heart-1450302_960_720

10 zdravih namirnica za srce koje će vaše tijelo voljeti

398

Većini ljudi ne treba izgovor za zabavu, ali u slučaju da trebate službeni razlog za slavlje, veljača vas neće razočarati. Naravno, tu je Super Bowl i Valentinovo, a ni maškare nisu na odmet.

U slučaju da niste zabilježili  u kalendar, veljača je također i nacionalni mjesec zdravlja srca. Vjerojatno ne želite ovaj praznik slaviti s pizzama i krafnama koje plivaju u ulju. Umjesto toga, zašto ne biste svima pokazali da imate zlatno srce pripremajući ukusan obrok koji je ujedno i zdrav za srce?

Prvo, ako namjeravate piti alkohol, nazdravite svom zdravlju uz čašu šampanjca. Ne samo da je šampanjac svečan, već čaša pjenušca sadrži polifenole – spojeve koji se prirodno nalaze u grožđu, a koji utječu na regulaciju protoka krvi i krvnog tlaka u tijelu. Ne, ne preporučujemo vam da pijete alkohol da biste u organizam unijeli polifenole, ali možda će vas ovakvo razmišljanje podsjetiti da biste u svojoj prehrani trebali pronaći zdrave izvore polifenola.

Zatim započnite s obrokom šarene salate. Narančasta mrkva, crvena rajčica i intenzivno zeleni špinat boje duguju karotenoidima. To je skupina antioksidativnih pigmenata koji pomažu srcu inhibiranjem oksidacije „lošeg“ LDL kolesterola u krvi, što je ključni korak u razvoju ateroskleroze.

No nemojte se tu zaustaviti. Ubacite malo avokada u salatu za bonus. Karotenoidi su također topivi u mastima, pa zdrava masnoća iz avokada pomaže vašem tijelu da upije te korisne spojeve. Još bolje, dodajte malo graha u salatu. Njihova u vodi topiva vlakna pomažu u kontroli razine kolesterola.

Za glavno jelo, ispecite ribu na roštilju. Riba je jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kiselina zdravih za srce,  koje pomažu u održavanju određenih masti u krvi unutar normalnih granica (poput triglicerida i kolesterola). To može umanjiti rizik od srčanih bolesti.

Dopustite si malo ludovanja uz  orašaste plodove. Orašasti plodovi poput badema, oraha i pistacija bogati su tvarima koje se zovu fitosteroli i koje pomažu u snižavanju kolesterola. Tostirajte orašaste plodove lagano kako biste postigli njihov prirodni okus, a zatim ih dodajte salatama ili povrću.

Ne postoji bolji završetak odličnog obroka od malo čokolade. Spojevi koji se prirodno nalaze u kakau po imenu flavonoidi moćni su antioksidansi koji se bore protiv oštećenja slobodnih radikala i pomažu u zaštiti srca. Što je čokolada tamnija i gorča, to je zdravija. Dakle, uživajte u malo tamne čokolade ili iscijedite neku otopljenu gorku čokoladu preko svježih bobica za dvostruko zdrav desert. Bobice dobivaju svoju lijepu crveno ljubičastu boju iz antocijanina, prirodnih pigmenata koji djeluju i kao antioksidansi. Ne preporučujemo slatkiše kao redoviti dio vaše prehrane zbog šećera koji sadrže, ali kao i kod polifenola, razmišljanje o antioksidansima u vašim desertima moglo bi vam pomoći da ne zaboravite obratiti pažnju na njih kao dio svoje prehrane.

Priznat ću da nacionalni mjesec zdravlja srca nije baš prilika za “čestitku i cvijeće”, ali zašto ipak ne proslaviti? Savršeno je vrijeme da se hrana koja je zdrava za srce, predstavi kao ukusan i zdrav obrok koji vi i vaši voljeni možete doslovno pojesti “koliko god vam srce želi“.