fbpx
5 važnih spoznaja na koje upozorava nova znanost imunonutricionizam!
Zdravlje

5 važnih spoznaja na koje upozorava nova znanost imunonutricionizam!

Konzumiranjem pravih namirnica ojačati vlastiti imunološki sistem ono je što zagovara imunonutricionizam, a znanstvenici koji se time bave došli do nekih vrlo zanimljivih spoznaja…

Znamo koliko je uravnotežena prehrana bitna za održavanje tjelesne težine, kao i za zdravlje naših unutrašnjih organa, prije svega kardiovaskularnog sustava.

No, pomalo zanemarujemo koliko prave namirnice mogu ojačati naš imunološki sustav i učiniti nas otpornima na alergije, bakterije i sveprisutne viruse, čije djelovanje kod svih onih s narušenim obrambenim sustavom može biti izuzetno destruktivno.

Baš zbog toga razvila se nova znanost imunonutricionizam, s ciljem otkriti koje namirnice na najbolji način jačaju naš imunološki sustav i koji to mehanizmi stoje iza međusobnog djelovanja pravih nutrijenata i faktora unutar našeg tijela zaduženih za obranu organizma. Evo 5 važnih spoznaja do kojih su znanstvenici dosad već došli!

Zdrava crijeva ključna su za tvoj imunitet

Vjerovali ili ne, čak 70% obrane od negativnih utjecaja na naše tijelo nalazi se u crijevima. Ključnu ulogu igra ljudski mikrobiom, odnosno mikroorganizmi koji naseljavaju naš organizam i žive s nama u simbiozi.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-24T095125.549

Postoje milijarde bakterija unutar naših tijela, a većina se nalazi upravo u crijevima. Uopće nije nevažno koji se od ovih mikroorganizama nalaze unutra, a uravnotežena prehrana bazirana na nutrijentima dobivenima iz voća i povrća osigurat će da prevladavaju oni dobri i budu u skladnoj interakciji s gradivnim stanicama te drugim različitim dijelovima imunološkog sustava.

Proteini nas štite od bolesti i alergija

Proteini su možda najpoznatiji po tome što izgrađuju našu mišićnu masu, no hrana bogata bjelančevinama pomaže i po pitanju imuniteta.

Naime, upravo proteini stvaraju zaštitni sloj između crijeva i njihovog sadržaja, potičući razvoj matičnih stanica. Krajnji rezultat je efikasnija probava, jači imunološki sustav, kao i bolja zaštita od alergija i netolerancije određenih tipova hrane.

Debljina značajno smanjuje imunitet

Osobe koje imaju problema s prekomjernom tjelesnom težinom imaju oslabljeni obrambeni sustav, te su zbog toga skloni upalama i infekcijama.

Pokazalo se da se stanice zadužene za obranu kod pretilih ljudi u velikom broju zadržavaju u trbušnoj masti, upravo zbog tih čestih upala, što smanjuje imunološki odgovor u slučaju napada organizma od strane virusa.

Riblja ulja pomažu tvojoj obrani

Omega-3 masne kiseline ne samo što pozitivno utječu na zdravlje krvožilnog sustava, već mogu pomoći i tvom imunitetu, sprječavajući upale. Pronaći ćeš ih u različitim ribama, ali i u našoj Mega – Omegi iz web shopa, za još brže i lakše nadoknađivanje jedne od esencijalnih tvari za zdravlje organizma.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-24T095900.234

Treba naglasiti i da maslinovo ulje ima puno bolji odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina, a samim time značajno bolje utječe na obrambeni odgovor tvog organizma od industrijski obrađenih biljnih ulja, koja bi trebalo izbjegavati.

Ne zaboravi vlakna i fitonutrijente

Meso i riba dobra su baza prehrane, ali voće, povrće pa i pravi začini su ti koji nam daju potrebne minerale i vitamine za pravilan imunološki odgovor, a daju nam također i vlakna te fitonutrijente.

Za vlakna već znamo koliko toga dobrog rade za naš probavni trakt i zbog toga treba uvijek imati na umu njihov adekvatan unos. A fitonutrijenti su prirodni spojevi dobiveni iz biljne hrane, koji nam na različite načine mogu pomoći pri sprječavanju bolesti. Naći ćeš ih u cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, grahoricama, mahunarkama i nekim čajevima.

Za kraj, moramo spomenuti još jednu novost u imunonutricionizmu, a to je EpiCor, ekstrakt sušenog kvasca dobiven fermentacijom. U posljednje vrijeme pokazao kao nova velika stvar u imunologiji, pojačavajući pozitivno djelovanje vitamina na obrambeni sustav čovjeka. Naš Immune Booster iz web shopa baziran je upravo na njemu!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-24T100038.905

U svakom slučaju, pravilna prehrana, kao i redovita fizička aktivnost mogu itekako pozitivno djelovati na imunološki odgovor tvojeg tijela. A kada naučiš što sve čini zdravu i uravnoteženu ishranu, puno je lakše brinuti se za zdravlje vlastitog organizma!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se