abs-1850926_1280

4 razloga zbog kojih ne možete postići “six pack” trbušnjake

356

Dakle, planirali ste zdravu prehranu, pronašli ste prave vježbe i veselite se što ćete u zrcalu vidjeti svoje teško zarađene six pack trbušne pločice. No problem je da nekako ne vidite rezultate koje želite. Pa zapravo tu ima još nečega.
Svi su ljudi rođeni sa “six pack” trbušnim mišićima, ali većini se kriju iza sloja trbušne masti. Biti u stanju vidjeti svoje six pack mišićne pločice ukazuje samo na to da imate nizak postotak tjelesne masti. Rad na trbušnim mišićima pomoću specifičnih vježbi pomoći će im da budu veći i preciznije definirani, ali drugi faktori utječu na to koliko se dobro vide.
Evo četiri razloga zbog kojih možda nećete vidjeti svoje “six pack” pločice tako dobro:

  1. Vaša tjelesna masnoća nije dovoljno niska. To što nemate trbušnjake ne znači da niste jaki ili fit. To bi moglo značiti samo da vam tjelesna masnoća nije dovoljno niska. Usredotočenost na unos kalorija i osiguravanje da jedete uravnoteženu prehranu, a ne prekomjerno konzumiranje nepotrebnih kalorija, dobar je prvi korak. Također možete razmisliti o ubacivanju nekoliko dodatnih vježbi u svoj tjedan da biste povećali sagorijevanje kalorija u tijelu. HIIT trening odličan je za sagorijevanje viška kilograma, a da pritom održavate svoju mišićnu masu.
  2. Zadržavate vodu. To je često zato što jedete previše šećera, soli ili oboje. Sol uzrokuje da vaše tijelo zadržava vodu, posebno oko trbuha. Slično tome, šećer također može povećati trbušnu masnoću i potaknuti zadržavanje vode.
  3. Radite pogrešnu vrstu vježbi. Trbušnjaci nisu vaše rješenje za trbušnjake. U stvari, oni često mogu pogoršati stvari, posebno ako ste imali dijete. Moguće je da radite pogrešnu vježbu ako vidite primjetno odvajanje mišića zvanog linea alba ili ako smatrate da vam je držanje iskrivljeno, a trbuh da vam je ispao. To je znak da ste možda neuravnoteženi i da trebate olakšati rad trbušnog rektusa i usredotočiti se na poprečne trbušne mišiće.
  4. Hormoni su vam neuravnoteženi. Često čujem od mladih mama da su razočarane zbog toga što ne mogu povratiti svoje trbušne mišiće. Mnogo je hormona koji ostaju nakon trudnoće, pogotovo kada dojite. Čak i ako niste rodili, mnogi čimbenici mogu dovesti do neravnoteže hormona – spavanje, stres, lijekovi itd. Međutim, to nije samo ženski problem. Muškarci također mogu imati neravnotežu hormona što može uzrokovati zadržavanje masti i utjecati na to koliko se dobro vide “six pack” trbušni mišići. Postoji nekoliko prirodnih načina za povećanje razine hormona rasta u vašem tijelu koja prirodno opada kako starimo. Dosta sna, vježbanje i konzumacija uravnotežene prehrane sjajne su točke za početak. Za upravljanje razinom kortizola, korištenje tehnika smanjenja stresa, kao što su meditacija, vježbe disanja i joga, dobre su strategije koje treba uzeti u obzir. Provođenje sveobuhvatne, dobro zaokružene rutine vježbanja koja učinkovito sagorijeva masti, jača mišiće i vježba trup, efikasan je način da postignete željene rezultate – posebno ako želite vidjeti six pack trbušnjake. Ali zapamtite da je smanjivanje pojedinih točaka mit i da vaši dijelovi tijela ne “posjeduju” masnoće koje ih prekrivaju. Dakle, pravilno izvođenje vježbi za trbušne mišiće samo je mali korak u postizanju tijela koje volite.