fbpx
Sve što trebaš znati o vitaminima i mineralima dok izgrađuješ tijelo!
Predloženo Top Zdravlje

Sve što trebaš znati o vitaminima i mineralima dok izgrađuješ tijelo!

Vitamini i minerali ključni su mikronutrijenti za normalno funkcioniranje ljudskog organizma. U tijelu obavljaju različite zadatke, a većinu ih unosimo putem hrane.

Neke stvari ne mogu se mjeriti u kalorijama. Dok pokušavaš smršaviti možda smatraš da je najvažnije unijeti manje kalorija nego ih trošiš, no za kvalitetnu izgradnju tijela definitivno nije nebitno ni što se nalazi unutar unesenih kalorija.

Istina je, znanstvenici su odavno otkrili postojanje vitamina i minerala, dokazano nužnih kako bi tvoj organizam normalno funkcionirao. Radi se o tvarima mikro veličine, manjima od proteina, masti i ugljikohidrata. Neki od njih tijelu su potrebni u tragovima, drugi u nešto većoj količini.

Bez vitamina i minerala pada energija i imunitet slabi, a povećavaju se izgledi za upale na staničnoj razini, kao i za izbijanje različitih bolesti. Svejedno, moderna prehrana u pravilu ne osigurava dovoljno ovih vrijednih mikronutrijenata organizmu. Pa tako istraživanja pokazuju da su kod značajnog postotka populacije deficitarni vitamini B6, B12, C i D te željezo, a baš oni obavljaju neke od ključnih funkcija.

To se naravno uz pravilnu prehranu može izbjeći. Zato ako pokušavaš smršaviti i kvalitetno izgraditi tijelo, nikako ne smiješ zanemariti vitamine i minerale. Mi ćemo ti ih ovdje kratko predstaviti, kako bi ti bilo jasno zašto o njima ovisi opće zdravstveno stanje tvog organizma…

Vitamini od B1 do K

Vitamine dijelimo na one koji se apsorbiraju u tijelu uz pomoć vode i one kojima je za istu stvar potrebna dijetalna mast. Većina ih ima naziv koji počinje s B. Pa tako u tvom tijelu postoje vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Obavljaju različite funkcije, od stvaranja crvenih krvnih zrnaca i pomaganja jetri u rješavanju problema toksina, do proizvodnje energije, aminokiselina te održavanja živčanog sustava.

Tu je onda svima poznati vitamin C, zadužen prije svega za jačanje imunološkog sustava, kao i za izgradnju kolagena, bitnog za kožu. Kolin pak gradi stanične membrane, dok je vitamin A važan za zdravlje očiju, kao i za zacjeljivanje rana.

Vitamin D pomaže imunološkom sustavu, ali i apsorpciji kalcija. Vitamin E je antioksidans, a i pomaže zajedničkom djelovanju stanica. Za kraj, tu je vitamin K koji pomaže pri zgrušavanju krvi i pozitivno utječe na zdravlje kostiju.

Minerali od kalcija do mangana

Minerale dijelimo na mikrominerale i makrominerale. Jedne unosimo u većim količinama, druge tek u tragovima. No, i jedni i drugi su važni za funkcioniranje tijela.

Među makromineralima vrijedi izdvojiti kalcij, jer ključan je za zdravlje kostiju i kontrakciju mišića. Klor poboljšava rad probave i funkcioniranje samih stanica. Uloga fosfora je pak regulacija transporta kisika, kao i prijenos energije. Kalij pak štiti stanične membrane, a magnezij ima stotine različitih funkcija, uključujući i opuštanje te oporavak mišića. Natrij utječe na tlak i obujam krvnih žila, a sumpor je uključen u detoksikaciju jetre.

Među mikromineralima najvažnije je željezo, jer formira hemoglobin i brine za zdravlje krvnih žila. Cink pomaže razvoju neuroloških funkcija, a bakar je antioksidans uključen u proizvodnju energije. Krom je važan za metabolizam glukoze, a jod je ključan za rad štitnjače. Molibden je pak bitan za apsorpciju lijekova, dok selen sprječava stvaranje slobodnih radikala na staničnoj razini. Za kraj, tu je još mangan koji je uključen u metabolizam aminokiselina i ugljikohidrata.

Dakle, pregršt različitih vitamina, a još više minerala. Svi su oni potrebni organizmu pa je na tebi da ih osiguraš, kroz zdravu i uravnoteženu prehranu…

Kako unositi u tijelo vitamine i minerale?

Prehrana bazirana na različitim nutritivno bogatim namirnicama najbolji je način da tijelu daš potrebne vitamine i minerale. Preporučuje se jesti povrće i voće različitih boja, jer u njemu se kriju različite vrste mikronutrijenata, nužne za normalno funkcioniranje tvog organizma.

Tu su još orašasti plodovi, sjemenke, grahorice i žitarice, a ponešto bitnih minerala i vitamina nalazi se još u mlijeku te mesu. Uz takve namirnice ne samo što će tijelo dobiti prijeko potrebne hranjive tvari, već je i puno lakše kontrolirati tjelesnu težinu, budući da se radi o niskokaloričnim obrocima.

Naravno, vitamine i minerale moguće je unijeti i putem dodataka prehrani. Ipak, to je tek dodatni impuls za kojim povremeno ima smisla posegnuti, ali uz uravnoteženu prehranu koja treba biti baza tvog rada na vlastitom zdravlju.

U svakom slučaju, vitamini i minerali zaslužuju posebnu pažnju. Kriju se u namirnicama koje idu uz zdravi stil života i daju ti energiju potrebnu da bez problema obaviš sve svoje dnevne zadatke. Zato je uspješno mršavljenje gotovo nemoguće bez pravilnog unosa mikronutrijenata u tijelo, pogotovo ako pritom želiš redovitom tjelovježbom učvrstiti svoje mišiće.

A ako te zanima još informacija o zdravoj prehrani i efikasnoj tjelovježbi, svakako se pretplati na naš BudiFit newsletter. Dobivat ćeš svakog tjedna savjete koji ti mogu značajno olakšati rad na vlastitoj transformaciji!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se