fbpx
Vježbe koje pomažu da prekomjerno sjedenje u uredu ne uništi tvoje zdravlje!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-07-06T164622.082
Fitness Predloženo

Vježbe koje pomažu da prekomjerno sjedenje u uredu ne uništi tvoje zdravlje!

Iako nam se čini kao da nam je sjedenje postalo gotovo prirodan položaj, ako provodiš u stolici previše vremena i ne jačaš i istežeš svoje tijelo, prijete ti brojne negativne posljedice…

Previše vremena provodimo sjedeći! To je ono što si moderan čovjek mora priznati, a radi se o problemu koji zaista loše utječe na zdravlje, jer ljudsko tijelo stvoreno je da bi bilo u pokretu.

Popis negativnih posljedica prekomjernog sjedenja je dug i prilično zastrašujući. Sve kreće od onog očitog, bolova u donjem dijelu leđa i ukočenosti vrata, ali puno se toga događa i unutar tijela.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-06T163328.658

Od previše sati provedenih na stolici može doći do usporavanja krvotoka i otečenosti zglobova, a gušterača proizvodi višak inzulina, što u drastičnim slučajevima može dovesti do dijabetesa. Odumiranje mišića još jedna je od mogućih posljedica, jer su mnogi previše opušteni i neiskorišteni u ovom položaju, a prijeti i smanjena pokretljivost kukova.

Tvoja statičnost dok si za stolcem također smanjuje tempo dopreme krvi i kisika u mozak, što negativno utječe čak i na umne sposobnosti, a popis bolesti koje može uzrokovati više od 8 sati dnevno provedenih sjedeći je pozamašan te uključuje bolesti pluća, srca, bubrega, jetre, mišića i kostiju, s moždanim udarom kao jednom od najgorih mogućih posljedica.

Dakle, ono što nam se čini sasvim normalnim načinom provođenja svakodnevice, zapravo uopće nije zdravo. Srećom, postoje načini kako anulirati negativne posljedice sjedenja, a na nama je samo da ih redovito prakticiramo…

Istezanje svakih pola sata

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-06T162509.715

Kada se tvoji mišići, tetive i zglobovi nalaze u neprirodnom položaju, cijelo tijelo pati. No, ako napraviš pauzu i na pravi način ih istegneš, smanjit ćeš negativne posljedice na minimum.

Za svakog tko osmosatno radno vrijeme provodi za stolom u uredu, istezanje svakih pola sata je nužnost!

Nekoliko je načina kako se istezati. Najjednostavniji način je ustati se i izbaciti kukove prema naprijed, s rukama na stražnjici, pritom 30 sekundi istežući leđa, noge i gluteuse.

Spomenimo i most koji se izvodi na podu. Istezanje se sastoji od podizanja stražnjice dok ležiš na leđima, s nogama savijenim u koljenima. Pritom ruku pružaš na suprotnu stranu, bočnim zakretanjem i istežeš gotovo cijelo tijelo.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-06T162745.636

Tu je i takozvani duboki čučanj, istezanje koje se odvija uza zid, s nogama u širokom čučnju i stražnjicom spuštenom gotovo do tla. Za to vrijeme ruke su raširene u položaju predaje na zidu i istežeš ih podižući ih polako prema dolje.

Naravno, popis vježbi istezanja je širok, ali ove su najefikasnije ako puno vremena provodiš za stolcem. No, najvažnije je prije svega sjetiti se svakih pola sata ustati, protegnuti noge i ostatak tijela, jer izuzetno je nezdravo sate i sate provoditi u položaju koji je neprirodan za tvoj organizam…

Redovita tjelovježba spriječit će teže bolesti i tegobe

Osim istezanja koje ne smijemo zanemariti, tvoj sjedilački stil života definitivno treba protutežu u redovitoj tjelovježbi, jer na taj ćeš način maksimalno smanjiti negativan utjecaj rada na stolici.

Svaka fizička aktivnost je zdrava, uključujući i duge šetnje, ali ako provodiš osam ili više sati radeći u sjedećem položaju, tada ti je definitivno potrebna prava tjelovježba, dva ili tri put dnevno, fokusirana na bazne mišiće.

Radi se o mišićima leđa, trbušnjaka, stražnjice i bedara, koji najviše pate u sjedećem položaju i potrebno ih je učiniti snažnima i fleksibilnima, kako bi mogli štititi tvoje vitalne organe i pobrinuti se da možeš normalno funkcionirati.

Ako znaš što radiš, sjajna je stvar što je dovoljno već pola sata treninga da tvoji bazni mišići dobiju sve što im je potrebno, a nisu ti nužne kompleksne sprave u teretani da bi to bilo postignuto, već samo težina tvog tijela i eventualno neki jednostavni rekviziti, poput elastičnih traka, girje i bučica.

Što je najbolje, uz pravo stručno vodstvo i dostupnost efikasnih online treninga, tvoje se tijelo može zaista preporoditi, u udobnosti tvog doma, uz minimalno utrošeno vrijeme! Zato ako želiš maksimalne rezultate ovog ljeta, slobodno se javi meni, treneru Kristianu.

Nakon više od 1000 zadovoljnih klijenata mogu reći da imam dobitnu formulu za kvalitetnu izgradnju tijela i anuliranje negativnih posljedica sjedilačkog stila života, a moj je rad baziran na učinkovitim treninzima i uravnoteženoj prehrani. To je ono što i tebe čeka ovog ljeta. Ne ustručavaj se kontaktirati me, veselim se što ti mogu pomoći!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se