11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-01-03T182358.424

Najveća pogreška koju možeš napraviti u želji da smršaviš!

196

Za uspješno mršavljenje možda je potrebna određena razina discipline i potpuna predanost tom procesu, ali ako odeš predaleko u strogim pravilima koja si nametneš, to bi ti se moglo brzo osvetiti!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-43-2

Tko odluči promijeniti svoj život skidanjem prekomjerne težine i smanjivanjem postotka masnoće u svom tijelu zaslužuje svaku pohvalu, no da bi se to doista ostvarilo, bitno je pametno pristupiti cijelom procesu.

Naime, želja za preobrazbom iz gusjenice u lijepog leptira katkad je dvostruki mač! Može te nadahnuti do te mjere da ostvariš čudesne stvari, ali te i dovesti do toga da pred sebe staviš nemoguće zahtjeve pa se odjednom nađeš pred zidom kojeg ne možeš preskočiti, zbog čega tvoja plemenita misija na kraju neslavno propadne i pretvori se u izvor velikog razočaranja.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-45-1

Nema sumnje, jedna od najvećih pogrešaka koju ljudi rade pod utjecajem euforije je pretjerano agresivan početni pristup mršavljenju, baziran na minimalnom mogućem unosu kalorija ili izuzetno velikom broju tjednih fizičkih aktivnosti.

Radi se o glavnom razlogu zašto tolike novogodišnje odluke vezane uz poboljšanje zdravlja i fizičkog izgleda propadaju i prije veljače pa dobro razmisli želiš li i ti tako žestoko navaliti!

Ako se pripremaš za sprint, nećeš daleko stići u maratonu

Mršavljenje je višemjesečni proces, a čak i ako se danas osjećaš psihički snažno i spremno za radikalne promjene svojih navika i 100% zdravu i uravnoteženu prehranu koju prati svakodnevna tjelovježba, moraš se zapitati hoće li biti tako i nakon sljedećih 20, 30 ili 60 dana?

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-47-1

Naime, za nekog tko je godinama jeo industrijski obrađenu hranu bogatu šećerima uz minimalno kretanje, prelazak na sasvim drukčiju ishranu i redoviti trening u početku može biti motivirajući izazov, da bi vrlo brzo postalo pretežak uteg. Pogotovo ako sve to prate nerealna očekivanja i konstantna nestrpljivost.

Gubljenje kila definitivno nije sprint, već maraton u kojem vladaju druga pravila. Zato je bolje krenuti razumno i postaviti racionalne tjedne ciljeve, poput skidanja između 0.5 i 1% tjelesne mase, kako bi napredak bio konstantan, a opasnost od vraćanja starim navikama manja…

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-48-1

Uvijek je najbolje ići korak po korak

Mršavljenje je proces u kojem prolaziš kroz različite faze, pogotovo ako si potpuno izvan forme i na samom početku se boriš s prekomjernom težinom.

Zbog toga je najbolja i najzdravija opcija ići korak po korak, postavljanjem mnogo manjih ostvarivih ciljeva na tom putu, veseleći se svakom uspjehu kojeg postigneš.

Za navikavanje na novi stil života definitivno treba vremena. Uostalom, čak i na okus zdrave hrane se treba prvo naviknuti. Dok smo bili djeca, mrzili smo povrće i obožavali isključivo masni pomfrit i sve moguće slastice koje imaju gomilu šećera u sebi. No, to se s vremenom promijenilo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-50-1

Isto vrijedi i s uravnoteženom prehranom tijekom procesa mršavljenja. Treba je polako uvoditi i onda pojačavati, s ciljem da oko 80% zdravih, industrijski neobrađenih namirnica čini tvoju tjednu prehranu. A da ta velika promjena prođe bez trzavica, potrebno je postepeno na tome raditi kroz barem mjesec dana.

Zapamti da se na zdrave navike obvezuješ na neodređeno vrijeme

Čak i ako munjevito gubiš kile, još nemoj proglasiti pobjedu! Mršavljenje nije nešto što se isplati predano odraditi kroz dva, tri ili šest mjeseci pa se onda u potpunosti vratiti starim navikama, nakon što postigneš željene ciljeve.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-51-1

Istina je da je lakše održavati težinu nego gubiti kile, ali čim se otmeš kontroli, tvoja će masa ponovo ubrzano rasti. Ako se to dogodi, cijeli proces je izgubio na smislu.

Svi mi volimo kad stvari imaju svoj početak i kraj, ali ako želiš neku korist od mršavljenja, na zdrave navike moraš se obvezati na neodređeno vrijeme. A one uključuju uravnoteženu prehranu i redovitu fizičku aktivnost.

Zbog svega navedenog nema nikakve svrhe žuriti s gubljenjem kila, jer pretjerano agresivan pristup ne samo što može biti opasan za zdravlje, već u konačnici češće rezultira ponovnim debljanjem, od postepenog napretka kojeg prati polako, ali sigurno mijenjanje stila života, što je zapravo nužan preduvjet za održavanje linije i čuvanja vlastitog zdravlja.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-52

A pronaći pravi pristup procesu mršavljenja uvijek je lakše uz stručnu podršku, pogotovo ako te prema uspjehu vodi osobni trener s više od deset godina iskustva u izradi personaliziranih planova prehrane, namijenjenih ljudima koji žele smršaviti.

Dakle, ako slučajno zapneš, slobodno mi se javi, svom treneru Kristianu, jer siguran sam da ti mogu pomoći ostvariti željene ciljeve u mjesecima koji dolaze!