fbpx
Top namirnica tjedna – Batat
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-09-06T174154.068
Predloženo Zdrava prehrana

Top namirnica tjedna – Batat

Batat je nutritivno puno bogatiji od krumpira te donosi mnoge dobrobiti tvom organizmu, zbog čega je odlična odluka učiniti ga nezaobilaznim dijelom tjednog plana prehrane…

Zovu ga slatki krumpir, ali zapravo je puno više od toga! Batat spada u korjenasto povrće i poznat je ljudskom rodu već više od pet tisuća godina, no u Hrvatskoj mu popularnost polako raste tek u posljednjem desetljeću, kada je postao zanimljiv lokalnim poljoprivrednicima, a samim time i dostupniji široj populaciji.

Sličan krumpiru, ali po mnogočemu različit! Ovaj gomolj pojavljuje se u crvenkastoj, narančastoj, bijeloj i žutoj boji, a može biti širokog oblika, ali i duguljastog, dok mu okus ide od blagog do izrazito slatkastog.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-06T173422.066

Na svijetu je trenutno više od 400 različitih vrsta batata koji se razlikuju po svojoj vanjštini i unutrašnjosti, kao i obliku te okusu, no ono što im je svima zajedničko svakako je nutritivno bogati sastav, zbog kojeg je batat ipak bolji izbor od klasičnog krumpira i definitivno bi trebao postati dio i tvog tjednog plana prehrane…

Diže imunitet, pomaže probavi i oštri um

U batatu se nalazi niz različitih mikronutrijenata, od kojih treba izdvojiti veliku količinu vitamina A, odnosno beta karotena koji je važan za zdravlje očiju.

Također sadrži značajnu količinu vitamina C, ključnog za jačanje imunološkog sustava, a tu su još vitamini B1, B2, B3 i B6 koji poboljšavaju rad metabolizma i živčanog sustava te pomažu održavanju zdravlja mišića i kože.

Batat u sebi sadrži i antioksidanse, odnosno tvari koje na sebe vežu slobodne radikale i samim time štite zdravlje stanica te smanjuju opasnost od kancerogenih bolesti.

Ovo gomoljasto povrće bogato je kalijem, kalcijem, magnezijem i manganom, mineralima koji štite brojne različite sustave u našem organizmu, od kostiju i mišića do srca i leđne moždine.

Ne zaboravimo ni biljna vlakna kojima obiluje batat, prijeko potrebna za zdravlje tvojih crijeva i normalno funkcioniranje probave.

Što je najbolje, pojedine vrste batata, poput onih ljubičastih svojim nutritivnim sastavom pozitivno djeluju čak i na funkcioniranje mozga te tvoju kognitivnu sposobnost pa zaista vrijedi s njim povremeno pojačati svoj ručak.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-06T174936.375

Kalorijska vrijednost? 86 kilokalorija na 100 grama, što je čak i nešto više od krumpira pa ne možemo govoriti o potpuno dijetnoj namirnici, no riječ je o kvalitetnim kalorijama koje na pravi način izgrađuju tvoj organizam, zbog čega umjerene količine batata neće naškoditi tvojoj dijeti, već itekako mogu pomoći da ostvariš vlastite ciljeve pri izgradnji tijela…

Kako pripremiti batat?

Batat je možda kasno stigao na veliku scenu u Hrvatsku, no nije trebalo proći mnogo vremena da se pojavi pregršt zanimljivih recepata koji uključuju ovo korjenasto povrće.

Priprema u pećnici osnovni je način konzumiranja batata, nakon što ga oguliš i narežeš na slične kriške poput krumpira. Pečeni batat odlično se nadopunjava s pilećom mesom ili ribom i svakako će ti dati energije i pomoći da ostvariš dugoročnu sitost.

Od batata se mogu raditi špageti, a može se čak jesti kao namaz ili punjen različitim nadjevima. Naravno, tu je i krem juha od batata, kao jedna od najslasnijih opcija kako ga unijeti u sebe, a može se jesti i kao pire, pa čak i kao bruschette.

Dakle, batat je dobar primjer kako za ručak pametnim izborom priloga u tijelo unijeti pregršt vitamina i minerala, kao i biljnih vlakana, na čemu će ti organizam biti zahvalan. Zato mu daj priliku i iskušaj pokoji popularni recept pa vidi zaslužuje li postati nutritivno bogati dio tvoje redovite prehrane.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-09-06T173704.263

A osim batata, što još dodati svom ručku da bude u isto vrijeme i savršeno ukusan i nutritivno bogat, saznat ćeš ako se priključiš našoj FIT LifeStyle grupi na Fejsu. Tamo ćeš pronaći pregršt simpatičnih zaljubljenika u kvalitetnu prehranu i efikasnu tjelovježbu, uvijek raspoloženih udijeliti ti pokoji savjet kako unaprijediti vlastitu svakodnevicu!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se