aguas-de-ibiza-boot-camp

Imali ste sportsku ozljedu? 6 savjeta da se vratite fitnessu

248

Da li je ikada dobro trenirati ako ste ozlijeđeni? Jeste li frustrirani zato što imate sportsku ozljedu i ne možete dočekati da se vratite redovnoj rutini treniranja? Ili stalno slušate kontradiktorne savjete o tome kako sanirati ozljedu?

Danas želim raščistiti stvari i dati vam nekoliko korisnih savjeta kako ćete izbjeći česte greške s ozljedama. Vjerujte mi da niste sami u želji da se što prije vratite planu treninga. Sportaši, vikend-ratnici i fanatici za fitnessom – svi se nakon ozljede žele vratiti u akciju što je brže moguće, jer ne žele da im sav trud ode u vjetar. Posebno može frustrirati ako ste bili na dijeti i onda se ozlijedili, pošto je usporavanje zadnja stvar koju u ovom trenu želite.

Gotovo svi sportaši i ljubitelji fitnessa imaju neku priču o ozljedi iz vremena kada su se previše forsirali. Mnoge večeri sam provela uspoređujući “ratne priče o ozljedama” u teretani i znam da mnogi ljudi nakon ozljede upadnu u zamku preranog povratka vježbanju.

I ja sam to učinila. Pukla mi je tetiva pri niskom startu iz startnog bloka baš usred važne atletske sezone. Toliko sam se očajnički trudila vratiti u formu za natjecanje da sam se preforsirala i samo sam pogoršala situaciju. Na kraju sam zbog svoje nestrpljivosti morala odsjediti nekoliko mjeseci natjecanja! Da sam poslušala liječnika i pričekala punih 8 tjedana do povratka na atletsku stazu, proces oporavka bio bi dosta manje stresan.

Ljepota grešaka jest da možete učiti iz njih, zato vam nudim svoje savjete kako ne biste krenuli istim putem kao ja.

6 najboljih savjeta da se vratite u formu nakon ozljede

Fizička i emocionalna bol koje dolaze u paketu sa sportskim ozljedama mogu se izbjeći ako pratite nekoliko jednostavnih savjeta za fitness.

1. savjet za sportske ozljede:  Posjetite liječnika

Potražite pomoć liječnika i nemojte si sami dijagnosticirati ozljedu. Često volimo biti sam svoj doktor ili još gore, nudimo savjete partneru ili kolegi iz teretane! Samo-dijagnosticiranje vlastitih ozljeda nije dobra ideja. Mislim da je važno dozvoliti profesionalcima da pregledaju pojedine ozljede, jer mnoge ozljede s fitnessa imaju slične simptome.

2. savjet za sportske ozljede: Nemojte je sakrivati

Izbjegavajte kamufliranje ozljeda korištenjem lijekova, udlaga, potpora ili obloga bez savjetovanja s liječnikom. Korištenje udlaga može dovesti do mišićne neravnoteže ako se ne koriste pravilno, a bol je način na koji vam tijelo signalizira da nešto nije u redu. Ako prikrivate prirodnu obranu vašeg tijela, riskirate pogoršanje stanja što može produžiti oporavak.

3. savjet za sportske ozljede: Budite strpljivi

Držite se liječnikovog plana oporavka i nemojte dozvoliti da vas frustracija ili dodatna briga zbog gubitka forme/dobivanja na težini natjera da prebrzo počnete previše raditi. Tijelu ponekad treba vremena da se oporavi. Vježbanje prije nego ozdravite nikada nije dobra ideja.

4. savjet za sportske ozljede: Nemojte pretpostavljati ili nepotrebno riskirati

Raspitajte se kod liječnika. Ako ste uganuli gležanj i pretpostavljate da i dalje možete raditi vježbe za gornji dio tijela, razmislite ponovno. Mi na mišiće gledamo kao na zasebne cjeline, no naše je tijelo zapravo jedna cjelina povezana kompleksnim slojem vezivnog tkiva.

– Neke ozljede donjeg dijela tijela neće utjecati na vašu sposobnost odrađivanja vježbi za gornji dio tijela, ali postoji mogućnost da vršenje pritiska na vaše tijelo može uzrokovati lančanu reakciju koja bi zauzvrat mogla dovesti do dodatnih ozljeda.

– Kad idete kod liječnika, uzmite sa sobom popis važnih pitanja. Evo nekoliko pitanja o kojima morate voditi računa:

  • Koliko dugo moram mirovati?
  • Koje vježbe smijem izvoditi?
  • Da li vam se moram javiti prije nastavka sa dosadašnjim aktivnostima?
  • Da li imate gotov plan kojeg se mogu držati kako bi se ubrzao proces oporavka?
  • Koje preparate ili plan prehrane biste mi preporučili u procesu oporavka?

5. savjet za sportske ozljede: Trenirajte pametno

Budite svijesni da tijelo brzo gubi kondiciju kad prestanete trenirati. Vrlo je važno da shvatite da ne možete samo nastaviti istim intenzitetom kao prije prestanka treniranja. Držite se postupnog pristupa pri vraćanju u kondiciju.

Dobar način povratka nakon ozljede je da se prvih nekoliko tjedana usredotočite na trajanje vježbe, a ne na intenzitet; pokušajte odabrati pokrete niskog intenziteta prije nego krenete sa stresnim verzijama visokog intenziteta.

6. savjet za sportske ozljede: Ostanite pozitivni

Pokušajte zadržati pozitivan stav i nemojte dozvoliti da vas mala prepreka odvrati od zdravog i aktivnog životnog stila. Ako se počnete osjećati loše, pokušajte pronaći druge aktivnosti koje će vam popraviti raspoloženje dok ozljeda ne zacijeli. Fizički odmor mogao bi vas natjerati da konačno pročitate onu knjigu ili provedete vrijeme s prijateljima.  Na kraju, pripazite da se držite plana zdrave prehrane i prilagodite unos kalorija nedostatku fizičke aktivnosti.

Koji je najbolji način da nastavite trenirati? Izbjegavajte ozljede!

Ja vjerujem u staru izreku “bolje spriječiti nego liječiti”, zato budite uvijek oprezni kada ste na treningu ili se bavite nekim sportom.  Neke ozljede možete izbjeći ako uvijek koristite pravilan položaj, dižete utege koji su prikladne težine u odnosu na vašu kondiciju i držite se uravnoteženog plana treninga koji uključuje dovoljno razgibavanja.

Ako dođe do ozljede, dajte si vremena prije povratka fitnessu, uvijek slušajte vaše tijelo, a naročito savjete liječnika. Imamo samo jedno tijelo i mora nam trajati cijeli život, zato vas molim da se brinete o njemu!