8 savjeta za upravljanje stresom tijekom lockdown-naredbe „ostani kod kuće“
crew-B0n4-PeF60Q-unsplash (1)
Lifestyle Mršavljenje Ostalo Rezultati Zdravlje

8 savjeta za upravljanje stresom tijekom lockdown-naredbe „ostani kod kuće“

Prema nedavnom istraživanju, 88 posto vlada diljem svijeta potaknulo je ili zahtijevalo od građana da rade od kuće tijekom pandemije COVID-19. Nažalost, socijalna izolacija može dovesti do emocionalnog, fizičkog i mentalnog umora, čime se povisuje razina stresa.

Sada bi više nego ikad naše mentalno zdravlje trebalo biti prioritet. Prepoznati stres u sebi i znati kako se s njim nositi posebno je važno danas jer kronični stres prijeti našoj dobrobiti i slabi sposobnost imunološkog sustava da se bori protiv infekcija.

Važnost ljudske interakcije

S vremenom su ljudi evoluirali u društvena bića, okružujući se s obitelji, prijateljima i skupinama sa sličnim interesima kako bi se lakše nosili sa stresom života i upravljali svojim mentalnim zdravljem.

Iako smo sada u digitalnom dobu u kojem nam tehnologija omogućuje da ostanemo povezani, i dalje želimo ljudsku interakciju koja uključuje dodir i osobna okupljanja da bismo ostali mentalno zdravi, pa ne čudi što mnogi od nas doživljavaju tjeskobu, depresiju i druge psihičke probleme.

beanie-2562646_1280

Kako poboljšati stanje svojeg uma

Međutim, postoje načini za suočavanje sa stresom koji će pomoći vama i onima oko vas da bolje upravljate takvim osjećajima i smanjite brige tijekom naredbe “ostani kod kuće”:

1. Prepoznajte znakove stresa

Škripanje zubima, debljanje, glavobolje, promjene raspoloženja, bolovi u leđima i vratu te neprospavane noći signali su da doživljavate stres.

Prepoznavanje ovih znakova pomoći će vam da znate kada je vrijeme da uvježbate neke strategije za smanjenje stresa.

2. Prepoznajte svoje okidače

Ako radite od kuće ili gledate vijesti i osjećate se tjeskobno, iritirano ili osjećate glavobolju, bol u vratu, vrijeme je za ustajanje i prekidanje te aktivnosti.

Šetnja, slušanje glazbe ili pronalazak mirnog mjesta za opuštanje mogu vam pomoći da resetirate mentalno stanje i vratite se rješavanju dnevnih zadataka.

3. Svakodnevno se isključite

Zakažite redovno vrijeme tijekom dana kada pravite pauze u radu ili gledanju, čitanju ili slušanju vijesti, uključujući društvene medije. Povezivanje 24 sata dnevno može dovesti do mentalnog naprezanja i tjeskobe.

Odvojite vrijeme za opuštanje sudjelujući u aktivnostima koje razbijaju monotoniju vašeg dana. Povezivanje s ljudima kojima vjerujete i s kojima možete razgovarati o svojim osjećajima također može pomoći pri poboljšanju raspoloženja.

4. Pronađite svoje kreativno mjesto

Prepustite se razonodi u kojoj uživate ili pronađite novu aktivnost ili hobi. Preusmjeravanje fokusa na nešto novo može vam pomoći da se opustite i osjećate energično.

Razmislite o isprobavanju novog recepta, hodanju, zimskom čišćenju ili sudjelovanju u online treningu kako biste smanjili stres i osjetili osvježenje.

5. Dišite za opuštanje

motoki-tonn-ezOKZhYJAFo-unsplash

Prirodno disanje uključuje dijafragmu. Kad dišemo s pomoću dijafragme, trbuh nam se rasteže dok udišemo i poravna se kad izdahnemo. Nakon nekog vremena zaboravimo pravilno disati te se koristimo prsima i ramenima, što može dovesti do kratkih i plitkih udisaja i povećati stres i tjeskobu.

Nema boljeg trenutka od sadašnjeg da počnete raditi na svojem disanju. Za početak, pronađite mirno mjesto za ležanje. Stavite jednu ruku na prsa, a drugu na trbuh. Kad budete spremni, polako udahnite.

Trebali biste osjetiti kako vam se trbuh širi, a kad izdahnete, prsa bi se trebala spustiti. Vježbajte opuštajuće disanje 20 do 30 minuta dnevno kako biste smanjili razinu tjeskobe i potaknuli stanje smirenosti.

6. Gibajte se

Budite aktivni. Pronađite rekreativnu aktivnost u kojoj uživate. Tjelovježba poboljšava cjelokupno zdravlje i osjećaj dobrobiti, a također je izvrstan način za borbu protiv stresa.

people-2573216_1280

Kada vježbate, u mozgu stvarate endorfine, kemikalije koje pomažu smanjiti percepciju boli, poboljšavajući tako raspoloženje. Redovito vježbanje također pomaže poboljšati kvalitetu sna, što zauzvrat smanjuje stres i umor.

Ako imate fitness tracker, odredite da ćete napraviti 10 000 koraka svaki dan. Postavljanje cilja pomoći će vam da budete motivirani i pružit će vam osjećaj postignuća.

7. Ostanite povezani s ljudima

Održavanje kontakta s obitelji i prijateljima presudno je. Možda ste fizički izolirani, ali to ne znači da morate izgubiti vezu s drugima. Pokušajte svakodnevno kontaktirati ljude koji su vam važni s pomoću društvenih mreža ili videopoziva.

8. Odredite dnevnu rutinu

Usred promjena koje su izvan vaše kontrole, budite dosljedni aktivnostima za koje ste zaduženi. Ako i vi, poput mnogih ljudi, radite od kuće, uspostavite dnevnu rutinu. Ponašajte se kao da odlazite na posao.

Ustanite u uobičajeno vrijeme i odjenite se. Ne trebate nositi poslovno odijelo, već ciljajte poslovnu ležernu odjeću. Također, postavite svoje radno okruženje u stanu ili kući u kojem postoje ograničeni prekidi koji će vam pomoći da budete fokusirani.

Ako su vam korisni moji savjeti, pozivam vas da se priključite mojoj besplatnoj Facebook grupi za podršku u pogledu prehrane, treninga i osobnog razvoja, gdje svaki dan dijelim vrlo zanimljiv sadržaj.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!