11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-02-22T235203.476

Zašto je povišena razina kolesterola opasna i što učiniti da to spriječimo?

189

Kolesterol nije otrov i ima svoju funkciju unutar tijela, no povišenu razinu u krvi svakako treba izbjeći, pogotovo kad znamo da je u većini slučaja izravna posljedica loših prehrambenih navika…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-22T232028.885

Ravnoteža je najvažnija u životu, a upravo kolesterol nam najbolje pokazuje da je to tako. Riječ je o tvari neophodnoj za normalno funkcioniranje organizma, jer sudjeluje u izgradnji staničnih membrana i u metaboličkim procesima, a također je važan faktor pri sintezi nekih hormona, kao i vitamina D.

Međutim, njegova povišena razina u krvi ima izuzetno negativne posljedice i uzrokuje bolesti krvožilnog sustava, uključujući i bolesti srca te aterosklerozu.

Uzrok povišenog kolesterola može biti genetski, ali češće ga uzrokuje nezdrava prehrana, kao i prekomjerna tjelesna težina.

U svakom slučaju, probleme s razinom kolesterola treba pod svaku cijenu pokušati izbjeći, a ovo su navike kojih se definitivno treba riješiti…

Masnu hranu i gazirana pića treba svesti na minimum

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-22T232245.529

Iako se kolesterol ponajviše nalazi u hrani životinjskog podrijetla, zapravo ga 80% u našem organizmu nastaje sintetiziranjem u jetri. Međutim, upravo način prehrane, odnosno količina i vrsta masti koje unosiš u organizam utječu na proces sinteze kolesterola u tijelu i zato se vlastite prehrambene navike nikako ne smije podcjenjivati.

Hamburgeri, pomfrit natopljen u ulju i većina vrsti pizza obiluju kolesterolom, zajedno s industrijski prerađenim ugljikohidratima kojih je pregršt u gaziranim sokovima, kolačima, keksima i slatkišima, baš onog što mnogi među nama obožavaju i s tim svakodnevno pretjeruju.

Tu su još i pohano meso, bijeli kruh, pekarski proizvodi, punomasno mlijeko, različiti preljevi od vrhnja, životinjska mast i ulje te veća količina pojedenih jaja koji također mogu povisiti tvoj kolesterol ako s njima pretjeraš.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-22T233621.850

Istraživanja su pokazala da svaki četvrti stanovnik zapadne civilizacije ima povišenu razinu kolesterola, a posebno ugroženi oni su pretili, čije se masne naslage nađu upravo u krvožilnom sustavu i s vremenom ga potpuno uguše.

Međutim, kontrolirati razinu kolesterola itekako je moguće i evo nekoliko najboljih načina kako to učiniti…

Zdrava prehrana i tjelovježba definitivno pomažu

Uravnotežena prehrana, bazirana na zdravim namirnicama nije samo dobra za održavanje tjelesne težine i oblikovanje svog tijela, već je odlična i pri regulaciji razine kolesterola u krvi.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-22T233102.091

Razgradiva vlakna iz voća i povrća odlična su baza za održavanje optimalne razine kolesterola, kao i cjelovite žitarice iz zobi, pšenice, ječma i raža.

Integralni kruh svakako je bolja opcija od bijelog, a pileća i pureća prsa bez kožice, kao i riba koja nije pržena u dubokom ulju odličan su odabir za tvoj jelovnik. Dodaj tome maslinovo ulje, bjelanjak jaja, rižu i juhu od rajčice i bit će to sasvim dovoljno da kolesterol dođe pod kontrolu, a mi svakako kao brzi i ukusni doručak u tu svrhu preporučujemo Formulu 1 iz našeg web shopa, mješavinu visokokvalitetnih proteina, vlakana, vitamina i minerala koja diže tvoju energiju u nebo!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-22T234302.319

Naravno, šlag na tortu tvog uspješnog održavanja kolesterola u zdravim granicama svakako treba biti tjelovježba. Posljednja istraživanja su pokazala da fizička aktivnost kojom se baviš sada pomaže prevenciji visoke razine kolesterola kasnije u životu.

Dakle, sada znaš što ti je činiti ako želiš živjeti zdravo i čuvati svoje srce te krvne žile. A ako svejedno nemaš ideju kako organizirati svoju prehranu i učiniti je zdravom te ti ne pada na pamet kojim treninzima učvrstiti tijelo, na pravom si mjestu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-02-22T234048.688

Slobodno se obrati za pomoć meni, treneru Kristianu. Na temelju mojeg desetljeća i pol rada s entuzijastičnim klijentima željnih promjena poput tebe, zajedno ćemo osmisliti personalizirani plan koji će te brzo vratiti na pravi kolosijek. Zatim kroz sljedećih 90 dana slijedi tvoj fizička i zdravstvena transformacija, ona o kojoj oduvijek sanjaš!