water_dynamic_lead_slide

Zadržavanje vode u tijelu: što je to i kako ga izbjeći

396

Nekoliko jednostavnih promjena u prehrani mogu pomoći kod privremenog zadržavanja vode u tijelu.

Povremeno dolazi do privremenog zadržavanja vode u tijelu. No to ne znači da ne živcira. Probudite se s podbuhlim očima, a prsti su vam toliko natečeni da ne možete provući prsten dalje od prvog zgloba. Stanete na vagu i bum!  – odjednom imate kilu i pol više nego jučer.   

Što uzrokuje zadržavanje vode u tijelu – i što možete poduzeti

Da li je to voda ili masnoća?

Dobra vijest je da je privremeno zadržavanje vode upravo to – privremeno je, i to je voda… a ne masnoća. (Samo da se zna, gotovo je nemoguće dobiti kilogram i pol masti preko noći. Da biste uskladištili pola kilograma masnoća, trebali biste pojesti 3500 kalorija više nego vam je potrebno – što znači da biste trebali pojesti više od 10.000 dodatnih kalorija da bi dobili kilogram i pol u jednom danu.)

Ali kako se onda probudite sa nekoliko kilograma privremene “vodene težine”? Ako ste zdravi, normalno je da povremeno dođe do privremenih promjena u tekućinama koje se često mogu pripisati nečemu što (ni)ste pojeli. Vaše tijelo u održavanju ravnoteže koristi složeni sustav koji se sastoji od hormona i minerala poput natrija i kalija. Ponekad se ta ravnoteža privremeno poremeti i vi se probudite osjećajući se malo “spužvasto”.

Natrij i zadržavanje vode u tijelu

Često je za to kriv prevelik unos natrija – iz slanih i vrlo prerađenih hrana. Natrij ima vrlo važnu ulogu u tijelu, no njegova se količina u krvotoku mora održavati u prilično malom rasponu. Ako pojedete vrlo slan obrok (koji ubaci bombu natrija u vaš krvotok), vaše će tijelo učiniti što treba da ga “ublaži” – uglavnom zadržavajući tekućinu koju ćete sljedeće jutro vidjeti u obliku natečenog lica i ruku.

Škrob i slatkiši i zadržavanje vode u tijelu

Obrok bogat prerađenim ugljikohidratima također može biti krivac. Ako večerate jelo koje se uglavnom sastoji od slatkih i brašnastih hrana poput tijesta, bijele riže i slatkih napitaka, doći će do brzog porasta razine šećera u krvi, što tijelu daje signal da oslobodi inzulin – hormon koji pomaže tijelu u premještanju šećera iz krvotoka u stanice. No, visoke razine inzulina mogu natjerati tijelo da zadrži natrij i tekućinu. Pošto jelo bogato ugljikohidratima može dovesti do naglog porasta inzulina, zadržavanje tekućine moglo bi se “prišlepati”.

Hormonalne promjene i zadržavanje vode u tijelu

I drugi hormoni se mogu uključiti u priču. Hormonalne promjene do kojih dolazi u mjesečnim ciklusima kod žena također mogu dovesti do zadržavanja tekućine – često u rasponu kilogram-dva koji mogu ostati tjedan dana ili više. Iako ne možete izbjeći promjene u razinama hormona, možete promijeniti prehranu.

Savjeti za smanjenje zadržavanja vode u tijelu

Zadržavanje vode u tijelu često se može srediti sa nekoliko jednostavnih promjena u načinu prehrane. Uz to, postoje zdravstvena stanja i neki lijekovi koji također mogu uzrokovati zadržavanje tekućine. Ako učestalo i dugo zadržavate vodu, svakako potražite savjet liječnika.

  – Smanjite unos soli

Usredotočite se na hrane koje su najbliže moguće njihovom prirodnom stanju, jer što je hrana obrađenija, vjerojatnije je da će sadržavati više natrija. Držite slane grickalice, juhe, začine i umake na minimumu te budite nježni sa soljenkom pri kuhanju i za stolom.

  – Smanjite prerađeni škrob i slatkiše

Umjesto prerađenih ugljikohidrata poput bijelog kruha, tijesta i bijele riže, okrenite se cjelozrnatim inačicama. Pošto treba više vremena za njihovu probavu, manja je vjerojatnost da će uzrokovati nagli porast šećera u krvi – i inzulina – kada ih jedete. I prebacite se sa slatkih napitaka na vodu ili čaj.

  – Pijte mnogo vode

Možda vam se čini da je zadnje što biste trebali unijeti još vode u vaše tijelo – kada se već osjeća preopterećeno. Ali unos tekućine pomaže tijelu u eliminaciji suvišnih soli i vode. Ciljajte minimalno na 6-8 čaša dnevno.

  – Unosite kalij

Kalij ima vrlo važnu ulogu u održavanju ravnoteže tekućina u tijelu te mora biti u dobroj ravnoteži sa natrijem. Kalij možete naći u obilju voća i povrća, no većina ljudi u svojoj prehrani ne dobiva ni približnu količinu kalija. Nastojte pojesti neko voće ili povrće pri svakom obroku ili užini.