11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-07-26T170356.490

Top namirnica tjedna – Smeđa riža

136

Ako želiš uživati u zdravom i ukusnom rižotu, bogatom mineralima, vitaminima i vlaknima, onda umjesto bijele riže ubaci šalicu ili dvije integralne, koja je nutritivno značajno bogatija…

Kad govorimo o ugljikohidratima koji idu uz klasične hrvatske obroke s mesom, uz popularne opcije kao što su krumpir i tjestenina svakako moramo spomenuti i rižu, koja može biti izuzetno zdrava i hranjiva namirnica.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-26T165827.554

No, nije svaka riža jednaka. Treba naglasiti da se na jelovniku naših građana u pravilu nalazi bijela riža, koja prolazi nekoliko ljuštenja kako bi zrno postalo glatko i bijelo, pri čemu se nažalost gube oni najzdraviji slojevi i prevladava tek škrob.

Srećom, postoji i nutritivno bogata riža, koju zovemo smeđom iliti integralnom. Riječ je o neoljuštenom zrnu koje se možda duže kuha i ne izgleda fotogenično kao bijelo, no tvojem tijelu dat će baš ono što mu je potrebno i zato joj trebaš dati priliku…

Što sadrži jedna šalica smeđe riže?

Rižoto napravljen od integralne riže skriva u sebi pravo nutritivno bogatstvo. Naime, u jednoj šalici u kojoj će se naći oko 200 kilokalorija, nalazi se važni minerali poput mangana, fosfora, selena, bakra, željeza i magnezija, prijeko potrebni za pravilno funkcioniranje različitih organskih sustava u tvom organizmu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-26T170036.515

U smeđoj riži zastupljena su i dijetalna vlakna, esencijalne masti te vitamini B3, B6 i B1, a vjerovali ili ne, kroz obradu kako bi postala bijela gubi se više od 60% svakog od zastupljenih vitamina, pola mangana, fosfora i željeza te kompletan udio vlakana i aminokiselina!

Dakle, integralna varijanta značajno je bolja za izgradnju tijela. Posebnu važnost u njezinom sastavu ima mangan, važan za zdravlje živčanog sustava, kao i za stvaranje pojedinih antioksidansa koji štite stanice od negativnog utjecaja slobodnih radikala.

Dodajmo još tome fitonutrijente koje su posljednja istraživanja prepoznala upravo u ovom tipu riže,  važnih zbog svojeg protuupalnog i antioksidativnog djelovanja, da postane jasno da je riječ zaista o top namirnici koja se zaslužuje naći i na tvom stolu.

Lakša kontrola težine i kolesterola

Mnogo je dobrobiti prehrane bazirane na smeđoj riži, pogotovo ako si u fazi mršavljenja. Pokazalo se da zbog svojeg nutritivno bogatog sastava izaziva veću sitost u manje kalorija od bijele riže, a posebno u odnosu na krumpir ili klasičnu tjesteninu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-26T165304.413

Zbog biljnih vlakana koja sadrži također je fantastična za zdravlje tvoje probave, a pozitivan utjecaj ima i na održavanje kolesterola na zdravoj razini, kao i na funkcioniranje kardiovaskularnog sustava.

Što je možda i najvažnije, znanstvenici su došli do zaključka i kako integralna riža može spriječiti ili ublažiti ekstremne probleme povezane s metabolizmom, koji dovode do gubitka kontrole nad vlastitom kilažom i značajno otežavaju tvoj put do zdrave izgradnje tijela.

Kako pripremiti slastan obrok sa smeđom rižom?

Integralna riža priprema se kao i svaka druga, kuhanjem u vodi sve dok ne postane dovoljno mekana za konzumaciju, a opet ne previše gnjecava.

Nešto se duže kuha od bijele riže, ali svejedno će brzo biti spremna za slastan ručak i pogodna je za užurbani stil života.

Naravno, rižoto s piletinom i povrćem prvi je izbor jela s integralnom rižom, s tim da se pileće meso može zamijeniti i s plodovima mora, za još zdraviji i nutritivno bogatiji ručak.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-26T164948.098

Riža se može koristiti i u nekim vrstama salata, bez nje je nezamisliv i suši, a ide uz bilo koji azijski specijalitet, uključujući famozni zeleni kari i Tom Yum Gung.

Sve u svemu, smeđa riža zaista je pokazatelj da namirnica bogata ugljikohidratima može tvojem tijelu donijeti i pregršt važnih gradivnih elemenata, kao i prijeko potrebna vlakna pa bi svakako trebala biti na meniju svakog tko želi učvrstiti svoje tijelo i izgraditi ga na pravi način.

A koje su još opcije za tvoj zdravi ručak osim smeđe riže, saznaj u našoj BudiFit grupi na Fejsu. Naši simpatični članovi rado će s tobom podijeliti svoje tajne uspješne dijete i pomoći ti da još ove godine ostvariš sve zacrtane ciljeve!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-07-26T164608.124