fbpx
Što ako ti slaganje plana prehrane predstavlja preveliku tlaku?
Predloženo Top Zdrava prehrana

Što ako ti slaganje plana prehrane predstavlja preveliku tlaku?

Zdrava i uravnotežena prehrana baza je svakog uspješnog mršavljenja, a najlakše je jesti kvalitetno ako iza toga stoji pravi plan. Ako misliš da to zahtijeva previše truda, moraš znati da planiranje obroka ne mora i ne smije postati za tebe neizdrživa tlaka…

Gotovo je nemoguće smršaviti uz prehranu baziranu na visokokaloričnoj industrijski obrađenoj hrani, poput masnog pomfrita, šećerom krcatih slastica i tjestenine iz koje su strojno izvađeni svi kvalitetni nutrijenti.

Bili bi potrebni nadljudski fizički napori da potrošiš takve kalorije i postigneš kalorijski deficit pa je baš zbog toga važno sastaviti plan prehrane koji će ti pomoći da eliminiraš ili smanjiš onu hranu koja vodi prema debljanju i otežava kontrolu tjelesne težine.

No, planiranje prehrane može se pretvoriti u neizdrživu tlaku i jedan je od razloga zašto ljudi rano odustaju od svog mršavljenja ili se čak niti ne odlučuju nešto promijeniti u svom životu.

Ipak, raditi na mršavljenju s jasnim i razumnim planom u pozadini ne može ni ne smije biti stres, zbog čega donosimo nekoliko vrijednih savjeta kako osmisliti vlastitu prehranu, a da te to nimalo ne opterećuje…

Odijeli dobro od lošeg

Prvi korak u planiranju prehrane svakako je znati što deblja, a što ne. Naime, postoje nutritivno bogate namirnice poput voća i povrća, kao i grahorica te integralnih žitarica koje će ti osigurati gomilu energije i dugoročnu sitost, dok su s druge strane takozvane prazne kalorije, dobrog okusa, ali s malo hranjivih tvari pa će te brzo natjerati na novu potragu za objedom.

Ako izrađuješ plan prehrane, prvo što moraš osmisliti je čvrsta baza na temelju zdravih i niskokaloričnih namirnica. Drugim riječima, nabacaj na papir sve one obroke koji su hranjivi i znaš da ne debljaju, a dovoljno su ukusni da u njima možeš uživati dok ih konzumiraš. Glavno je da izbjegneš različite zamke, poput gaziranih pića, muzla, kukuruznih pahuljica i sličnih namirnica koje se reklamiraju zdravima, a zapravo su krcate šećerom.

Za to će ti trebati određeno poznavanje nutricionizma, no popis zapravo ne treba biti previše širok, važno da s njim možeš pokriti većinu svojih obroka u nekom srednje dugom vremenskom razdoblju, nakon čega možeš prijeći na detaljnije slaganje plana svojih obroka…

Tjedni, a ne dnevni plan prehrane

Jedna od najvećih pogreška pri slaganju plana prehrane prevelika je striktnost. Drugim riječima, ako imaš točan plan što jesti kojeg dana i u koje vrijeme, to će stvoriti preveliki pritisak i stres pa ćeš prije ili kasnije odustati i završiti u pekari, gosteći se praznim kalorijama.

Umjesto toga, svoj plan prehrane napravi na tjednoj bazi i neka bude prije svega okviran. Dakle, odredi koje sve zdrave i nutritivno bogate obroke koje namjeravaš jesti u sljedećih sedam dana te zatim u jednom velikom šopingu pokušaj u supermarketu pronaći sve što ti je potrebno da tvoja ideja bude uspješno realizirana u stvarnosti.

Dok slažeš plan imaj na umu svoje poslovne i privatne planove. Kada si u žurbi i imaš mnogo obaveza, taj dan neka obrok kojeg konzumiraš bude jednostavan za prirediti, a ako mnogo vremena provodiš u uredu, pomogni si nošenjem hrane na posao ili odlaskom u one restorane u kojima znaš da te čeka nutritivno bogati zalogaj.

I da, nemoj se potpuno odreći slastica i one masne hrane koja deblja, ako ti donosi osjećaj zadovoljstva dok klizi niz tvoje grlo. Koristi takve obroke kao povremenu nagradu, najviše jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Tako ćeš dodatno smanjiti pritisak na sebe i svoj plan prehrane, a ako i pojedeš malo više od predviđenog uvijek je tu fizičko kretanje, kao i ozbiljna tjelovježba koji će ti pomoći da svejedno postigneš zacrtane ciljeve…

Podrška zlata vrijedi

Čak i ako ne znaš baš ništa o nutricionizmu niti možeš procijeniti koja će te namirnica zasititi, a koja udebljati, dobra je vijest da još ništa nije izgubljeno.

Dapače, za sve kojima je plan prehrane tlaka koju žele izbjeći pod svaku cijenu, tu je stručna podrška, koju uvijek možeš dobiti od onog profesionalca koji ima nutricionizam i fitness u malom prstu. Da, plan je lakše složiti ako ti u tome pomaže netko tko zna kako prilagoditi prehranu i tjelovježbu tvojim fizičkim karakteristikama te jedva čeka svojim vodstvom ti pomoći da poboljšaš kvalitetu svoje svakodnevice.

Plan prehrane nije stavka kojoj trebaš pristupiti površno i konzumirati sve što ti dođe pod ruku. Ukoliko imaš ljubimca, sigurno ga ne hraniš nekvalitetnim proizvodima, zašto bi onda značaj vlastite prehrane stavljala na marginu? Ne zanemari da plan prehrane ne treba i ne smije biti tlaka, jer to je stavka koja direktno utječe na kvalitetu tvoga zdravlja i života općenito.

Baš u tu svrhu razvio sam BudiFit mobilnu aplikaciju koja ti između ostalog nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, ali i praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Također uz moju aplikaciju dobivaš detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, s kojima ćeš kroz sljedećih tri, šest ili čak 12 mjeseci imati idealne uvjete za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, vezanih uz mršavljenje i izgradnju tijela. Naravno, za tebe imam spremne i savjete o prehrani, koji će ti pomoći sastaviti jelovnik kao stvoren za postizanje svih tvojih fitness ciljeva.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za probni period od 7 dana i iskušaj što imam za tebe!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se