fbpx
Zdrava hrana skupa? S njom ćeš zapravo uštedjeti novac!
Predloženo Top Zdrava prehrana

Zdrava hrana skupa? S njom ćeš zapravo uštedjeti novac!

Jedna od najvećih zabluda u koju vjeruju oni koji jedu nutritivno siromašnu hranu glasi – zdrave namirnice su previše skupe. U tome nema istine, iz više različitih razloga!

Mršavljenje je proces koji od nas traži konzumiranje kvalitetnih namirnica, onih koje nisu krcate kalorijama, već obiluju hranjivim tvarima, poput proteina, vitamina, minerala, vlakana i zdravih masti.

Jedan od razloga zašto dvije trećine stanovnika ove zemlje muku muči s prekomjernom tjelesnom težinom upravo je nutritivno siromašna hrana. Radi se o onim namirnicama iz kojih je izbačeno sve dobro, a ostavljeni su tek ugljikohidrati, zasićene masti i umjetna sladila. Sve to naravno uz gomilu kilokalorija.

No, ljudi koji su skloni takvoj hrani već desetljećima tvrde da je jedu zato što je cjenovno povoljna, u odnosu na zdravu hranu koja im je skupa.

Međutim, čak i ako ti je vlastiti budžet važniji od zdravlja, ova teorija ne drži vodu, pogotovo ne u ovom desetljeću. Zdrava prehrana mogla bi ti baš uštedjeti novac, a mi ovom prilikom navodimo nekoliko argumenata koji tome idu u prilog…

Kuhano uvijek jeftinije od gotovog

Da je zdrava hrana skuplja od nezdrave obično tvrde oni koji – ne kuhaju! Da, jednom kad odeš na tržnicu po namirnice, uočit ćeš da ima itekako cjenovno povoljnog povrća i voća, vrlo bitnog za tvoj organizam.

Ne samo što se mnoge zdrave namirnice mogu naći po povoljnoj cijeni, od žitarica i grahorica do piletine, puretine i ribe, već samim time što kuhaš značajno spuštaš troškove svoje prehrane.

Pogledaj samo koliko će te danas doći komad pizze u pekari. Radi se o ciframa od oko 2 eura za jedan trokut, a za taj novac možeš kupiti sastojke i ispeći cijelu doma. Isto vrijedi i za gotovu hranu u supermarketima, krcatu zasićenim mastima i napravljenu uz najlošije moguće sastojke. To isto možeš jesti u zdravijoj varijanti za dvostruko manju cijenu, samo ako zasučeš rukave i samostalno napraviš ručak.

Dakle, najzdravija varijanta hrane, ona koju osobno skuhaš po cijeni će biti u najgorem slučaju istovjetna industrijski obrađenom fast foodu, a vrlo vjerojatno i puno povoljnija. Zato je mit o skupoći zdravih namirnica sve besmisleniji, pogotovo kad uzmemo u obzir posljednja kretanja cijena hrane…

Rast cijena kruha i šećera

Posljednjih godina ne samo što su se pojavile prodavaonice zdrave hrane koje ti nude namirnice po povoljnoj cijeni, već su u isto vrijeme i porasle cijene industrijski osiromašenih jela.

Najbolji primjer su slastice kojima je cijena otišla u nebo, zbog rasta cijene šećera. Kruh je također skočio u nebo, kao još jedna namirnica koja ne donosi mnogo toga dobrog organizmu, pogotovo ako se radi o onom bijelom.

Drugim riječima, danas su se različite slastice i pekarski proizvodi pretvorili praktički u luksuz, što je jako dobra vijest za tvoju dijetu. Visoke cijene onih namirnica koja ne donose ništa pozitivno tvom tijelu, već samo masne naslage, mogu biti prekretnica u tvom mršavljenju!

Već da se riješiš keksa, uz koje u par minuta smlaviš 500 kilokalorija i usput se nakrcaš šećerom, već to je pozitivan početak tvoje dijete. Isto vrijedi i za čokoladu, kao i za sladoled kojem je također cijena drastično skočila.

Naravno da se svega toga ne trebaš u potpunosti odreći, no smanjivanje potrošnje novca na slatko i slano otvorit će ti pregršt sredstava za nabavku zdrave i nutritivno bogate hrane. Ma samo da se riješiš cigareta, gaziranih pića, slatkiša i keksa, na kraju će te tvoja dijeta dovesti i do financijske stabilizacije.

Sve u svemu, zdrava prehrana u ovom trenutku nije skuplja od obroka baziranih na industrijski obrađenoj hrani. Čak ni integralna riža, tjestenina i kruh nisu više puno skuplji od svojih osiromašenih varijanti. A ako kuhaš, troškovi svega drastično idu prema dolje i zato je najbolja preporuka naučiti pripremiti desetak jela u pećnici, loncu i na tavici, kako bi tvoja dijeta doživjela veliki uzlet.

A ako trebaš nekog tko će te usmjeriti prema pravilnoj prehrani i efikasnoj tjelovježbi, na pravom si mjestu. Baš tome služi BudiFit mentorski program. Jednom kad te preuzme profesor kineziologije Kristian Tin Amstrong, vidjet ćeš kako je uz prave poteze zapravo lako smršaviti!

Uz BudiFit mentorski program čeka te osobni trener uvijek dostupan na mobitelu, a trenirati možeš bilo kada i bilo gdje, uz plan treninga koji je već stotinama zadovoljnih korisnika dao željene rezultate. Osim konkretnih savjeta o fitnesu i nutricionizmu, dobivaš i psihološku podršku NLP majstorice Bobane Mijatović.

Zapamti, bilo da te muči salo na trbuhu ili na bedrima i stražnjici, istina je da ti već sada imaš u sebi sve što je potrebno da se u sljedeća tri mjeseca preporodiš. Samo je potrebno da ti netko pokaže kako stvari stvarno funkcioniraju.

Cilj tvog programa mršavljenja prije svega će biti unapređenje zdravlja kroz siguran sustav treninga, prilagođen tebi i tvojim karakteristikama. Čeka te uspješno oblikovanje tijela, više energije i manje centimetara oko struka, kao i bolja kvaliteta svakodnevnog života. Na kraju ti se smiješi potpuna transformacija, o kojoj oduvijek sanjaš. Ako je to ono što želiš, obavezno se javi!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se