11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-06-01T091408.459

Sarkopenija – kako je izbjeći i osigurati dugoročnu vitalnost?

125

Gubitak mišićne mase ono je što se svima u nekoj mjeri događa sa starenjem, a da posljedice toga ne bi bile katastrofalne, redovita tjelovježba, kao i unos optimalne količine proteina od iznimne su važnosti u zrelim godinama…

Vitalnost, mentalna i fizička ono je što želimo što duže zadržati u svom životu, a da bismo u tome uspjeli svakako pomažu zdrave navike, kao i informiranost o potencijalnim problemima na koje možemo naići.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-01T091924.448

Jedna od stvari za koju mnogi nisu čuli zove se sarkopenija i česta je pojava u zrelim godinama, a treba je definitivno izbjeći.

Radi se o velikom gubitku mišićne mase, do kojeg dolazi sa starenjem i može uzrokovati brojne probleme vezane uz hod, ravnotežu pa i zdravlje kostiju.

Gubitak mišićne mase nije ništa neobično s godinama, no ako se radi o iznadprosječno velikom gubitku, onda treba nešto poduzeti, jer to itekako utječe na našu vitalnost, odnosno opću sposobnost normalnog funkcioniranja…

Koji su glavni simptomi sarkopenije?

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-01T082949.446

Brzo umaranje i slaba izdržljivost glavni su simptomi sarkopenije, a također i gubitak tjelesne mase, kao i manjak motoričke koordinacije.

Osoba koja pati od ovog poremećaja nema snage, trbušni mišići joj sve lošije funkcioniraju te ima sve više problema s probavnim i respiratornim sustavom.  Tijekom infekcija ne dobiva temperaturu i ima problema s termoregulacijom, a slabi joj i imunitet.

Takvo stanje dovodi do dodatnog smanjenja fizičkih aktivnosti što rezultira daljnjim gubitkom fizičke mase, a sve to može završiti prijelomima, padovima, plućnom embolijom, depresijom pa čak i smrću…

Koji su glavni uzroci sarkopenije?

Sarkopenija je povezana s dobi, spolom i razinom fizičke aktivnosti. Češće se javlja kod muškaraca, nego kod žena.

Može na nju utjecati snižavanje razine hormona, kao i neefikasno pretvaranje bjelančevina u energiju, ali i problemi sa živčanim sustavom koji ne šalje potrebne signale mišićima kako bi se kretali.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-01T091201.341-2

No, najčešći uzrok ovog poremećaja je nedostatak fizičke aktivnosti, kao i nebriga oko dnevnog unosa dovoljne količine proteina u svoje tijelo…

Kako izbjeći sarkopeniju?

Najbolja preventiva protiv sarkopenije svakako su zdrave životne navike, bazirane na uravnoteženoj prehrani, kao i redovitoj fizičkoj aktivnosti.

Istraživanja su pokazala kako treninzi otpora, koji se rade s gumama, utezima i trakama pozitivno utječu na ravnotežu hormona kod starijih ljudi te pomažu pri sintezi hormona.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-01T081657.359

Zapravo, svaka redovita fizička aktivnost, bilo da se radilo o pola sata džoginga ili oštrog hodanja, može spriječiti pretjerani gubitak mišićne mase i održati te vitalnim.

Ako tome još dodaš pravu prehranu, bogatu vlaknima, mineralima, vitaminima i bjelančevinama, dodatno smanjuješ izglede da dođe do ovog poremećaja. Jedno od zdravih rješenja svakako je Formula 1 šejk iz našeg web shopa, s 12 vitamina, 13 minerala i visokokvalitetnim proteinima kao snažnom podrškom tvom aktivnom stilu života. Ovaj zdravi obrok smanjuje umor i iscrpljenost te značajno podiže tvoju energiju.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-01T081436.396

U svakom slučaju, za zdrave ljude u zreloj dobi preporučuje se unos između 1,0 i 1,2 grama proteina po kilogramu tjelesne težine, što bi bilo oko 70 grama proteina za nekog težine 60 kg, a oko 80 za nekog teškog 70 kg. Za one koji boluju od akutnih ili kroničnih bolesti unos valja povećati na 1,2-1,5 grama po kilogramu tjelesne mase, a tjelesnu aktivnost kroz aerobne treninge i vježbe s otporom treba održavati dok god je to moguće.

Dakle, sarkopenija je još jedna potvrda da se isplati živjeti zdravo i brinuti za svoje tijelo. A upravo tako žive i članovi BudiFit grupe na Facebooku. Slobodno im se pridruži, ako želiš do dodatnih savjeta kako povećati unos proteina i kroz fizičku aktivnost osigurati dugoročnu vitalnost!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-06-01T091617.446