Take-Care-of-Your-Body-It-Is-the-Only-Place-You-Have-to-Live

Wellness treneri: pomažu drugima u postizanju njihovih ciljeva

296

Imate li dobro ustrojen sustav podrške sa zdravstvenim trenerima, zdravstvenim mentorima i kolegijalnim trenerima?

Svako malo mi neki od pretilih klijenata dobaci nešto u smislu „ti nisi debeo“ , zato nemaš pojma kako je to kad si debeo – nema šanse da mi ti možeš pomoći.“ Malo boli kad to čuješ.

To je kao da kažete da, ako uistinu želi pomoći, psihijatar mora doživjeti iste emocionalne probleme kao i njegovi pacijenti, ili da brižan liječnik pun razumijevanja ne može pomoći ako nije iskusio pacijentovu bolest ili bol.

Kada mi klijenti kažu nešto takvo, pokušavam im olakšati podsjećajući ih da ja sebe vidim kao njihovog partnera i „trenera“ – i pripisujem mnogo zasluga svim svojim klijentima za to što me uče kako uspješno odraditi taj posao.

Oni su se otvorili i podijelili svoje brige sa mnom, što mi je omogućilo da shvatim kroz što prolaze – i vjerujem da im zbog toga mogu lakše pomoći.

Sviđa mi se izraz „zdravstveni trener“ – zvuči motivirajuće i pozitivno. Treneri dijele iste ciljeve, bilo da vam netko pomaže popraviti zamah u golfu ili birati zdraviju hranu.

Oni su tamo da vas ohrabre, motiviraju i nadahnu – i oni žele da uspijete i date vaš maksimum. Oni znaju da je trud važniji od ishoda, te da želja za uspjehom dolazi iznutra.

Oni također znaju da je svladavanje neke vještine proces, da ćete putem griješiti – što ne samo da je dobro, nego je i očekivano. A povrh svega, trener radi sa vama – kao partner s kojim dijelite vaše uspjehe i koji vam pomaže u teškim trenucima.


Ima različitih vrsta zdravstvenih trenera i svi vam nude pomoć na različite načine. Wellness treneri – poput mene – rade na obrazovanju svojih klijenata, pomažu im pronaći najbolje načine za ostvarivanje ciljeva i nude potporu.

Netko poput osobe s kojom idete u šetnju je „kolegijalni trener“ – vas dvoje trenutno dijelite zdravstvene brige i ciljeve te si uzajmno pomažete u postizanju tih ciljeva. Postoje i „zdravstveni mentori“ – to su oni koji su se već prošli kroz neki zdravstveni problem i uspješno se nose s njime. Netko tko se riješio viška kilograma i održava liniju služi kao mentor i uzor – daje nadu i inspiraciju onima koji se s tim muče.

Sve se svodi na jedno – zdravstveni treneri su svuda oko nas. Vaš liječnik, koji vam objašnjava određene zdravstvene brige te nudi savjet i podršku. Vaš partner u dijeti, koji vas „odgovara“ kad se spremate pojesti nešto za što znate da ne bi smjeli. Ili vaš nekada debeli susjed, koji u cik zore trči pokraj vaše kuće, bila kiša ili sunce.

Samo zato što netko nije prošao kilometar u vašim cipelama, ne znači da vam neće biti od koristi. A što se tiče svih onih koji su mi govorili da nemam blage veze o tome kako je imati višak kilograma, vjerojatno mi je podjednak broj ljudi rekao: „dobro je da nisi debeo“.

Nikad ne bih slušao savjete od debelog dijetetičara.“ No, treneri imaju sve moguće životne priče, a dolaze u svim oblicima i veličinama. I dobar trener je netko tko razumije igru – čak i ako je nikad nije igrao.