vegetables-573958_1280

Kuhanje za jednu osobu – 7 savjeta koji će vam pomoći da si pomognete

356

Ljudi koji žive sami imaju stvarne izazove kada je u pitanju kuhanje zdravih obroka.
Većina recepata je usmjerena na četiri ili šest osoba, dodatnih pola glavice brokule ili zelene salate koja se ne upotrijebi samo propadne i – priznajmo si – ponekad se jednostavno čini da je prevelik trud kuhati samo za sebe. No kad znamo što nas čeka možemo se pripremiti. Ako planirate unaprijed i pripremite se, kuhanje samo za sebe može otvoriti cijeli novi svijet izvan smrznute pizze i instant juhe s rezancima.
• Neka vam smočnica i zamrzivač budu dobro opskrbljeni. Imati pri ruci praktične, zdrave namirnice čini veliku razliku. Zamrzivač napunite labavo zapakiranim smrznutim povrćem i voćem (pa možete koristiti samo onoliko koliko vam treba), škampima i pojedinačno pakiranim pilećim prsima. Ako u smočnici imate integralne rezance, smeđu rižu koja se brzo kuha i grah iz konzerve, juhu, sos od rajčice, tunu i losos, možete sastaviti nešto za čas. Imati mnogo začina i mirodija također pomaže. Omiljeni pričuvni obrok “za jednoga” je brza juha: dodajte malo heljdinih rezanaca, šaku smrznutog špinata i malo smrznutih škampa u kipuću pileću juhu s niskim udjelom natrija. Kad se sve zagrije i prokuha, dodajte malo sezamovog ulja, đumbira i bijelog papra. Mljac!
Pretvorite ostatke u novi obrok. Možda biste voljeli makarone i sir, ali ako napravite veliku količinu, možda to nećete htjeti jesti svake večeri tjedan dana. Naravno, pojedinačne porcije možete staviti u zamrzivač – što je sjajno za noći kad ne želite kuhati. Ali isto tako planirajte da namirnice koje kuhate obave dvostruku ulogu. Ako pečete piletinu, napravite je više i dodajte je sutrašnjoj tjestenini. Ako kuhate neku ribu, napravite dovoljno da je sutra uvečer možete ubaciti u kukuruzne tortilje sa salsom za riblje tacose.
• Pojedite doručak za večeru. Ne postoji pravilo koje kaže da za večeru morate jesti “hranu za večeru” kao ni pravilo da ujutro morate jesti “hranu za doručak”. Nema ništa loše u tome da za večeru pojedete omlet s povrćem ili za doručak pileći curry zaostao od sinoćnje večere.
• Jednostavni obrok štedi vam vrijeme. Nađite neka jednostavna jela koja vam se sviđaju – juhe, gulaši, koja uključuju vaše bjelančevine i povrće, sve u jednom jelu. Tako još uvijek možete imati izbalansiran obrok s “predjelom, glavnim jelom i prilogom” bez potrebe da pravite tri zasebne stavke za sebe.
• Planirajte da ćete upotrijebiti ili izgubiti. Planirajte svoje obroke unaprijed kako biste najbolje iskoristili pokvarljive predmete poput povrća. Ne možete kupiti pola glavce salate, ali možete otkinuti lišće, oprati ih pa zamotati i pohraniti u hladnjak, gdje će ostati svježi četiri ili pet dana. Ako ne možete pronaći svežanj šparoga za jedan obrok, možete naribati čitavu gomilu, pojesti pola kao večerašnji prilog i ostatak ubaciti u sutrašnju salatu za glavno jelo.
Prilagodite recepte po potrebi. Većina recepata je za četiri do šest osoba, ali većinu obično možete prerezati na pola bez ikakvih prilagođavanja. Postoji i mnoštvo kuharica koje su usmjerene na samce. Neki rezoniraju da će, ako se već upuštaju u posao kuhanja, radije napraviti više i zamrznuti ostatke. To može biti opasno, iako … ako želite kolač, vaš recept će vas vjerojatno ostaviti s dovoljno tijesta da napravite desetke.
Što više kuhate to ćete više savjeta otkriti sami. Uz malo planiranja, kuhanje za jednu osobu može postati zabavno i lako. Pokušajte večeras i vidite što možete učiniti.