Što je potrebno za uspješnu izgradnju ženskog tijela, za razliku od muškog?
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-08-17T165537.114
Zdravlje

Što je potrebno za uspješnu izgradnju ženskog tijela, za razliku od muškog?

Iako i jedni i drugi kreću s iste točke, zbog različite građe, hormonalnog sastava i estetskih ideala, ciljevi pri izgradnji tijela, kao i nutritivne potrebe nisu u potpunosti iste kod žena i muškaraca…

Nema sumnje, tijelo žene i muškarca nije jednako i to je nešto što ne smijemo zaboraviti kada krećemo u vlastitu izgradnju tijela, s ciljem poboljšanja cjelokupnog zdravstvenog stanja organizma, kao i bolje kontrole tjelesne težine.

Neke razlike su očite već na prvi pogled, poput građe mišića i zdjelice, a neke i nisu, poput onog što se skriva unutar tijela. Ima naravno razlika nastalih i zbog društvenog utjecaja, povezanih s idealima ljepote, odnosno trenutnim kriterijima ženstvenosti i muževnosti.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-08-17T165151.073

No, koliko god bili različiti, pri izgradnji tijela i muškarci i žene zapravo kreću s iste početne točke, s promjenom životnog stila kao prvim uvjetom za transformaciju. Dakle, potrebna je čvrsta standardna baza da bi se ostvarili zacrtani planovi, zbog čega prije analize različitosti, prvo trebamo naglasiti ono što treba biti jednako i kod jednih i kod drugih…

Zdrava prehrana i tjelovježba trebaju SVAKOME

Dakle, bilo da si žena ili muškarac, jasno je da prvi uvjet za uspješnu izgradnju tijela, kao i poboljšanje vlastitog zdravlja, mora biti uspješna kontrola tjelesne težine.

U Hrvatskoj se s tim velika većina stanovnika muči, neovisno o spolu, a ne bi bilo tako da se odluče prijeći na uravnoteženu prehranu, uz prakticiranje redovite fizičke aktivnosti.

Ako želiš postići kalorijski deficit ili održavati težinu na željenoj razini, treba ti nutritivno bogata prehrana, bazirana na onim namirnicama koje u isto vrijeme izazivaju sitost, a daju ti sve potrebne gradivne elemente za normalno funkcioniranje organizma, poput minerala, vitamina, bjelančevina, vlakana, zdravih ugljikohidrata i esencijalnih masti.

I žene i muškarci još bolje će oblikovati svoje tijelo te mu povećati energiju, snagu i izdržljivost ako zdravoj ishrani dodaju što više fizičkog kretanja, uključujući i tjelovježbu, barem triput tjedno.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-08-17T162422.098

A s estetske strane, ideali ljepote u ovom trenutku i za žene i za muškarce mogu biti postignuti isključivo smanjenjem postotka masti u tijelu. Tek nakon što ta misija bude uspješno ostvarena, možeš se fokusirati na specifične ciljeve povezane sa svojim spolom…

Fokus na hormone i ciljane dijelove tijela

Najveća razlika između muškaraca i žena nisu reproduktivni organi, nego hormonalne potrebe. Naime, hormoni su različiti kod svakog spola i imaju različite funkcije te zbog toga zahtijevaju prije svega različiti unos minerala i vitamina, a zadovoljavanje tih potreba preduvjet je za uspješnu izgradnju tijela.

Žene primarno trebaju vitamin B6 koji je ključan pri regulaciji njihove hormonske aktivnosti, a tu je i vitamin B12 koji doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije. Važan im je i kalcij za zdravlje kostiju te cink koji doprinosi održavanju normalne kože, kose i noktiju.

S druge strane, muškarci trebaju više vitamina A nego žene, a imaju i povećanu potrebu za magnezijem koji doprinosi normalnoj funkciji mišića, te riboflavinom koji doprinosi normalnom metabolizmu stvaranja energije.

Ove vitamine i minerale moguće je unijeti u tijelo fokusiranjem na namirnice koje ih imaju pregršt, ali i dodavanjem u svoju prehranu vitaminskog kompleksa kreiranog za svaki od spolova, poput Formule 2 za žene i Formula 2 za muškarce, koje možete naći i u našem web shopu.

Što se pak treninga tiče, istraživanja su pokazala da ženama treba manje vremena za oporavak od tjelovježbe, što znači da mogu trenirati češće i raditi s više ponavljanja, a da pritom uspješno učvršćuju i oblikuju svoje mišiće.

Naravno, i jedni i drugi moraju prije svega raditi na baznim mišićima, od trbušnjaka i donjih leđa do gluteusa i kvadricepsa, što je ključno za zdravlje, držanje, ravnotežu i fleksibilnost.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-08-17T160711.967

No, svakako da će se žena i muškarac pri svom treningu ciljano fokusirati na još neke različite mišićne skupine, kako bi postigli željeni oblik tijela i fizički izgled. Pa će to kod ljepšeg spola biti noge i stražnjica, za razliku od mišića ruku, prsa i ramena kojima će se više posvetiti muški rekreativci.

U svakom slučaju, uspješna izgradnja tijela žena i muškaraca kreće od potpuno iste točke, a razlikuje se pri pažnji na detalje, kao i zadovoljavanju potrebe za specifičnim mikronutrijentima, povezanima s radom hormona.

No, ono po čemu smo definitivno jednaki sposobnost je da ostvarimo vlastite snove i uspješno pretvorimo zacrtane ciljeve u realnost, zahvaljujući odlučnosti, predanosti i entuzijazmu!

A ako želiš pri izgradnji tijela posebnu pažnju pridati upravo posebnostima svog spola te izbjeći frustrirajuće pogreške i povremeno tapkanje na mjestu, onda nije loša ideja potražiti podršku ozbiljnog stručnjaka, nekog tko nutricionizam i fitnes ima u malom prstu.

Srećom, na pravom si mjestu. Zovem se Kristian, profesor sam kineziologije i fitnes trener s više od 1000 zadovoljnih klijenata u posljednjih 15 godina. Na temelju bogatog iskustva rada s tebi sličnim, simpatičnim klijentima željnih promjena, danas imam dobitnu formulu cjelokupne fizičke transformacije, koju kada prilagodimo tvojim karakteristikama i potrebama, preporodit ćeš se u mjesecima koji dolaze.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda neka ti ne bude neugodno javiti mi se i zatražiti dodatne informacije, jer svi mi trebamo pomoć kad zapnemo. Javi se što prije za BESPLATNE 20 minutne konzultacije, kroz koje ću detektirati tvoje probleme i ponuditi ti NAJBOLJA rješenja!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!