leg-2554756_1280

Jednostavan vodič za SPF, UVA, UVB

340

Potraga za savršenim tenom može izgledati kao sjajna ideja kad smo u dvadesetim godinama, ali kako postajemo stariji, savršen ten i nezaštićeno izlaganje suncu mogu uzeti danak na našoj koži. Moramo naučiti kako se svakodnevno brinuti da bismo osigurali blistavu, mladalačkiju kožu tijekom godina.

Kada je u pitanju zaštita tijela od sunca, važno je shvatiti zašto je zaštita od sunca obavezna, bez obzira na vašu dob ili doba godine.

Kako biste zaštitili svoju kožu, morate biti svjesni štetnih UVA i UVB zraka sunca. Te kratice često vidimo na našim proizvodima za njegu kože, kozmetici i odjeći, no znate li što znače?

• SPF = faktor zaštite od sunca (Sun Protection Factor)

• UVA = ultra ljubičasta A (dugačak val)

• UVB = ultra ljubičasta B (kratki val)

UVA i UVB su dvije vrlo različite vrste zračenja koje mogu oštetiti vašu kožu. Da pojednostavimo, zapamtite UVA kao A za starenje (aging), jer su to zrake koje ostare vašu kožu. I zapamtite UVB kao B za gorenje (burning), jer su to zrake koje od kojih vam koža izgori.

UVA zrake uzrokuju starenje kože

UVA zrake odgovorne su za starenje kože i nastanak bora te mogu pridonijeti raku kože. Budući da UVA zrake lako prolaze kroz ozonski omotač, one čine većinu izloženosti suncu. UVA zrake mogu proći kroz oblake, staklo, pa čak i nešto odjeće. Možda ih nećete moći osjetiti, ali one će utjecati na vašu kožu.

UVB zrake uzrokuju sunčane opekline

UVB zrake odgovorne su za opekline od sunca i katarakte, a mogu utjecati na imunološki sustav. Ono što je najvažnije, UVB zrake također doprinose raku kože.

SPF vam daje do znanja koliko dugo možete ostati na suncu

Faktor zaštite od sunca (SPF) koji se nalazi u našim proizvodima za sunčanje daje vam predodžbu koliko dugo možete ostati na suncu prije nego što vam koža pocrveni. I svatko je različit. SPF se odnosi samo na UVB zrake. Ne odnosi se na UVA zrake. SPF proizvodi dolaze na različitim razinama, uključujući SPF 15, SPF 30, SPF 50 i više. Evo kako funkcioniraju: recimo da će vaša koža početi crveniti kada bude izložena suncu nakon samo deset minuta. Uzeli biste tih deset minuta i pomnožili ih sa SPF brojem koji koristite.

Na primjer, ako koristite proizvod SPF 30:

– 10 minuta x 30 (SPF) = 300 minuta

– Uzmite 300 minuta i podijelite sa 60 minuta, što je jednako 1 satu

– 300 minuta / 60 minuta = 5

– Rezultat: oko 5 sati standardne zaštite od sunca

Ako ste na plaži ili na izravnom suncu dulje vrijeme, budite oprezni s kremom za sunčanje i odabranim faktorom zaštite od sunca. Važno je da nema lažnog osjećaja sigurnosti kada je u pitanju vaša krema za sunčanje. Mnogi proizvodi nisu otporni na vodu, tako da se ne biste mogli osloniti na pet sati zaštite ako plivate ili vježbate. Također, većina krema za sunčanje namijenjena je uobičajenom, svakodnevnom izlaganju suncu, a ne cijelom danu na izravnom suncu. Na plaži ili dok vježbate na suncu, trebali biste razmisliti o jačoj kremi za sunčanje nego inače. I kao i uvijek: primjenite, primijenite i ponovo primijenite.

10 najboljih savjeta o kremi za zaštitu od sunca

• Uvijek primjenjujte kremu za sunčanje, bez obzira na godišnje doba.

• Kada kupujete proizvode za zaštitu od sunca uvijek tražite “zaštitu širokog spektra” na naljepnici da osigurate zaštitu i od UVA i od UVB zraka.

• Prava količina kreme za sunčanje za vaše tijelo je oko 30ml, što je taman da se napuni mala čašica. Potrebna vam je žličica (5 grama) kreme za sunčanje samo za vaše lice.

• Nanesite kremu za sunčanje najmanje 15 do 20 minuta prije izlaska na sunce. Ako je vaša koža već crvena od sunca, oštećenja su već započela. • Važno je zaštititi svako izloženo područje kože, uključujući uši i ćelave točke; i nosite zaštitnu odjeću poput košulja dugih rukava, dugih hlača i šešira širokog oboda. Nosite sunčane naočale koje pružaju