fbpx
Kako kronični stres dovodi do debljanja kod žena?
Predloženo Top Zdravlje

Kako kronični stres dovodi do debljanja kod žena?

Osoba koja je stalno pod stresom teško da može držati pod kontrolom svoju tjelesnu težinu. To posebno vrijedi za žene u perimenopauzi koje se tada ionako bore s izazovnim hormonalnim promjenama.

Kronični stres je štetan za ljudsko zdravlje. To je odavno dokazano. Ne samo što loše utječe na zdravlje srca i krvnih žila, već i smanjuje energiju, izaziva depresiju, uništava seksualni život te može izazvati nesanicu.

Uz sve to, osoba koja je konstantno pod stresom imat će problema s održavanjem svoje tjelesne težine. To posebno vrijedi za žene iznad četrdesete godine. U toj dobnoj skupini metabolizam više nije tako efikasan kao ranije, a javljaju se i dodatni hormonalni problemi vezani uz prijelaz iz razdoblja plodnosti u razdoblje menopauze.

Onda na to sve dođe i stres koji nikako da ode. Sve to rezultira neželjenim debljanjem, zbog kompleksnih procesa unutar organizma koje ćemo opisati u nastavku…

Hormon stresa otežava kontrolu prehrane

Stres podiže razinu kortizola u krvi. Radi se o hormonu koji stavlja organizam u borbeno stanje, baš kao da se nađeš u životnoj opasnosti. Njegovo djelovanje sasvim je prirodno ako izvor stresa dođe i prođe, no ako si konstantno pod stresom tada može imati negativne posljednice za tvoj organizam.

Jedna od tih posljedica je i debljanje. Do toga dolazi na tri različita načina. Kao prvo, kortizol će aktivirati sigurnosni mehanizam koji traži povećanje broja masnih stanica u tijelu. Doći će do nakupljanja visceralne masti, one koja obavija tvoje organe na području abdomena. Riječ je o najopasnijem tipu masti i nije se uopće lako kasnije riješiti tih naslaga.

Kortizol dovodi i do skokova razine šećera u krvi. Takvo stanje može izazvati bolesti krvnih žila, ali i iscrpljuje tvoje stanice i tkiva koji traže dodatnu energiju. Tada mozak dobiva signal da je potreban unos dodatnih kalorija u tijelo i javlja se snažna glad.

Istraživanja su također pokazala da postoji poveznica između razine kortizola i želje za unosom visokokalorične hrane kod žena. Pokazuje se da aktivacija ovog hormona utječe na hipotalamus u mozgu i stimulira osobu na čežnju za hranom krcatom šećerom ili masti. Dodajmo tome da niska razina estrogena kod žena u perimenopauzi blokira lučenje serotonina, hormona sreće pa u tim okolnostima potreba za kalorijama kao lijekom za loše raspoloženje postaje još i veća.

Može li se razina stresa kontrolirati?

Stres itekako utječe na kvalitetu naših života. Njegova kronična prisutnost dugoročno vodi do debljanja i do različitih kroničnih bolesti, zbog čega ga ne smiješ ignorirati.

Protiv stresa se možemo boriti na nekoliko načina. Kao prvo, valja naučiti pozitivno razmišljati. Da, problemi postoje, ali uvijek je tu i neko rješenje. Ako se pokušaš fokusirati na rješenja, umjesto na izvore problema, razina stresa značajno će pasti u tvom životu.

Također je bitno izdvojiti nešto vremena na opuštanje i uživanje. Bilo da je u pitanju druženje s prijateljima, kupka u kadi, meditacija ili molitva, svakako povremeno uzmi pauzu od užurbanog stila života, kako bi se tvoj organizam napokon dobio priliku opustiti.

I da, tu je i tjelovježba. Nema boljeg načina kako izbaciti stres iz tijela. Čim tvoj puls malo ubrza, kao i disanje, osjetit ćeš da kroz znoj izlazi i napetost iz tvog organizma.

Zato ti definitivno preporučujemo redovitu fizičku aktivnost. Počni s oštrim hodanjem i penjanjem po stepenicama, a nastavi jednostavnim i efikasnim vježbama fokusiranima na različite mišićne skupine.

A ako tek ulaziš u svijet tjelovježbe, nema razloga za brigu. Dovoljno je pronaći pravi izvor vježbi, namijenjen onima kojima je važno tek raditi na svom zdravlju, a ne nabijati mišićnu masu. Upravo takve vježbe ćeš pronaći u našoj BudiFit mobilnoj aplikaciji, idealnoj za izbacivanje stresa iz organizma.

Uz BudiFit app. te čeka video demonstracija stotina različitih vježbi, od onih koje se izvode samo s težinom tijela do girje i elastičnih traka. Ne samo što dobivaš kolekciju sjajnih vježbi, već i svog osobnog online trenera, mag. kineziologije Kristiana Tina Amstronga. On će za tebe osmisliti konkretne treninge i bit će ti u svakom trenutku čvrsta mentalna podrška.

Mjerenje rezultata, savjeti o prehrani, zabavno sučelje. Sve to čini BudiFit aplikaciju vrlo traženom pa je svakako skini i koristi BESPLATNO 7 dana, ako želiš otkriti fitnes pristup uz koji nije nikakav problem ostvariti željene rezultate!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se