fbpx
Što će se dogoditi ako smanjiš porcije koje jedeš?
Predloženo Top Zdrava prehrana

Što će se dogoditi ako smanjiš porcije koje jedeš?

Iako se bojimo da nećemo imati dovoljno energije ako smanjimo količinu hrane koju unosimo u sebe, a čak vjerujemo i da će to loše utjecati na zdravlje, istina je da većina zapravo jede više nego što to organizmu treba…

Otprilike dvije trećine građana Hrvatske ima problema s prekomjernom težinom, od kojih se mnogi bore s pretilošću, kritičnom količinom masnih naslaga koja opasno ugrožava ljudsko zdravlje.

No, kako zapravo dolazi do debljanja koje vodi u takve ekstreme? Vrlo jednostavno, unosom većeg broja kalorija nego što ih potrošiš u određenom vremenskom razdoblju. 

Unatoč tome što lako razumljiva formula vodi do slaganja masnih naslaga na našim tijelima, a samim time i do negativnih posljedica za zdravlje, svejedno se bojimo što će se dogoditi s nama ako smanjimo unos hrane u tijelo.

Ako manje jedeš, hoćeš li se u tom slučaju osjećati slabo i nemoćno? Hoće li ti nedostajati energije za obavljanje zacrtanih zadataka? Hoće li tvoj organizam patiti, a imunološki sustav se urušiti? U većini slučajeva, odgovor je NE, jer postalo je sasvim normalno jesti više nego što je to zaista organizmu potrebno…

Ne moraš isprazniti svoj tanjur

Razlog zašto jedemo više nego na je potrebno i pritom slažemo nepotrebne kalorije svakako je to što ne slušamo vlastito tijelo.

Naime, kad osjećaš sitost, tada treba stati. Umjesto toga, nama je žao da nešto ostane na tanjuru i propadne pa to radije utrpamo u svoj probavni trakt. Također, jedemo iz navike ili iz dosade, bez prave potrebe za kalorijama koje klize niz grlo.

Sve to dovodi do debljanja, odnosno do potrebe za mnogo fizičke aktivnosti kako bi se anulirao efekt prejedanja, a da pritom nismo ni svjesni da smo pojeli više nego što je bilo potrebno, već živimo u nadi da će nam obilan obrok dati dužu zalihu energije.

No, stvari u svijetu prehrane zapravo tako ne funkcioniraju, već je puno bolja odluka sačuvati dio obroka za kasnije, ako osjećaš da je tijelo dovoljno sito kako bi moglo dalje normalno funkcionirati…

Kvaliteta važnija od količine

Iza pretjeranih porcija stoji još jedna zabluda, a to je da je količina unesene hrane važnija od njezine kvalitete. No, zapravo nije isto jedeš li nutritivno bogate namirnice koje će dati tijelu sve što mu je potrebno da bi bilo zdravo ili u sebe trpaš industrijski obrađenu hranu.

Odlazak u pekaru, fast food ili slastičarnicu napunit ćete kilokalorijama koje ti daju tek kratkoročnu sitost i vrlo brzo aktiviraju novu glad, a pritom tijelo ne dobiva hranjive tvari koje ga zapravo pokreću.

Međutim, namirnice poput povrća, voća, grahorica, integralnih žitarica te biljnih i životinjskih izvora proteina imaju u sebi raskošan sastav, od bjelančevina i vlakana do minerala, vitamina i esencijalnih masti, što te ti dati potrebnu energiju, uz sitost koja dolazi čak i nakon značajno manje unesenih kalorija.

Dakle, ako želiš jesti manje porcije i lakše kontrolirati vlastitu tjelesnu težinu, tada je najbolja odluka prijeći na uravnoteženu prehranu, baziranu na nutritivno bogatim namirnicama. Ne idi u ekstreme i ne izgladnjuj se, jer to je zbilja opasno, no pokušaj slušati što ti tijelo govori i stani kad osjećaš sitost.

A ako tome još dodaš redovitu kratku tjelovježbu još će biti lakše otopiti masne naslage, kao i učvrstiti kritične dijelove tijela te dobiti općeniti bolji fizički i mentalni osjećaj, čim se ujutro probudiš iz kreveta.

U svakom slučaju, postoji siguran, jednostavan i efikasan put prema zdravom i lijepo oblikovanom tijelu. Važno je samo vući prave poteze i držati se dokazano uspješnih formula.

Što je najbolje, čak i ako nemaš dovoljno znanja o nutricionizmu i fitnesu te već dugo tapkaš na mjestu, svejedno možeš postići fantastične rezultate i ostvariti zacrtane ciljeve, uz podršku ozbiljnog stručnjaka koji će ti pomoći da se trgneš i kreneš u pravom smjeru.

Zato te pozivam da svoje prijatelje i drage ljude do kojih ti je stalo a žele postati najbolja verzija sebe – pozoveš u moju BESPLATNU Fit LifeStyle grupu na Fejsu kako bi mogli biti dio zajednice koja želi poboljšati kvalitetu svog života i kojima je potrebna podrška u pogledu treninga, prehrane, motivacije i podrške.

Za sam kraj NE ZABORAVI da uz mene imaš sve što je potrebno da postaneš pobjednička, neovisna i neustrašiva žena.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se