fbpx
Vitamin D – Čisti dokaz da je sunce zaista izvor života!
11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-11-26T121007.745
Zdravlje

Vitamin D – Čisti dokaz da je sunce zaista izvor života!

U lijepim danima koji slijede neće nam nedostajati prilika da tijelo nahranimo vitaminom D, jednim od ključnih faktora za zdravlje organizma…

Da bi normalno funkcioniralo, naše tijelo treba različite minerale i vitamine. Radi se o esencijalnim mikrohranjivim sastojcima, zaslužnima za proizvodnju energije na staničnom nivou, koji donose i mnoge druge dobrobiti, ključne za zdravlje organizma.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-17T084221.262

Uravnotežena prehrana najbolji je svakodnevni izvor mikronutrijenata, ali sjajna je stvar što jedan od najvažnijih vitamina možemo dobiti i bez potrebe za konzumacijom hrane, već je dovoljno tek izlaganje suncu.

Naravno, radi se o vitaminu D, zbog čega je u proljetnim i ljetnim danima definitivno vrijeme da tvoja fizička aktivnost na otvorenom postane redovita!

Zašto je vitamin D važan za ljudski organizam?

Ovaj vitamin koji u našem tijelu obavlja hormonalnu funkciju kontrolira čak 10% svih ljudskih gena i jedan je od najvažnijih faktora pri osiguranju normalnog rada mozga.

Vitamin D smanjuje upalne procese i samim time povećava imunitet, a također povećava razinu tvoje energije i može spriječiti niz teških stanja organizma, od povišenog tlaka i srčanih bolesti, do autoimunih bolesti, dijabetesa, osteoporoze pa čak i Parkinsonove bolesti te nekih vrsta karcinoma.

S druge strane, manjak ovog vitamina može uzrokovati opću slabost organizma, bolove u mišićima pa čak i depresiju, uz povećani rizik od već nabrojanih ozbiljnih bolesti.

Kako nahraniti tijelo vitaminom D?

Kao što smo već spomenuli, izlaganje suncu i njegovim ultraljubičastim zrakama daje tijelu prijeko potrebni vitamin D, no iako na svijetu sunčevih zraka zaista ne nedostaje, istraživanja su pokazala da velika većina svjetske populacije ima manjak ovog esencijalnog mikronutrijenta u svom tijelu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-04-17T084543.297

To nije toliko iznenađenje, kad znamo da izlaganje snažnom suncu može izazvati ozbiljne kožne bolesti, što je u posljednjih nekoliko desetljeća postao globalni problem, zbog uništavanja ozonskog omotača koji nas je donekle štitio. A kreme sa zaštitnim faktorom štite nas od crvenila, ali smanjuju pohranu D vitamina u tijelu.

Baš zbog toga nedostatak vitamina D iz sunca neki pokušavaju nadoknaditi kroz prehranu. Nutritivno bogati i uravnoteženi obroci poput Formula 1 šejka, osmišljeni kako bi tijelo dobilo sve potrebne vitamine i minerale, svakako mogu u tome pomoći, jer sadrže sasvim pristojnu razinu D vitamina.

U tu svrhu unosa vitamina D moramo spomenuti i konzumaciju riba poput lososa, skuše pa i tune, a može pomoći i govedina, kao i žumanjak jajeta te neki sirevi. Postoje i različiti dodaci prehrani u obliku tableta kojima možeš povećati količinu vitamina D u svom tijelu.

Međutim, iako je pravilna prehrana u većini slučajeva najbolji odgovor na nedostatak nekog važnog mikronutrijenata, u ovom slučaju na tu kartu treba igrati samo u zimskim i jesenskim danima, kada se dan skrati i nemamo priliku vrijeme provoditi na suncu.

U pravilu je sunce zaslužno za čak 80% vitamina D u organizmu. A u proljetnim i ljetnim mjesecima koji slijede dan traje gotovo od 6 ujutro do 21 sat, što je sasvim dovoljno vremena za nahraniti tijelo uz pomoć sunčevih zraka.

Svakako zbog toga u danima koji dolaze trebaš planirati boravak u prirodi i po mogućnosti što više fizičke aktivnosti, ne samo zbog ovog mikronutrijenta, već i radi kontrole tjelesne težine te jačanja vlastitih mišića.

11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-11-26T120824.799

Naravno, sa suncem uvijek treba razumno. Provoditi mnogo vremena izvan hlada u satima kad je najjače nije pametno, ali vjeruje se da je već 5 minuta takvog sunca dovoljno da dobiješ potrebnu dnevnu količinu D vitamina i to valja iskoristiti.

Nema sumnje, vitamin D pokazuje nam koliko je zapravo sunce važno da bismo mogli normalno funkcionirati, jer aktivan život na svježem zraku, u kombinaciji sa zdravom prehranom i redovitom tjelovježbom najbolja je formula za dugoročnu vitalnost!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se