(kopija u sukobu) 11 naminica koje trebate izbjegavati – 2020-12-26T105152.910

5 najvjerojatnijih razloga zašto tvoji mišići ne rastu!

197

Povećati mišićnu masu jednaki je izazov kao i izgubiti tjelesnu masnoću, a ako se tvoj plan ne odvija kako je zamišljen, ovo bi mogli biti razlozi neuspjeha…

Tvoje tijelo treba razlog da bi raslo! Upravo to je ono što moraš znati ako želiš povećati svoju mišićnu masu i ojačati tjelesnu strukturu, što će ti dati dodatnu snagu, kao i zdraviji izgled.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-26T102439.172

No, zanimljivo je da se mnogi rekreativci zapravo puno lošije snalaze pri izgradnji mišićne mase nego pri mršavljenju. Na samom početku mišići još i rastu, ali ubrzo napredak zapne, a ovo su najvjerojatniji razlozi zašto se to dogodilo…

Ne koristiš progresivni plan treninga

Kao što smo već naglasili, da bi tijelo raslo i povećavalo svoju mišićnu masu, potrebno ga je izazvati. Ako radiš na snazi i koristiš vježbe koje zahtijevaju mišićni otpor, tijelo će se prilagoditi da bi se moglo nositi sa sve težim zahtjevima koje stavljaš pred njega. A to će napraviti upravo rastom mišića.

Dakle, potreban ti je progresivni plan treninga, a ne statični. Ako radiš uvijek s istim težinama, mišići će vrlo brzo prestati rasti.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-26T103111.736

U svakom slučaju, pet je mogućih načina kako podizati intenzitet i provoditi svoju trening progresiju u određenom razdoblju:

  • povećavanjem težine utega
  • povećavanjem broja ponavljanja vježbi
  • povećavanjem broja setova vježbi uključenih u trening
  • povećanjem intenziteta i gustoće vježbi unutar jednog treninga
  • popravljanjem vlastite tehnike izvođenja vježbi

Ne analiziraš podatke i treniraš stihijski

Bez analize danas je nemoguće ostvariti uspjeh u bilo čemu! Isto vrijedi i za treninge. Ako zaista želiš kvalitetno raditi na svojoj mišićnoj masi, moraš voditi evidenciju o svojim prethodnim treninzima te na temelju toga donositi odluke za budućnost. Uhvatiti se prvog utega koji je slobodan u teretani nije pravi način kako ostvariti svoje ciljeve.

Podaci koje skupljaš će ti pokazati na koji način optimizirati vlastite treninge kako bi i dalje bili progresivni, a da pritom ne riskiraš ozljedu. Uočit ćeš koji dio plana lakše provodiš u djelo, a koji teže te gdje je moguć prijeko potrebni napredak da bi mišićna masa rasla.

Ne unosiš dovoljno kalorija u tijelo

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-26T103357.028

Režim prehrane ne može biti isti ako želiš smršaviti i ako želiš dobiti na mišićnoj masi! To je priličan problem onima koji su usavršili gubljenje kilograma i žele na isti način doći i do rasta mišića, što je nemoguće.

Za rast mišića potrebno je unositi ipak više kalorija u tijelo. Dokaz su sportaši koji ih unose puno više od prosječnog rekreativca i svejedno se ne udebljaju, jer ih primarno troše na svoju izdržljivost i rast mišića. Pa tako recimo veslači unose do 5000 kalorija dnevno, što je trostruko više od prosječnog čovjeka.

Dakle, ako želiš mišiće, trebaju ti proteini i uravnotežena prehrana, ali i veća količina unesenih kalorija nego kad si na režimu mršavljenja. Svakako iz našeg web shopa u tu svrhu preporučujemo F1 Sport s okusom vanilije za doručak, a H24 Pro Sport Rebuild Strength poslije treninga!

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-26T103551.772

Ne pridaješ pažnju oporavku

Mišići rastu dok se odmaraš! To su trenuci kad se tvoja mišićna masa obnavlja i priprema za nove izazove koje namjeravaš postaviti pred svoje tijelo.

Zato je izuzetno bitno dati priliku tijelu da se odmori, kroz 8 sati spavanja po noći ili povremenim drijemanjem preko dana. Bitno je i smanjiti razinu stresa koja također utječe na rast mišića, jer ne dozvoljava tijelu da se opusti. A samo obnovljeni i revitalizirani mišići mogu na pravi način odgovoriti na zahtjeve koje progresivni treninzi stavljaju pred njih.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-26T103930.238

Ne prilagođavaš program samom sebi

Klasična pogreška koju radimo ne samo s treninzima, nego i mnogim drugim stvarima u životu! Slijepo kopiranje drugih nikad nije dobro, uvijek se moraš prilagoditi samom sebi, svojim jakim i slabim stranama kako bi uspjeh bilo lakše ostvariti.

Na svakom od nas mišići rastu različitim tempom i na različite načine. Kad je u pitanju rad na povećanju mišićne mase, potreban je personalizirani pristup koji će izvući najbolje iz tebe.

kopija-u-sukobu-11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2020-12-26T104233.706

Ti najbolje poznaješ svoje tijelo, ali uvijek je dobro i čuti mišljenje nekog tko je stručan, tko ima više od 10 godina iskustva u treninzima s ciljem povećavanja mišićne mase i zna procijeniti kojim putem je najlakše doći do napretka, ovisno o tvojim karakteristika.

Zato se slobodno javi meni, treneru Kristianu i brzo ćemo pronaći pravi program treninga i prehrane za tebe i tvoje mišiće!