fbpx
Je li moguće smršaviti ako ne znaš kuhati?
Mršavljenje Predloženo Top

Je li moguće smršaviti ako ne znaš kuhati?

Bez kuhane i dobro pripremljene hrane teško je uspješno kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu. To znači da vješto kuhanje puno olakšava tvoj proces mršavljenja, no nije sve ni potpuno izgubljeno ako se ne snalaziš dobro u kuhinji.

Živimo u svijetu u kojem nam je dostupna raznolika hrana na svakom koraku, zbog čega se katkad čini da uopće nema smisla naučiti kuhati.

Međutim, istina je da ako jedeš uvijek izvan svog doma nikad ne znaš što unosiš u svoje tijelo. Što je neka gotova hrana cjenovno povoljnija, to su pri njezinoj pripremi korišteni jeftiniji sastojci. To obično znači da unosiš pregršt kalorija u sebe, zbog šećera, zasićenih masti i različitih aditiva kojima se kod takvih jela nadoknađuje nedostatak hranjivih nutrijenata.

Baš zbog toga nije lako uspješno održavati tjelesnu težinu ako ne znaš kuhati ili to ne želiš raditi. To naravno vrijedi za Hrvatsku, dok su u nekim zemljama čak i ulični restorani s jeftinom hranom dobri za tvoje zdravlje i kilažu. No, to je daleko od Europe, negdje duboko u Aziji.

U svakom slučaju, postoji opasnost da ćeš imati mnogo problema s održavanjem tjelesne mase ako se u potpunosti odrekneš kuhanja. Međutim, ima i nekoliko iznimaka koje moramo spomenuti u ovom našem tekstu…

Spasiti te može pouzdani kuhar

Ako ne znaš kuhati i time se uopće ne baviš, svejedno možeš uspješno smršaviti, pod uvjetom da imaš na raspolaganju svog osobnog kuhara. To može biti netko iz tvoje obitelji, prijatelj ili bračni partner. Važno je samo da redovito kuha za tebe i da je ono što je na stolu uvijek zdravo i hranjivo.

Ako si u ljubavnoj vezi s nekim tko zna mnogo o nutricionizmu i posjeduje impresivne kulinarske sposobnosti, to stvarno može biti odlično za tvoju dijetu.

Međutim, u realnosti kad kod kuće pustiš druge da kuhaju za tebe, u pravilu ti ne čine uslugu po pitanju održavanja tjelesne težine. Bilo da mu je cilj da te razmazi ili sam previše ne brine oko toga što unosi u tijelo, tvoj kućni kuhar najčešće predstavlja prepreku jednom kad odlučiš otići na dijetu. Rijetke su iznimke.

This image has an empty alt attribute; its file name is Elegant-New-Blog-Post-Instagram-Post-5-1024x1024.png

Alternativa tome su redoviti odlasci u restorane. Zdrava i nutritivno bogata hrana itekako je dostupna danas u hrvatskim restoranima, no platit ćeš je vjerojatno deset puta više nego da si doma samostalno spravljaš obroke.

Čim naiđeš na jeftinije varijante, poput kantine na poslu ili Food Market u šoping centru, uočit ćeš da kvaliteta hrane pada i kreću kompromisi u pripremi obroka, s kojima obično kalorijska vrijednost tvojeg ručka raste.

Drugim riječima, ako odbijaš kuhati morat ćeš naći pouzdanu osobu koja će to raditi umjesto tebe ili ćeš duboko svakog dana posegnuti u džep. Treća opcija je odseliti se u neku zemlju u kojoj je hrana puno jeftinija i zdravija nego u našoj zemlji. No, emigrirati iz Lijepe naše zbog hrane je krajnost u koju ipak ne bi trebalo ići, jer postoji jedno puno bolje rješenje…

Kuhanje je jednostavnije nego što misliš

Iako ti se u ovom trenutku možda čini kao gubitak vremena, kuhanje zapravo nije tolika tlaka. Teži dio posla predstavlja kupovina namirnica, jer trebaš otići jednom tjedno na tržnicu i nabaviti različito povrće te eventualno ribu ili meso. Dio toga nabavljat ćeš i u supermarketu, što traži vremena. No, jednom kad sve završi u tvom frižideru i smočnici, dalje će sve biti lakše.

Bilo da nešto pržiš na tavici, kuhaš u loncu ili pečeš u pećnici, priprema ne traži pretjerani trud, a realizacija traje od pola sata do sat vremena.

Na tebi je samo narezati povrće, začiniti meso, zagrijati štednjak ili pećnicu te zatim sve staviti da se termički obrađuje. Dodaš malo soli i biljnih začina, naviješ sat i nakon nekog vremena obrok će biti spreman za konzumaciju. Još narežeš par komada povrća i dodaš im maslinovo ulje pa imaš i salatu.

Sve je to moguće ugurati u vlastiti raspored prije posla, ako namjeravaš nositi jelo u ured. Moguće je i pripremiti obrok usred posla, pod uvjetom da radiš od doma. Već jedno takvo kuhanje može riješiti pitanje prehrane za tvoj ručak, ali i za večeru, jer ako staviš malo više, pobrinut ćeš se da bude ostataka. Jutarnji obrok pak ne zahtijeva termičku obranu, pogotovo ako na raspolaganju imaš ponešto voća, jaja, avokado ili neku od zdravih kaša.

This image has an empty alt attribute; its file name is Elegant-New-Blog-Post-Instagram-Post-4-1024x1024.png

Dakle, odbijati kuhanje ima smisla samo ako su te obaveze potpuno zatrpale. No, i tada je moguće pronaći pol sata do sat vremena za pripremu hrane, barem triput tjedno. Time ćeš drastično povećati svoje izglede za uspješnim mršavljenjem, u kombinaciji s redovitom tjelovježbom koja bi također trebala biti dio dnevne rutine nekog tko pokušava kvalitetno izgraditi svoje tijelo.

A ako je za tebe svijet prehrane i tjelovježbe još uvijek nešto u čemu se ne snalaziš, nemoj brinuti zbog toga. Čak i ako već dugo tapkaš na mjestu, uz pravu stručnu pomoć itekako možeš uspješno transformirati svoje tijelo i poboljšati zdravlje cjelokupnog organizma.

Da, vježbajući bilo kada i bilo gdje, ti možeš bez stresa i lutanja elegantno izgubiti 10 kilograma u razdoblju od samo tri do četiri mjeseca. Dovoljno je uključiti se u BudiFit mentorski program. Jednom kad te preuzme profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong, vidjet ćeš kako je uz prave poteze zapravo lako smršaviti!

Uz BudiFit mentorski program dobivaš uvijek dostupnog trenera i vježbe osmišljene na temelju tvojih fizičkih karakteristika i mogućnosti. Trenirati možeš u udobnosti svog doma ili bilo gdje ti odgovara, uz plan treninga koji je već stotinama zadovoljnih korisnika dao željene rezultate.

Unapređenje zdravlja i linije kroz siguran sustav treninga ono je što te čeka kroz ovu tvoju BudiFit fitnes avanturu. Pripremi se za uspješno oblikovanje tijela, rast energije i manjak kilograma kad za mjesec dana staneš na vagu. Ako je to ono što želiš, obavezno se javi i idemo zajedno u tvoju veliku pobjedu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se