fbpx
3 stvari koje moraš znati ako želiš imati ravan trbuh!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-03-19T221043.493
Lifestyle Ostalo Rezultati Zdravlje

3 stvari koje moraš znati ako želiš imati ravan trbuh!

Uklanjanje masnih naslaga na trbušnom području oduvijek je bila jedna od glavnih tema u svijetu fitnesa, a ako i ti to želiš postići, vrijeme je da saznaš najvažnije faktore koji će utjecati na tvoju misiju…

Ravan trbuh već nekoliko desetljeća glasi kao simbol uspješnog mršavljenja i održavanja linije, među svima onima koji su odabrali zdravi životni stil i uživaju u oblikovanju vlastitog tijela.

Možda se ponekad ide predaleko s veličanjem ovakvog vanjskog izgleda trbušnog područja. Naime, ako pretjeraš u želji za “ravnanjem” trbuha, to može biti štetno za zdravlje organizma, iz razloga što postoji postotak masti u tijelu koji moramo zadržati, da bi naši unutarnji organi mogli normalno funkcionirati.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-19T230814.319

No, ako zanemarimo ekstremne slučajeve, činjenica je da se u pravilu radi o jednoj od najtežih misija u želji za uspješnom izgradnjom vlastitog tijela, zbog čega je ravan trbuh i postao toliko cijenjen.

U svakom slučaju, ako želiš izbjeći razočaranja i na sustavan način raditi na ovom dijelu tijela, važno je znati neke važne stvari o postizanju ravnog trbuha…

Puno toga ovisi kalorijskom deficitu, ali i genetici

Ako svaki dan napraviš 1000 trbušnjaka, sigurno ćeš postići ravan trbuh o kojem oduvijek sanjaš! Šalimo se, naravno.

Baš ova tvrdnja jedna je od najvećih zabluda, jer niti bezbroj trbušnjaka neće pomoći ako nisi u stanju smanjiti udio masti u svojem tijelu. A da bi se to dogodilo, potrebna ti je uz fizičku aktivnost i uravnotežena prehrana.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-19T231033.839

Da, sve kreće od hrane koju jedeš, a tvoj krajnji cilj mora biti kalorijski deficit, odnosno postizanje veće potrošnje kalorija od njihovog unosa u tijelo. Drugim riječima, kombinacija prehrane i tjelovježbe je ono što će ti osigurati gubitak masnih naslaga na trbuhu, a vježbe trbušnjaka su tu tek kao šlag na torti.

Moramo svakako naglasiti i utjecaj genetike. Dok gubimo tjelesnu mast, ona ne nestaje na dijelovima tijela koje treniramo, već u skladu s našim genetskim predispozicijama. Neki će vrlo brzo početi gubiti mast na trbuhu, neki tek kad je izgube svugdje drugdje, na kraju svojeg procesa mršavljenja. Zato se nemoj obeshrabriti ako u početku ne bude nikakvog napretka na ovom području, već moraš ustrajati i rezultati će doći…

Individualni problemi s hranom i hormonima imaju utjecaj

Vjerojatno primjećuješ da neki postižu ravan trbuh lakše od drugih. Tu utječe ono što smo već spomenuli, genetski redoslijed dijelova tijela na kojima nestaje mast dok mršavimo, no tu je još jedna važna stvar.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-19T232615.251

Naime, postoji hrana koja nas može napuhavati. I ovo je nešto sasvim individualno pa moraš detektirati što loše utječe na tvoj probavni sustav. Neke generalne preporuke su smanjenje unosa soli, šećera i mlijeka, izbjegavanje alkohola i pržene hrane, no svatko treba vidjeti što mu škodi i zatim donijeti odluku želi li se toga odreći, u svrhu oblikovanja svojeg trbušnog područja.

Moramo spomenuti i hormone koji također mogu u određenim fazama života značajno otežati postizanje ovog cilja, što traži dodatno strpljenje, a nekad i prelazak na “plan B”, odnosno zadovoljavanje zdravim i snažnim trbušnim područjem, koje lijepo izgleda unatoč tome što nije potpuno ravno.

Svaka fizička aktivnost vodi prema ravnom trbuhu

Trbušnjaci nisu uopće loša stvar, pogotovo ako ih kombiniraš s ostalim baznim vježbama, poput čučnjeva, iskoraka i sklekova.

Međutim, u tvojoj želji da postigneš ravan trbuh pomoći će zapravo svaki oblik tjelovježbe, jer cilj je postići kalorijski deficit i izgubiti masne naslage, a u tome pomažu i treninzi snage u teretani i aerobni treninzi, poput brzog hodanja, trčanja, bicikliranja i veslanja.

U toj cijeloj priči vježbe trbušnjaka će doći do izražaja tek kad ozbiljnija količina masti nestane s tvog trbuha. Sa svakim izgubljenim kilogramom bit ćeš bliže da ugledaš trbušne mišiće, a ako ih redovito vježbaš, ugodno ćeš se iznenaditi njihovim novim izgledom kad se napokon pojave.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-19T225939.393

Dakle, misija postizanja ravnog trbuha traži strpljenje i neće se dogoditi preko noći. Zahtijeva različite oblike fizičke aktivnosti i zdravu prehranu, s vježbama trbušnjaka kao završnim udarcem kojeg ćeš zadati svojim masnim naslagama.

Međutim, treba naglasiti da potpuno ravan trbuh iz modnih časopisa nije zdrava opsesija, jer ti isti modeli u tu svrhu prolaze kroz prilično brutalne tretmane “čišćenja” i katkad odlaze predaleko. S druge strane, težiti čvršćem, zdravijem i bolje oblikovanom trbuhu sasvim je razumna želja i nema ništa loše pokušati to ostvariti.

A ako te zanimaju iskustva drugih, tebi sličnih entuzijasta koji žele poboljšati izgled svog trbušnog područja, uključi se u našu FIT LifeStyle grupu na Fejsu. Tamo ćeš od naših simpatičnih članova čuti mnogo toga zanimljivog o zdravoj prehrani i efikasnoj tjelovježbi, namijenjenih u svrhu kvalitetne izgradnje tijela!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se