Sumo-Deadlift

5 učinkovitih tehnika da se usredotočite na treningu

259

Ponekad je zbog naših prenatrpanih rasporeda lako izgubiti fokus u teretani. Nastavite čitati i naučite moje učinkovite tehnike za trening da biste se osjećali svježe nakon svake sesije u teretani!

Život nam može biti toliko zaposlen i prepun distrakcija koje su ponekad neizbježne. Neke su distrakcije, ipak, rezultat naših djela. Ako trošite mnogo vremena na multitasking, velike su šanse da nećete izvući najbolje iz svoga uma ili tijela. Možda i jeste savladali umjetnost rađenja nekoliko stvari odjednom, ali je nemoguće uložiti 100% truda u svaki od zadataka. Iako svaki dan prekrižite hrpu stvari sa vaše liste zadataka, moguće je da zapravo ostvarujete jako malo.

Kao zaposlena majka moram priznati da je multitasking vrlo potrebna vještina, a rastrojenost je samo dio opisa posla “zaposlenog roditelja.” Multitasking vam daje osjećaj da radite puno poslova i da ste pritom učinkoviti, no, stalno prebacivanje između mentalnih i fizičkih zahtjeva u svakodnevnom životu ponekad znači gubitak vremena u teretani.

Želim vam pomoći u pronalasku načina da odradite učinkoviti trening (bez distrakcija) kako bi izvukli više iz vašega tijela i iskoristili svaku sekundu u vašoj fitness rutini! Neka vaš trening bude vrijeme samo za vas. Uživite se u trenutak da bi dobili mentalni i fizički polet.

Pogledajte nekoliko načina za maksimalno iskorištavanje vaše fitness rutine. Ako ćete maksimalno koristiti vrijeme u teretani, i vaš će trud biti maksimalni… I dovesti do boljih rezultata!

Savjet za učinkoviti trening 1: Nema telefona

Ostavite mobitel u ormariću ili u autu.  Možda vam odvajanje od mobitela na 30-60 minuta zvuči kao mučenje, ali pomoći će vam da ostanete usredotočeni tijekom treninga. Mi volimo zamišljati da će život stati ako nismo dostupni 24 sata dnevno. Mogu reći iz vlastitog iskustva da, ako iskrsne nešto hitno dok ste na treningu, to će i dalje biti hitno kad završite. Ako volite slušati muziku na mobitelu, stavite ga u zrakoplovni način tijekom treninga da ne dolazite u napast zvati ili provjeravati e-poštu. Ako se doista ne osjećate ugodno kada ste nedostupni, dajte svoju lokaciju važnim članovima obitelji ili kolegama s posla, tako da znaju gdje vas mogu pronaći ako iskrsne nešto stvarno hitno.

Savjet za učinkoviti trening 2: Nema ljenčarenja

Prestanite tražiti savršenu pjesmu na popisu pjesama. Sama sam se već nebrojeno puta našla da sam prestala trčati jer mi se nije sviđala pjesma koja svira. Svaki put kad vas nešto omete pada razina intenziteta i broj otkucaja srca. Nećete imati korist od treninga ako stalno tražite savršenu pjesmu uz koju ćete vježbati. Pokušajte izdvojiti malo vremena da unaprijed kreirate popis pjesama koje želite slušati. Planirani popis pjesama može pomoći u podizanju razina energije i intenziteta. Što ćete se manje zaustavljati, više ćete vremena provesti vježbajući. Malo planiranja pomoći će bolje sagorijevanje kalorija tijekom treninga.

Savjet za učinkoviti trening 3: Dobra odjeća

Uvijek nosite odjeću odgovarajuće veličine i u kojoj se osjećate udobno. Labave naramenice, tijesne hlače ili premale/prevelike tenisice su česti uzrok ljenčarenja u teretani. Neodgovarajuća veličina odjeće može biti i opasna, pogotovo ako utječe na vaše držanje prilikom izvođenja vježbi. Pretijesna odjeća može ograničiti pokrete, dok je prevelika odjeća sigurnosni rizik na nekim spravama. Vi se želite osjećati udobno i dobro da biste se mogli mentalno usredotočiti na trening, a ne da se sramite vaše odjeće.

Savjet za učinkoviti trening 4: Manje priče

Vježbanje je odlično vrijeme za druženje s prijateljima, stvaranje novih prijateljstava i da dođete u tok sa najnovijim tračevima… dokle god ne dopuštate da vas ćaskanje ometa u vašoj rutini. Ostavite pričanje za pauze ili kraj treninga. Ne morate biti bezobrazni prema prijateljima, samo im recite da “zadrže misao dok ne završite seriju” i potaknite ih da urade isto!

Savjet za učinkoviti trening 5: Digitalni sat

Mnogi počinju gledati na sat kad se počnu osjećati umorno tijekom treninga. Gledanje na sat možda ne zvuči kao distrakcija, ali često pogledavanje na sat može negativno utjecati na vaše držanje i spriječiti vas da uložite maksimalni trud. Namještanje sata da daje zvučni signal u određenim intervalima pomoći će vam da iskoristite vaš trening. Glasni sat će vas natjerati da si prestanete lagati o vremenu odmora, te je dobra izlika da se pristojno udaljite od brbljavog prijatelja.

***

Znam da je vrlo lako postati rastrojen na poslu, kod kuće, a pogotovo na treningu. Vjerujem da ćete izvući maksimum iz treninga ako se potrudite trošiti vrijeme na usredotočenost na držanje, tehniku i disanje. Bolje ćete se osjećati, postići bolje rezultate i postati efikasniji stroj za sagorijevanje kalorija!

Nadam se da će vam moji savjeti pomoći da ostanete koncentrirani. U komentarima možete podijeliti vaše distrakcije na treningu.