti i izvori proteina, poput pilećih i purećih prsa te različitih riba, ako jedeš meso, a soja, kvinoja, grašak ili chia sjemenke ako tražiš biljne izvore bjelančevina.

Uz sve to potraži i integralne izvore ugljikohidrata, s rižom kao najboljim izborom, kao i ponešto prirodnih začina koji ti mogu učiniti ukusnim onu zdravu hranu čiji ti okus možda ne paše u izvornom obliku.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-10-23T211115.272

Tvoj popis neka bude trajan, ali ne i uklesan u kamen, što znači da uvijek možeš brisati i dodavati namirnice, ovisno o vlastitim preferencijama i postavljenim ciljevima pri izgradnji tijela. A aplikacije nude mogućnost da popisu dodaš i kalorijsku vrijednost svakog artikla, za još bolje razumijevanje nutricionizma i svega što je potrebno da otopiš masne naslage.

Dakle, popis za kupovinu je prava stvar, čak i ako imaš dobru memoriju i možeš zapamtiti sve namirnice koje nedostaju u tvom frižideru, jer pomaže boljem provođenju tjednog plana prehrane i stvaranju svjesnosti o razlici između kvalitetne i nekvalitetne prehrane.

A ako ne znaš što staviti na svoj popis za kupnju i zbunjuje te beskrajan broj različitih kontradiktornih savjeta na Internetu, tada je najbolja odluka obratiti se ozbiljnom profesionalcu, onom koji nutricionizam i fitnes ima u malom prstu i zna što je potrebno za uspješnu izgradnju tijela. Nekog poput mene, tko jedva čeka poboljšati kvalitetu tvoje svakodnevice.

Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i online fitnes trener specijaliziran za zdravo mršavljenje žena s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju vrijednog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu za uspješnu fizičku transformaciju, koju kada prilagodimo tvojim željama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze i neće ti biti NIKAKAV problem uklopiti te nove, zdrave navike u svoju svakodnevicu.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!