Art3_NewlywedsEating_700

Slušanje tjelesnih signala za glad

234

Naša tijela šalju jasne signale koji na govore kada trebamo jesti i kada prestati – no, slušamo li ih?

Neki dan sam razgovarala sa prijateljicom i zamolila je da mi opiše svoj apetit.  Nakon minute razmišljanja mi je rekla: “Zapravo ne mogu reći da sam ikada gladna.”  Ona jede često tokom dana (možda i prečesto) i drži se određenog rasporeda.  Dakle, ona se oslanja na sat – a ne na glad – koji joj govori kada treba jesti.  Kad sam je pitala kako zna kada joj je dosta – da je vrijeme da prestane jesti – ostala je potpuno zatečena.  “Nemam pojma,” odgovorila je.  “Nikada nisam razmišljala o tome.”

Kada postavljam pitanja poput ovih, nadam se da ću čuti da osoba jede kada osjeti glad i stane kada se osjeti zadovoljen om – ne pretrpanom – te da je glad nestala.  No, kada mi klijenti govore da nikada ne osjećaju glad – ili da im je signal za prestati to što “više nema hrane” – to mi pokazuje da im tijelo govori, ali oni ne slušaju.

Tijelo šalje jasne signale kada treba vašu pažnju.  Znate što znači kada su vam suha usta, teški kapci ili imate pun mjehur.  Iako neko vrijeme možete ignorirati te signale – prije ili kasnije ćete popiti nešto, otići spavati ili otići na izlet do toaleta.

Ako pogledate glad i sitost na isti način – kao jasne signale vašeg tijela da je vrijeme za jesti ili vrijeme za stati – doista će vam pomoći regulirati koliko hrane jedete.  Da budemo iskreni, ne osjećaju svi glad na isti način – većina osjeća kruljenje u želucu, no neki imaju vrtoglavicu ili ne mogu razmišljati kada im padne šećer između obroka. 

No, to su i dalje vrlo jasni signali koji dolaze iznutra – vaše tijelo vam govori da vam ponestaje goriva. Kada se želudac počne puniti, šalje živčane impulse mozgu, koji vam govore da ste siti – i da bi sada bilo dobro stati.

Kada smo žedni, obično ćemo nešto popiti – ne previše – dok nam tijelo ne kaže da više nismo žedni.  Ali kad jedete, da li prestajete jesti kada više niste gladni? Ili prestajete jer ste puni?  Ili prestajete jer ste ispraznili tanjur, ili jer ste zgrabili zadnji komad s plitice?

Naučiti kako prepoznati tjelesne prirodne signale za glad i sitost – i adekvatno reagirati – vještina je koju bi bilo dobro uvježbati.  Pokušajte voditi dnevnik hrane nekoliko dana.  Svaki put kad jedete, ocijenite glad od 1 do 10 (1 znači da ste slabi i umirete od gladi, 10 znači da ste se toliko prejeli da vam je zlo) prije i nakon obroka. 

Bilo bi idealno početi jesti kada ste gladni 3-4 – malo vam kruli u želucu i osjećate da biste mogli pojesti nešto – i stati kada ste na 5-6, što znači da je potreba zadovoljena i umjereno ste siti.

Nećete vjerovati kako će vam ova vježbica pomoći da se obnovite vezu sa vašim tijelom. Kada vam tijelo počne govoriti da mu treba goriva, nemojte ga ignorirati.  Ako si obično dopuštate da pregladnite (1-2 na ljestvici), vjerojatno je da ćete se prejesti (i postići 9-10).  Istrenirajte se da pojedete samo toliko da osjetite ugodu, zadovoljstvo i da utažite glad – a ne da se pretrpate.