spavanje-fitness

Gotovo nepoznato tajno oružje za fitness: Spavanje

172

Dosta vam je što ne postižete najbolje rezultate sa vašim planom prehrane i vježbanja? Možda ste samo umorni. Naspavajte se da biste se osjećali energičnije i mogli ostvariti najbolje rezultate prema vašem planu fitnesa!

Smatram da dobar odmor ponekad može biti koristan kao i dobar trening. To naročito vrijedi ako imate pretrpani, zahtjevni raspored. Danas ću vam reći neke prednosti dobrog sna i dati savjete kako možete poboljšati kvalitetu spavanja. Nedostatak sna može sabotirati čak i najdiscipliniraniji plan pošto vas umor često može dovesti u ciklus kojeg ja volim zvati “ciklus umornog tijela bez rezultata.”

Poboljšanje kvalitete sna i stvaranje dobrih navika spavanja pomoći će vam poboljšati sastav tijela i opće raspoloženje.  Sljedeći put kad ćete planirati odlazak na spavanje, ali ipak odlučiti ostati budni iz bilo kojeg razloga, imajte na umu nekoliko stvari.

  • Nedostatak sna čini vas umornima prije vremena za odlazak na počinak. Vi ćete posegnuti za slatkišima ili napitkom punim kofeina da biste skupili energije.
  • Unos ugljikohidrata i kofeina u kasne sate može poremetiti vaš san ili onemogućiti spavanje kad dođe vrijeme spavanja.
  • Nezdravo dobivanje na težini će uzrokovati stres; veliki stres može imati negativni utjecaj na sastav tijela i samopouzdanje te dobar osjećaj u vlastitoj koži.
  • I zatim se ciklus ponavlja.

Spavanje i životni stil

Mnogi roditelji određuju odlično vrijeme za spavanje svojoj djeci. Topla kupka, priča za laku noć, čaša toplog mlijeka… ali za sebe… ruše se na kauč i dobivaju jako malo kvalitetnog sna. Znam iz vlastitog iskustva – kao majka, uložila sam puno truda u stvaranje dobre rutine za spavanje moje djece. Ipak, u nekim situacijama nisam bila ni blizu 6-8 sati kvalitetnog sna koji mi noću treba.

Moje tijelo blokira i izgleda umorno kada sam nenaspavana. Uz stalna međunarodna putovanja, ponekad je teško dobiti pravu količinu sna. Nakon nekoliko pokušaja i promašaja, pronašla sam odlučnu rutinu koja djeluje kod kuće i na putu te ću je sada podijeliti sa vama!

Spavanje i fitness

Možda čitate i pitate se “kako bolje navike spavanja mogu pomoći u poboljšanju moje kondicije i poboljšati sastav mog tijela?” Evo malo fitness nauke za vas:

Trening u teretani nije jedini koji pomaže pozitivni razvoj i prilagodbu tijela. Vježbanje zapravo predstavlja stres za tijelo, a mogućnost tijela da odgovori i oporavi se od tog stresa je ta koja dovodi do razvoja, rezultata i poboljšanja tijela. Zbog toga su prehrana i oporavak nužni dio dobre rutine vježbanja/treninga.

4 dobre navike prije spavanja za bolji san

Stvorite rutinu opuštanja

Otkrila sam da rutina čišćenja lica (link na članak o ljepoti) sa toplom vodom i omiljenim proizvodima priprema moj um za počinak. Osjećam se kao da uklanjam svu prljavštinu i stres koji su se skupili tijekom dana. To je nešto što mogu raditi kod kuće, u hotelu ili na avionu tijekom dugog leta. To je moj unutarnji znak da idem na spavanje nakon napornog dana.

Zabranite tehnologiju

Izbjegavajte korištenje računala ili TV-a kao dio rutine pripreme za počinak što je češće moguće. Ekran samo dodatno stimulira vaše osjete. Ponekad ste vrlo umorni i zaspite sa uključenim TV-om. A, nekoliko sati kasnije ćete se razočarati jer vas je njegova buka probudila iz savršenog sna. Radije umirite um čitajući dobru knjigu ili slušajući laganu glazbu.

Izbjegavajte šećer u kasne sate

Izbjegavajte slatke hrane i alkohol prije spavanja. Alkohol pogotovo može biti odgovoran za ometanje najvažnijeg dijela ciklusa spavanja te bi vas mogao probuditi usred noći. Bilo bi bolje pokušati umiriti tijelo uz nekoliko vježbi joge (link na video) ili početi meditirati (link na članak).

Gasite svjetla

Važno je spavati u mračnoj sobi pošto svjetla stimuliraju. Izlaganje svjetlu također utječe na vaš prirodni cirkardijalni ritam. Prirodno je ići na spavanje po mraku i izaći van na svježi zrak kada je svjetlo. Ugasite sva svjetla prije spavanja. Ako je vaša okolina prirodno osvijetljena, ili radite noću, bilo bi dobro staviti tamne zavjese koje blokiraju svjetlost. Ako putujete često kao ja, koristite masku za oči na putovanju. Pretjerana svjetlost može omesti san.

***

Nadam se da će vam moji savjeti o dobrim navikama spavanja pomoći. Sljedeći put kad ćete trebati dobru izliku da ranije odete na počinak možete reći: “Idem po malo više sna za bolje trbušnjake!”