fbpx
Uravnotežite svoju tjelesnu težinu
girl-2193272_1280
Lifestyle Mršavljenje Ostalo

Uravnotežite svoju tjelesnu težinu

Uravnoteženost je ključna i za dobru prehranu i za kontrolu težine.

Uravnotežena prehrana znači konzumiranje raznolike prehrane koja sadrži mnoštvo različitih hranjivih tvari. Da biste održali optimalnu tjelesnu težinu, trebate unositi u organizam samo onoliko kalorija koliko ih svakog dana potrošite. Da biste kontrolirali (smanjili) težinu, trebate smanjiti unos kalorija i vježbanjem potrošiti više kalorija.

Da biste dobili na težini, morate unositi u organizam više kalorija nego ih svakodnevno potrošite. Bez obzira na to želite li izgubiti na težini, dobiti na težini ili stabilizirati svoju tjelesnu težinu, može biti korisno da si postavite svoj osobni cilj i zapišete ga. Pri tome je važno da postavljeni cilj bude realan i da se može postići na siguran način.

Za svaku osobu postoji optimalna osobna težina i oblik tijela koji se temelje na njihovom odnosu mišićnog i masnog tkiva.

Imate li zdravu tjelesnu težinu?

Indeks tjelesne mase (Body Mass Index – BMI) pomoći će vam da odredite je li vaša tjelesna težina zdrava ili ne. Ovaj pokazatelj smatra se korisnijom mjerom od težine. U Europi se indeks tjelesna mase veći od 25 smatra prekomjernom težinom, a indeks tjelesne mase veći od 30 smatra se pretilošću.

Indeks tjelesne mase dobijete tako da težinu tijela podijelite s kvadratom visine tijela u metrima. Formula za izračun je  Težina : (visina)² = BMI

PARAMETRI BMI i % MASNOG TKIVA U TIJELU

Napomena:
Iako se BMI može koristiti za većinu muškaraca i žena, ovaj pokazatelj ipak ima neka ograničenja:

  • Može precijeniti masno tkivo kod sportaša i ostalih koji su mišićave građe
  • Može podcijeniti masno tkivo kod starijih osoba i ostalih koji su izgubili mišićnu masu

Sadržaj na ovoj stranici služi samo za opću informaciju i ne smije se smatrati zamjenom za stručni savjet vašeg liječnika ili drugog zdravstvenog stručnjaka. Ukoliko ste na bilo koji način zabrinuti za svoje zdravlje, uvijek se savjetujte sa svojim obiteljskim liječnikom i prvi korak je kontaktirati osobnog trenera koji će vas voditi do rezultata.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se