fbpx
Zašto je važan kalij i kako ga dodati vlastitoj prehrani?
Predloženo Top Zdravlje

Zašto je važan kalij i kako ga dodati vlastitoj prehrani?

Kad govorimo o mineralima koji su ključni za normalno funkcioniranje organizma, svakako moramo spomenuti kalij, koji je važan za tvoj krvni tlak, ali i za nesmetani rad živčanog sustava.

Dobro znamo koliko su minerali i vitamini bitni za našu vitalnost, kao i pravilnu izgradnju tijela te rast energije koje želimo biti puni od rana jutra.

A iako se najviše spominju kalcij, magnezij i željezo kad se priča o mineralima bez kojih ne možemo, zapravo u tu skupinu definitivno treba dodati i kalij, jer je iznimno bitan za različite funkcije unutar tvog organizma.

Pa tako količina kalija u tvom tijelu utječe na razinu krvnog tlaka te na pH vrijednost unutar organizma, a utječe i na rad srca te izgradnju mišića kostiju. Što je najvažnije, bez kalija nema normalnog provođenja živčanih impulsa, nužnog da bismo se osjećali zdravo i bili spremni rješavati svaki zadatak koji se našao pred nama.

Kalij također smanjuje opasnost od nastanka bubrežnog kamenca te štiti od gubitka mišićne mase, a pozitivno utječe i na zdravlje kostiju te može spriječiti moždani udar.

Dobra je vijest da ćeš kalij naći u pregršt namirnica u različitim količinama, no nutricionisti preporučuju čak 3400 mg dnevnog unosa, kako bi svi dijelovi tvog organizma dobili nužnu dozu ovog vrijednog minerala.

Zbog toga nije loše znati koje namirnice su iznimno bogate kalijem, kako se nikad ne bi dogodilo da tijelo ostane bez njega, što može imati zaista opasne posljedice…

Banana, avokado i batat puni su kalija

Kad govorimo o kaliju, svima prva na pamet padne banana, jer je ukusna i slatka, a sadrži značajnu količinu ovog minerala, zbog čega se svakako isplati pojesti jednu do dvije tijekom dana.

No, tu je i batat koji je također krcat kalijem te će se prosječna porcija pobrinuti za više od 10% dnevnog unosa, a ne zaboravimo ni avokado kao jednu od najzdravijih namirnica u današnje vrijeme, koji je u svojem bogatom sastavu minerala i vitamina našao mjesta i za kalij.

U svježim rajčicama također ćeš pronaći ovaj mineral, kao i u špinatu koji ga ima u velikim količinama, a spomenimo i blitvu kao vrijedan izvor brojnih hranjivih nutrijenata, uključujući i kalij.

Tu su i bademi koji će ti osim magnezija dati i priličnu količinu kalija te se mogu pobrinuti čak za pola traženog dnevnog unosa, no svejedno nemoj s njima pretjerivati, jer najzdraviji su kad ih konzumiraš u malim količinama.

Crni i bijeli grah, krumpir i soja zaokružuju namirnice u kojima ćeš pronaći dovoljnu količinu kalija pa svakako kombiniraj navedeno povrće i voće s biljnim ili životinjskim izvorima proteina, kako bi tijelo dobilo sve nužne nutrijente za njegovo normalno funkcioniranje…

Trebaju li nam dodaci prehrani s kalijem?

Za razliku od magnezija, kalcija, željeza i omege, koje je ponekad potrebno nadoknaditi uzimanjem dodataka prehrani, kalij spada među minerale dostupne u brojnim namirnicama pa ti ne bi trebao biti problem unijeti ga u tijelo putem konzumiranja svježe i kuhane hrane.

Naravno, to možeš postići isključivo uravnoteženom prehranom, koja ne samo što će tvom tijelu dati kalij i sve ostale bitne minerale, već će se pobrinuti i za lakše kontroliranje tjelesne težine te značajan rast energije koja ti je na raspolaganju.

Dakle, zdrav život definitivno kreće od zdrave prehrane, a ako tome još dodaš fizičke aktivnosti tada imaš sve što je potrebno da tvoj organizam zadrži vitalnost, a tvoja linija bude baš onakva kakvu oduvijek priželjkuješ.

A ako želiš dodatne informacije o hrani koja može potpuno transformirati tvoju svakodnevicu, svakako se priključi našoj FitLifestyle grupi na Facebooku, gdje te čekaju savjeti profesionalnog trenera, kao i brojni zaljubljenici u zdravu prehranu, uvijek spremni s tobom podijeliti svoja iskustva!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se