lose-weight-1968908_1280

ŠEST STVARI KOJE TREBA ZNATI O GUBITKU TEŽINE

295

1. Gubitak kilograma nikada nije pravocrtan

U idealnom bi svijetu svako jutro stali na vagu i vidjeli da se broj smanjuje. Bila bi to totalna nizbrdica od dana kada smo započeli put. To bi bilo fenomenalno, zar ne? Nažalost, to se jednostavno ne događa. Naša težina svakodnevno će oscilirati i to je samo dio procesa. Osobno, radije u potpunosti izbjegavam vagu i koristim mjerenja da ocijenim napredak.

2. Gubitak kilograma ne bi trebao upravljati vašim životom

Svakodnevno jesti samo piletinu i šparoge iz Tupperware NIJE zabavno. Život treba proživjeti, a to može značiti i povremeni komad pizze ili čašu vina.

Ključno je naučiti se umjerenosti i stvoriti zdrave prehrambene navike. Život se događa, zabave, odmori itd. I morat ćete naučiti upravljati tim situacijama!

3. Trbušni mišići se zaista oblikuju u kuhinji.

Loša prehrana ne može se ispraviti treniranjem. Nije važno koliko brzo trčite ili koliko kilograma možete podići iz čučnja. Ako jedete smeće, to će se pokazati na vašem tijelu.

Molim vas, nemojte sebi reći da možete jesti što god želite jer svako jutro idete u teretanu.

4. Gubitak kilograma ne znači da morate jesti manje ili gladovati.

“Jedite manje, više se krećite” čini se kao mantra kada je riječ o gubitku kilograma. To je, međutim, mit. Morate se usredotočiti na konzumaciju prave hrane za svoj organizam. Hrana koja vas hrani i održava vam sitost. Usredotočite se na posne bjelančevine, puno zelenog povrća uz smanjenje šećera, jednostavnih ugljikohidrata i alkohola.

Ako stalno ograničavate hranu, to će dovesti do dodatnih problema, uključujući sporiji metabolizam. Trebate jesti da održite izgaranje vatre metabolizma.

5. Za mršavljenje vam je potrebno više od kardio treninga

Kad pitam žene kako vježbaju u teretani, većina njih odgovara ili na eliptičnom trenažeru ili na pokretnoj traci. Razumijem, radio sam isto. Volim osjećaj kad mi znoj kaplje niz lice.

Kardio trening, međutim, dugoročno neće sagorjeti toliko kalorija kao dizanje utega. Trening snage je bez sumnje najbolji način za izgradnju mišića i pojačavanje metabolizma, tako da u mirovanju možete sagorjeti više kalorija. Ukoliko tražiš osobnog trenera u Zagrebu – pogledaj više info. na https://www.amstrong.com.hr/

6. Smanjite stres i više spavajte

Kad vam je tijelo umorno ili pod stresom, proizvodi dva hormona koji će djelovati protiv vas po pitanju gubitka kilograma.

Grelin će reći vašem tijelu da je gladno, čak i kada nije. Jeste li ikad ostali budni do kasno pa pomislili “Hej, trebam nešto pojesti”? To vam je šapnuo grelin.

Drugi hormon je kortizol, poznat i kao hormon stresa. Kada je vaše tijelo pod stalnim stresom, to ga stavlja u način ponašanja borba ili bijeg. To stvara višak kortizola, koji govori vašem tijelu da skladišti masnoću.

Smanjenje stresa presudno je kada je riječ o ženskom mršavljenju. Pronađite način da se odmaknete od svega i pobrinite se da dovoljno spavate. Vjerujte mi, razumijem koliko je to teško raditi svakodnevno, ali osjećat ćete se mnogo bolje!