fbpx
Kvalitetno mršavljenje u novoj godini – kako izgubiti mast, a ne mišiće?
Mršavljenje Predloženo Top

Kvalitetno mršavljenje u novoj godini – kako izgubiti mast, a ne mišiće?

U zemlji u kojoj dvije trećine stanovnika muku muči s tjelesnom težinom, malo je ljudi zapravo svjesno da nije svejedno koji dio svoje mase gubiš, dok pokušavaš smršaviti… 

Nova kalendarska godina probudila je entuzijazam u Hrvatskoj oko mršavljenja pa mnogi ovih dana pokušavaju pronaći idealnu formulu kako smanjiti vlastitu kilažu i poboljšati liniju.

Pretražuje se Internet na veliko i traži recept kako što prije ostati bez viška kilograma, u skladu s čvrstom novogodišnjom odlukom da masnim naslagama napokon treba stati na kraj.

Međutim, zatim više od 90% dijeta u našoj zemlji propadne i prije kraja siječnja, a ima i onih koji uspješno skinu kile pa ih zatim još većom brzinom u sljedećim mjesecima vrate na sebe. Razlog tome prije svega je nepoznavanje osnovnih zakonitosti mršavljenja, koje nam govore kako učvrstiti tijelo i poboljšati figuru na ZDRAV način.

Ako ni tebi nije jasno kako izgleda kvalitetno mršavljenje, kroz koje se rješavaš masnih naslaga i ostaju ti lijepo tonirani mišići, onda svakako pročitaj ovu našu malu analizu…

Uravnotežena prehrana bogata proteinima

Klasična pogreška koju rade svi oni koji počinju s mršavljenjem 1. ili 2. siječnja svakako je pretjerivanje s odricanjima u prehrani. Istina je, moraš svesti slastice, pekarske specijalitete i fast food na minimum, no radikalne dijete koje od tebe traže da u potpunosti izbaciš neki nutrijent iz ishrane neće te daleko dovesti.

Drugim riječima, tebi su potrebni i ugljikohidrati i masti i bjelančevine, u pravilnom omjeru. Ako potpuno eliminiraš nešto od toga, riskiraš vlastito zdravlje i pokazuješ da se ne razumiješ u nutricionizam ili te možda netko krivo savjetovao.

Uravnotežena prehrana čvrsta je baza za uspješno i zdravo mršavljenje, u kojoj su zastupljene sve hranjive tvari u umjerenoj količini, pojačane vitaminima, mineralima i vlaknima, čiju vrijednost mnogi u Hrvatskoj podcjenjuju.

Drugim riječima, ako želiš provesti kvalitetno mršavljenje, na tebi je jesti one namirnice koje imaju visoku hranjivu vrijednost, a donose ti dugoročnu sitost, poput povrća, voća, grahorica, integralnih žitarica, gljiva i orašastih plodova.

U toj jednadžbi posebnu važnost ima hrana bogata proteinima, prijeko potrebnih za izgradnju i očuvanje tvojih mišića, kao i za izgradnju svih ostalih tkiva u organizmu, esencijalnih za tvoje normalno funkcioniranje.

Bilo da dobivaš bjelančevine iz biljnih izvora poput soje, kvinoje, chia sjemenki i graška, ili se odlučiš za zdrave mesne izvore poput piletine, puretine ili ribe, upravo proteini su nutrijenti koji će se pobrinuti da tijekom mršavljenja očuvaš ono kvalitetno u svom tijelu, a izgubiš masne naslage koje ne želiš više vidjeti na sebi…

Tjelovježba zlata vrijedi

Iako pri skidanju kila nema uspjeha bez adekvatne prehrane, istina je da se kvalitetno mršavljenje ne svodi samo na precizno planiranje tjednog jelovnika.

Naime, nedavno istraživanje u EU provedeno na 140 žena koje su uspješno skinule 12 kilograma, pokazalo je da su one koji uopće nisu vježbale tijekom svoje dijete pritom izgubile značajnu količinu mase koje uopće nije povezana sa salom, dok to nije bio slučaj kod ostalih.

Naravno, riječ je o izgubljenoj mišićnoj masi, a zanimljivo je da je isto istraživanje pokazalo da su takve žene vratile 20% više težine u sljedećih godinu dana, od onih koje su uključile tjelovježbu u svoj plan mršavljenja.

To samo potvrđuje koliko je vrijedna tjelesna aktivnost dok pokušavaš otopiti svoje kile. Ne samo što te aktivan životni stil štiti od raznih bolesti i jača tvoje srčane te plućne kapacitete, već ti pomaže očuvati mišićnu masu, a osigurava ti i bolji san, kao i pregršt energije, čim otvoriš oči svakog jutra.

Tu svakako pomažu kardio treninzi, ali pokazuje se u posljednje vrijeme da još bolje rezultate donose jednostavni treninzi na prostirci, pogotovo ako dodaš malo otpora, uz pomoć elastičnih traka ili girje.

Baš to će te naučiti naša BudiFit mobilna aplikacija, uz koju dobivaš svog osobnog trenera i detaljan plan treninga za svaki tjedan, s konkretnim vježbama spojenima u jednu cjelinu, na temelju profesionalne procjene tvojih trenutnih mogućnosti. Čekaju te u njoj i redoviti savjeti o tome što jesti, koji mnogo znače pri sastavljanju održivog plana prehrane.

BudiFit aplikacija nudi mogućnost mjerenja i analiziranja vlastite težine, opsega tijela i FMS-a, a i detaljno praćenje vlastitog napretka kroz vježbe koje uključuju težinu vlastitog tijela, girju, mini bands i elastičnu pilates traku.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za 7 dana BESPLATNOG korištenja BudiFit mobilne aplikacije i provjeri zašto joj popularnost iz mjeseca u mjesec raste!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se