fbpx
Može li redovito vježbanje usporiti proces starenja?
Fitness Top

Može li redovito vježbanje usporiti proces starenja?

Ne samo što redovito treniranje pozitivno djeluje na zdravlje srca i funkcionalnost organizma, već su posljednja istraživanja pokazala da smanjuje proizvodnju BMP-a, jednog od lipida kojeg se povezuje s procesom starenja.

Tjelovježba zlata vrijedi! Redovitim protezanjem mišića maksimalno ćeš olakšati kontrolu vlastite tjelesne težine, pogotovo ako pritom jedeš nutritivno bogatu hranu. Također ćeš poboljšati svoje plućne i srčane kapacitete, a i pozitivno utjecati na zdravlje svojih zglobova i kostiju.

Fizička aktivnost odlična je antistres terapija i poboljšava raspoloženje. Važno je spomenuti i da unaprjeđuje tvoju ravnotežu i posturu te podiže razinu izdržljivosti pa i snage.

No, posljednja istraživanja pokazuju da dobrobit redovitog vježbanja ide i dalje od toga. Naime, znanstvenici su otkrili kako postoje dokazi da posvećenost rekreativnim treninzima može usporiti proces starenja. Radi se o biomarkeru koji se povezuje sa slabljenjem moći organizma u zrelim godinama. Vrijednost mu je bila smanjena kod onih koji se nisu fizički zapustili…

BMP kao indikator da organizam stari

Lipidi su organske tvari u koje spadaju različiti kemijski spojevi, od masti i ulja do voska i steroida. Najvažniji lipidi u tijelu su kolesterol i fosfolipidi. Njihovu vrijednost nužno je kontrolirati kako ne bi imali negativan utjecaj na funkcioniranje organizma.

Među lipide spada i BMP koji se našao u središtu spomenutog istraživanja. Radi se o bisfosfatu, a rezultati studije o njegovom ponašanju u zreloj dobi objavljeni su 12. travnja, u stručnom časopisu Nature Aging.

BMP se povezuje s usporavanjem metabolizma, ali i s različitim bolestima povezanima sa sagorijevanjem energije, kao i s poteškoćama u radu jetre i bubrega. Povezuje ga se čak i s nastankom karcinoma.

Visoka razina BMP-a je bioindikator da organizam stari, a samim time postaje podložan različitim bolestima te gubi na vitalnosti. No, ovo američko istraživanje pokazalo je da je razina ovog lipida bila niža kod onih koji su se redovito bavili tjelovježbom.

Posebno je to došlo do izražaja kod sudionika istraživanja koju su odrađivali konkretne treninge, bilo s težinom vlastitog tijela ili s dodatnim rekvizitima. Kod onih koji su redovito hodali i kretali se BMP je također bio snižen, no u nešto manjoj mjeri.

Znanstvenici kažu kako je to tek početak istraživanja utjecaja BMP-a na starenje organizma, a tek treba pronaći čvrste dokaze koji pokazuju povezanost tjelovježbe i njegove umanjene vrijednosti. No, svejedno je ova studija još jednom skrenula pažnju na fizičku aktivnost i potvrdila da ima smisla odvojiti dio vremena za rad na vlastitim mišićima i kondiciji…

Nikad nije kasno početi s tjelovježbom

Ako cijeli život izbjegavaš tjelovježbu i počinješ shvaćati da to šteti tvojem zdravlju, moraš znati da ništa još uvijek nije izgubljeno. Naime, trenirati je moguće u svako doba života, pod uvjetom da tome pristupiš razumno.

Odlično je što u današnje vrijeme zapravo ni ne trebaš neke specijalne rekvizite za odraditi dobar trening. Nije nužno čak niti ići u teretanu. Sve možeš odraditi u udobnosti svog doma, samo s težinom vlastitog tijela ili eventualno uz pomoć jednostavnih rekvizita, poput girje i elastičnih traka.

Već 30 minuta takvog treninga dva do tri puta tjedno može napraviti mnogo za tvoje zdravlje, pogotovo ako tome dodaš redovito kretanje i što više vremena provedenog na svježem zraku. I da, nije nužno čak niti biti “sportski tip” da tvoje tijelo dobije toliko potrebni fizički stimulans. Bitno je samo imati volju.

U svakom slučaju, tjelovježba puno radi za kvalitetu tvog života. Utjecala na BMP ili ne, sigurno će poboljšati tvoju svakodnevicu i povećati energiju koju osjećaš kad se ujutro probudiš.

A ako želiš vježbati, ali ti je svijet fitnesa potpuno nepoznat i ne znaš od kud krenuti, odlično je što postoji pregršt jednostavnih i efikasnih rješenja koja ti mogu postati dostupna već danas. Svakako preporučujemo našu BudiFit aplikaciju, jer u njoj ćeš pronaći video demonstraciju stotinu različitih vježbi, kao stvorenih za početnika, ali i za nekog tko se vraća treningu nakon duge pauze.

Uz BudiFit mobilnu app. ne samo što dobivaš kolekciju vježbi, već i svog osobnog online trenera, mag. kineziologije Kristiana Tin Amstronga. Tvoj trener će ti dati jasne upute kako trenirati s ciljem očuvanja zdravlja i za tebe će smisliti konkretne treninge, na temelju tvojih fizičkih mogućnosti i postavljenih ciljeva.

Mentalna podrška, mjerenje rezultata, vrijedni savjeti o prehrani. Sve to ide uz BudiFit aplikaciju pa je svakako skini i iskušaj BESPLATNO 7 dana, ako želiš napokon pronaći formulu kako trenirati bez stresa i svejedno ostvarivati odlične rezultate!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se