546159_493818714001452_906952735_n

Savjeti za pametno naručivanje

209

 

Imajte na umu nekoliko ideja za pametno naručivanje kad jedete vani i moći ćete zadržati kontrolu nad kalorijama, apetitom i linijom!

Cijeli mjesec govorimo o malim promjenama u načinu kupovine, kuhanju i pripremi hrane. Ovaj tjedan ćemo se baviti večerama u restoranima.

Kad sam bio dijete, moja obitelj je vrlo rijetko izlazila u restorane. Izlazak na večeru bio je velika stvar – nešto što se radilo samo u posebnim prigodama. Kako su se vremena promijenila. U današnje vrijeme Europljani prosječno jedu tri – četiri obroka tjedno izvan kuće – i pritom unose oko trećine ukupnih kalorija. Jedno je pojesti nešto u posebnim prigodama – ali ako često jedete vani, kao većina ljudi, nekoliko manjih prilagodbi pri naručivanju može dugoročno pomoći u štednji kalorija.

Evo nekoliko „sitnica“ koje možete uraditi svaki put kad jedete vani – i pritom se poštedjeti ogromne količine kalorija.

Savjet za pametno naručivanje 1 – pokvarite si večeru

Česti problem kod večeranja u restoranu jest da treba vremena da sjednete, pogledate jelovnik i naručite – i kad vam konačno posluže jelo, vi već umirete od gladi. Kako bi vam sve to malo olakšali, mnogi restorani poslužuju košaricu kruha i maslac ili neki tortilja čips sa salsa umakom. Pokvarite si malo večeru – pojedite neko voće, nekoliko zalogaja svježeg sira ili jogurta ili šačicu oraha prije nego izađete – i onda odbijte kruh i čips kad vam ponude, jer oni mogu dodati stotine kalorija vašem obroku, a još niste ni počeli jesti.

Kalorije koje možete uštedjeti: 150 (kriška kruha + maslac) do 500 (košarica čipsa)

 

Savjet za pametno naručivanje 2 – voda je u redu

Kokteli, vino, gazirana i slatka pića poput limunade neće vas napuniti, već će vas učiniti još žednijima. U slučaju gaziranih pića, besplatno dodatno točenje često je norma u Europi – a to bi moglo značiti još stotine dodatnih kalorija. Umjesto toga, tražite nezaslađeni ledeni čaj, običnu vodu ili mineralnu s kriškom limuna.

Kalorije koje možete uštedjeti: 100 (čaša vina) do 400 (velika Coca Cola + 1 punjenje)

 

Savjet za pametno naručivanje 3 – malo preljeva

Odlična je navika započeti obrok sa salatom – sve dok salata nije prepuna sastojaka koji debljaju i teških preljeva. Odlučite se za mnogo zelenog povrća s uljem i octom – posluženima sa strane – i umačite. Umočite vilicu u preljev i zatim nabodite nešto povrća. U svakom ćete zalogaju okusiti malo preljeva, ali ćete ga manje iskoristiti.

Kalorije koje možete uštedjeti: 200+ (75 kalorija po žlici – većina restorana stavlja oko 4 žlice preljeva na klasične salate)

 

Savjet za pametno naručivanje 4 – pređite na ribu

Mnogi ljudi s kojima sam razgovarao svjesni su da bi trebali jesti više ribe, ali je ne spremaju kod kuće – ili je ne znaju dobro pripremiti, ili kažu da im „zasmrdi“ kuću… dva dobra razloga zbog kojih je ona dobar izbor kad izađete van. Ima još jedan dobar razlog. Ako je s roštilja ili pržena – ali ne u fritezi – riba sadrži mnogo manje kalorija od odgovarajuće porcije crvenog mesa.

Kalorije koje možete uštedjeti: 200 (100g ribe s roštilja vs. 100g pečenog odreska)

 

Savjet za pametno naručivanje 5 – budite prvi

Ako večerate u grupi, pokušajte naručiti prije ostalih. Ako planirate unaprijed i imate neku ideju što biste htjeli jesti, mnogo je lakše držati se plana ako vi prvi naručite – prije nego vas zanese izbor ostatka društva. Kada dođe vrijeme za desert, možete tražiti malo svježeg voća ili kavu prije nego uopće bacite pogled na jelovnik – i prije nego ostali naruče kolače.

Kalorije koje možete uštedjeti: 300 (komad torte) do 1000 (komad torte od sira)

 

Savjet za pametno naručivanje 6 – dijelite

Već je prije bilo rečeno, ali vrijedi ponoviti – porcije u restoranu mogu biti ogromne. Podijelite glavno jelo s vašim partnerom i naručite dodatnu porciju povrća, ili tražite da vam zapakiraju ostatke čim pojedete vašu porciju. Ugostitelji znaju da gosti traže vrijednost – drugim riječima, traže velike porcije za razumnu cijenu. S obzirom da je restoranima jeftinije kupiti hranu nego je spremiti i poslužiti, na dosta će mjesta vrlo rado servirati ogromne porcije. Oni si možda mogu priuštiti da „trpaju na tanjur“ – a vi?

Kalorije koje možete uštedjeti: stotine. U glavnim jelima restorana lako se skupi 800-1000 kalorija.

***

Pogledajte i druge članke koje sam napisao o tome kako vam male promjene mogu pomoći da preuzmete kontrolu – i zadržite je – nad vašim prehrambenim navikama.