fbpx
Što se zapravo događa tvom tijelu kad prebrzo izgubiš kilažu?
Mršavljenje Predloženo Top

Što se zapravo događa tvom tijelu kad prebrzo izgubiš kilažu?

Iako brzo otapanje masnih naslaga zvuči kao scenarij iz snova, u stvarnosti munjeviti gubitak kilograma ima previše negativnih posljedica. Zato izbjegavaj radikalne dijete i sve što zvuči kao čarobni štapić za rješavanje problema!

Ljeto je sve bliže i bilo bi tako dobro u tjedan ili dva izgubiti baš sve masne naslage koje smo nakupili tijekom godine. Tako barem razmišlja većina u Hrvatskoj, od one dvije trećine stanovnika s prekomjernom tjelesnom težinom.

Istina je, bilo bi fantastično kad bi salo s tijela moglo nestati pomoću čarobnog štapića. Baš zbog toga veliku popularnost uživaju različite radikalne dijete, uključujući i one koji traže smanjivanje unosa kalorija na apsolutni minimum.

No, istraživanja pokazuju da prebrzi gubitak težine nije dobar za tvoje zdravlje. Posebno to vrijedi za prva dva tjedna mršavljenja, jer ako kreneš nekom ekstremnom rutom, niska brojka na vagi više će biti plod gubitka vode nego realnog poboljšanja tvoje linije…

Koliko kilograma tjedno je zdravo gubiti?

Stručnjaci smatraju da zdravo mršavljenje uključuje gubitak 0,3 do 0,6 izgubljenih kilograma tjedno. Ako se radi o osobi koja je pretila, gubitak u početnim mjesecima može biti i veći, no jednom kad se tijelo privikne na novi režim prehrane trebalo bi se držati baš ovakvog tempa gubitka tjelesne mase.

Ako se toga ne držiš i kreneš previše žestoko, moguće je da ćeš patiti od mučnine pa i od vrtoglavice. Ekstremna dijeta koja isključuje u potpunosti ugljikohidrate može dovesti i do potpunog gubitka energije, pogotovo ako u svom nastojanju da izgubiš kile lišiš tijelo vitamina i minerala.

A onda su ti u drugi, ozbiljniji problemi koji se mogu pojaviti, zbog kojih zaista dobro razmisli želiš li zaista izgubiti deset ili više kilograma u tjedan dana, koliko ti obećavaju reklame za čarobne proizvode za mršavljenje…

Kamenac, gubitak mišića i usporeni metabolizam

Jedna od posljedica brzog mršavljenja je žučni kamenac, na kojeg osoba koja je na dijeti uopće ozbiljno ne računa. Do njega dolazi zbog promjena u radu jetre, zbunjene novonastalom situacijom.

Kamenac izaziva bol u abdomenu i mučninu, a može dovesti čak i do povraćanja te zahtijeva obavezan posjet liječniku. A čak i ako ga ne dobiješ, još uvijek možeš izgubiti na gustoći kose, kao i na gustoći kostiju, zbog prehrane koja nije dovoljno bogata prijeko potrebnim nutrijentima za održavanje krucijalnih dijelova tvog tijela.

Naravno, dijeta koja traži minimalan unos kalorija također će se osjetiti na tvojoj mišićnoj masi, pogotovo ako zanemariš unos proteina. Nemoj misliti ni da će tvoj metabolizam mirno gledati kako salo s tvog tijela ubrzano nestaje. Dapače, prilagodit će se i smanjiti potrošnju energije, što će maksimalno otežati sljedeću fazu mršavljenja i dovesti te u gotovo nemoguću situaciju na putu do ostvarenja željenih ciljeva…

Kako izgleda zdravo mršavljenje?

Da, ako prebrzo započne tvoje mršavljenje, gotovo sigurno ćeš u nekom trenutku zapeti i poželjeti odustati od svega. Tijelo ti jednostavno neće dati neprirodno brzo skinuti tjelesnu masu i to će sve zakomplicirati. A jednom kad se dogodi metalno pucanje, tada je zaista sve moguće, čak i da nabaciš više kila nego što ih je bilo na početku.

Ako pak boluješ od pretilosti, mogući su i gori scenariji. Naime, događaju se sve češće smrtni slučajevi među onima koji su poželjeli prebrzo smršaviti, opterećujući time svoje srce i ostale vitalne organe. A sve zbog nekakvih bezvrijednih izazova na društvenim mrežama.

Zato je za tebe ipak najbolje zdravo i umjereno mršavljenje. U tu svrhu smatra se mudrom odlukom smanjiti unos za maksimalno 500 kilokalorija dnevno. Još bolja opcija je unositi 250 kilokalorija dnevno manje, a još 250 potrošiti dodatnom tjelovježbom.

Time će krenuti tvoj put prema uravnoteženoj prehrani i zdravom životom stilu, uz prehrambene promjene koje neće izazvati uzbunu tvog metabolizma, a neće ni negativno utjecati na mišiće, kosu, kosti i rad tvoje jetre.

Tada ti preostaje samo dosljedno provoditi zacrtani plan i polako, ali sigurno grabiti prema željenim rezultatima. Dakle, umjesto da poželiš izgubiti 20 kilograma u mjesec dana, ti radije poželi izgubiti 10 kilograma u tri mjeseca, jer to je tempo mršavljenja koji će najbolje odgovarati zdravlju tvog organizma.

A ako su fitnes i nutricionizam za tebe potpuna nepoznanica te već dugo tapkaš na mjestu, nije sve izgubljeno. Moraš znati da sve postaje lakše ako se pojavi netko tko će ti objasniti kako mršavljenje zaista funkcionira i dati ti konkretne upute kako da započneš sa svojom dijetom.

Baš tome služi BudiFit mobilna aplikacija, kao stvorena za zdravo i efikasno mršavljenje. U njoj te čeka fantastična kolekcija treninga koje možeš prakticirati u udobnosti svog doma, a na raspolaganju ti je i tvoj online trener Kristian Tin Amstrong, profesor kineziologije koji se već pobrinuo za stotine uspješnih transformacija.

Što je najbolje, BudiFit aplikaciji možeš pristupiti 7 dana besplatno, čisto da vidiš zašto joj popularnost ne prestaje rasti. Zato je instaliraj i uđi jedan sasvim novi svijet fitnesa. Porazgovaraj usput sa svojim novim trenerom o problemima koji te muče i vidjet ćeš da definitivno nisu nerješivi!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se