fbpx
Je li opsjednutost fizičkim izgledom dobra za tebe?
Lifestyle Predloženo Top

Je li opsjednutost fizičkim izgledom dobra za tebe?

Misliti stalno na fizički izgled i gristi se ako nije savršen. To definitivno nije dobra polazišna točka za izgradnju tijela. Puno bi bilo bolje da se fokusiraš na vlastito zdravlje i pokušaš unaprijediti energiju koju posjeduješ.

Živimo u vrijeme u kojem je fizički izgled bitan kriterij vrednovanja ljudi. Vjerojatno je tako bilo od pamtivijeka. No, zadnjih godina zahvaljujući društvenim mrežama poput Instagrama pritisak je na rekordnoj razini.

Da, na IG-u su svi savršeni i osjećamo se glupo ako mi nismo. Tu su različiti filteri koji mogu prikriti realnost na fotkama i videima. No, ogledalo je nemilosrdno i uvijek otkriva pravu istinu. Baš to je mnogima motiv zbog kojeg kreću u mršavljenje i izgradnju vlastitog tijela.

Istina je, nema ništa loše u želji da poboljšaš svoje dimenzije i ostvariš oblik tijela koji će još bolje izgledati na fotkama. No, ako to postane tvoja opsesija zbog koje padaš u depresiju ili ideš iznad granica razuma kako bi mast nestala s bokova i trbuha, tada moraš znati da tvoj novi životni stil uopće nije za tebe zdrav.

Da, opsjednutost vlastitim tijelom je opasni put kojim nitko ne bi trebao krenuti. Ako odeš koji put u teretanu, uočit ćeš ekipu koja upravo tako funkcionira. Čak i ako njihova tijela izgledaju impresivno, nemoj da ti budu uzori. Nemoj misliti da su ljudi opsjednuti izgledom išta sretniji od tebe…

Zašto opsesija izgledom nije dobra?

Opsesija bilo čime ne donosi ništa dobro. To znači da razmišljaš o jednoj te istoj stvari cijeli dan i noć. Baviš se isključivo jednim problemom, a sve druge zapostavljaš.

Kad je u pitanju opsesija izgledom, to može biti posebno štetno za tvoje mentalno zdravlje. Naime, izgradnja tijela traži vremena i nikad ne prolazi glatko. Postoje usponi i padovi pa ako i postižeš određeni napredak, dok god si daleko od izgleda kojeg priželjkuješ osjećaš ćeš se frustrirano i nesretno.

U takvim okolnostima proces mršavljenja izaziva čak i više stresa od one tvoje figure s viškom kilograma od koje je sve krenulo. Što je najgore, čak i ako uspiješ perfektno izraditi tijelo, opsesija izgledom tjerat će te da se nastaviš panično time baviti, u strahu da se stvari neće s vremenom pogoršati.

A vrijeme nikom od nas nije saveznik pa iz godine u godinu postaje sve teže postići ili održati savršenstvo. Sve to vrlo loše djeluje na kvalitetu tvog života i na tvoje raspoloženje, jer negativan pristup brizi o sebi nikom nije donio ništa dobrog…

Kako pristupiti vlastitoj izgradnji tijela?

Zdravlje je važnije od izgleda. To je stav s kojim ima smisla započeti izgradnju tijela. Svatko može smršaviti, no samo oni koji brinu o sebi učinit će to na način da im organizam postane snažan i vitalan.

Da, kvalitetna izgradnja tijela diže energiju i poboljšava srčane i plućne kapacitete. Također popravlja raspoloženje, poboljšava san te pozitivno utječe na snagu, izdržljivost, ravnotežu i posturu. Upravo to su stvari na koje se moraš fokusirati dok radiš na sebi. To je ono najvažnije što donose uravnotežena prehrana i redovita tjelovježba, a bolji izgled je tek dodatni plus u cijeloj priči.

Zato svakako izbjegni upadanje u zamku opsesije izgledom. To je nešto što dovodi do nestrpljenja i donošenja krivih odluka. Opsesija također traži da suludo mnogo vremena posvetiš radu na svom tijelu, zbog čega ćeš zapostaviti sve ostalo. A istina je da ti samo treba razumna količina tjelovježbe i logične odluke oko prehrane, kako bi tvoj organizam konačno proradio kako treba.

U svakom slučaju, bez zdravog pristupa rješavanju bilo kojeg problema čak i postizanje željenog cilja ne donosi sreću i zadovoljstvo. Zato ti preporučujemo postepen i umjeren rad na izgradnji tijela, po mogućnosti jednostavnim, a efikasnim metodama.

Baš to ćeš pronaći u našoj BudiFit aplikaciji. Tamo te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, uključujući i sve one koje učvršćuju tijelo i brinu za potrošnju viška kalorija. Već dva do tri treninga tjedno uz takav komplet vježbi sasvim je dovoljno da se počneš osjećati bolje i s vremenom postigneš željene ciljeve.

Uz BudiFit mobilnu aplikaciju dobivaš i svog online trenera, profesora kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će biti tvoja mentalna podrška i neće dopustiti da bilo kakva opsesija ovlada tvojom svakodnevicom. Također će za tebe smisliti konkretne vježbe i složiti ih u cjeline, baš po tvojoj mjeri.

Uz BudiFit također idu vrijedni savjeti o prehrani, kao i prilika ležerno voditi evidenciju o svom napretku. Zato ima smisla iskušati aplikaciju BESPLATNO 7 dana, ako te zanima kako bez mnogo stresa postići razinu zdravlja kakva tvom tijelu itekako treba!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se