fbpx
Kako smanjiti neugodnu upalu mišića koja se javlja nakon tjelovježbe?
Fitness Predloženo

Kako smanjiti neugodnu upalu mišića koja se javlja nakon tjelovježbe?

Iako bolovi u mišićima kao posljedica treninga nisu ništa dramatično, mrski su svima koji pokušavaju tjelovježbom promijeniti svoju svakodnevicu, jer izazivaju nelagodu i danima ograničavaju tvoje fizičke mogućnosti. Srećom, postoje načini kako reducirati njihov efekt…

Nimalo popularni “muskulfiber”, kojeg smo svi u životu iskusili! Naime, upala je prirodna reakcija mišića na intenzivnu aktivnost kojom ga izlažemo, nastala zbog nakupljene mliječne kiseline koja izaziva mikrooštećenja.

Javlja se najčešće 24 do 48 sati nakon tjelovježbe i traje do tri dana. Manifestira se kroz nelagodu i bol pri korištenju upaljenog mišića, koji može biti prilično zategnut i krut, a postaje funkcionalan tek kad ga dobro zagriješ.

Definitivno se radi o odgovoru organizma koji je potpuno prirodan i nimalo štetan, no rekreativci ne vole upalu mišića, jer se sljedećih dana osjećaju sputano i bolno, što im može stvarati probleme čak i pri rješavanju zadataka na poslu.

Zato postoje načini kako ograničiti efekt upale, što treba imati na umu, pogotovo ako tek krećeš u svijet tjelovježbe ili imaš izrazitu sklonost trenirati na samom rubu vlastitih mogućnosti…

Postepeno pojačavanje intenziteta i istezanje

Znam da pucaš od entuzijazma, ali nemoj baš beskompromisno navaliti već na prvi trening, nakon mjeseci i mjeseci pauze koju su imale tvoje ciljane mišićne skupine.

Ako želiš manju upalu mišića, postepeni napredak će svakako biti najbolja odluka. Istina je, ne možeš bolove izbjeći već nakon prvog treninga, no razumni intenzitet vježbi će ih staviti pod kontrolu i brzo će proći. Svaki sljedeći trening neka bude tek malo žešći od prethodnog, sve dok ne dođeš do željene razine intenziteta, na kojoj misliš da se vrijedi duže zadržati.

Osim racionalnog raspoređivanja intenziteta treninga, puno pomaže i ono što radiš prije i nakon planiranog seta vježbi. Zagrijavanje je važno ne samo zbog prevencije ozljeda, već i zbog smanjenja bolova u mišićima sljedeći dan, a posebno bitnu ulogu ima istezanje.

Dinamičke vježbe istezanja koje povećavaju protok krvi te prijenos kisika do mišića danas se preporučuju onima koji testiraju svoju snagu i izdržljivost na treninzima, a svakako pomažu i pri reduciranju bilo kakvih mišićnih upala…

Kvalitetna prehrana i hidratacija

Osim načina na koji treniraš i kako se istežeš, na kontrolu upale mišića utjecat će svakako i što unosiš u sebe, za vrijeme i nakon treninga.

Hidratacija vodom ili tekućinom bogatom elektrolitima iznimno je važna za vrijeme tjelovježbe, kao i nakon nje, a nije nebitan ni obrok koji kasnije konzumiraš.

To je trenutak kada u svoje tijelo treba unijeti ponešto visokokvalitetnih proteina, kao i zdrave ugljikohidrate te esencijalne masti. Naravno, sve to uz vitamine i minerale, vrijedne mikronutrijente bez kojih nema kvalitetne izgradnje tijela.

Zdrave kalorije koje unosiš u sebe možeš dobiti pomno skuhanim ručkom ili večerom, ali oni koji traže maksimalne rezultate obično nakon treninga koriste šejkove, kako bi tijelu na brz i jednostavan način dali sve što mu je potrebno.

A umjesto proteinskog šejka, svakako je puno bolji izbor zamjenski obrok, koji sadrži puno više vrijednih sastojaka od običnih bjelančevina. Jedan takav je ukusni Formula 1 zamjenski obrok, sa svim makronutrijentima u pravilnom omjeru te 12 različitih vitamina i 13 minerala!

Miran san i opuštanje od stresa

Kako će tijelo sljedeći dan reagirati na tjelovježbu ovisit će i tome kakav mu odmor priuštiš. Dobro je poznato da se mišići regeneriraju upravo noću, dok spavaš i opuštaš svoj organizam pa se potrudi osigurati si miran i ugodan san, od barem sedam sati u komadu.

Također, vjerojatno ti je poznat onaj osjećaj da živiš u grču. Da, to je rezultat izloženosti stresu, na što tijelo reagira napetošću u mišićima. Kad u takvom stanju odradiš trening, upala će biti puno izraženija.

Zato je važno svesti stres na apsolutni minimum. Pozitivno razmišljanje, fokusirano na rješenja, a ne probleme, tome puno pomaže, kao i bilo koja antistres terapija. Bilo da koristiš meditaciju, jogu, masažu, kupku u kadi obogaćenoj eteričnim uljima ili neki svoj način opuštanja, potrudi se riješiti tog stresnog grča, jer time ne samo što ćeš smanjiti upale u mišićima nakon treninga, već si i značajno olakšati svoju svakodnevicu.

Dakle, ključne savjete smo nabrojali. A kako se riješiti upale mišića u što kraćem vremenu pa nastaviti žestokim treninzima poboljšavati kvalitetu svog života, najbolje znaju članovi naše FIT LifeStyle grupe na Fejsu. Priključi im se i postani dio simpatične zajednice u kojoj se rado dijele aktualna iskustva, vezana uz dijetu, izgradnju tijela i sve ostalo povezano sa zdravim stilom života!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se