girl_stabilityball

Poboljšajte svoju stabilnost i čvrstoću treningom

410

Dodavanje nekih vježbi stabilnosti u svoju rutinu pomoći će vam poboljšati mišićnu stabilnost, što vam zauzvrat može omogućiti da trenirate jače i dižete teže utege. Dobra vijest je da je ta obuka dobra za poboljšanje ukupnog stanja i stabilnost mišića, a nije teška. Možete koristiti svoju vlastitu tjelesnu težinu, dodati nekoliko vježbi u vašu trenutnu rutinu.

Jednostavan početak

Najlogičniji način za početak je da se na neke od trenutnih vježbi koje radite ubaci nekoliko težih elemenata. Ovdje su neki primjeri koje možete isprobati:

Čučnjevi: počnite raditi čučnjeve na jednoj nozi, jer će to omogućiti bolji rad vaših mišića nogu, stražnjice i listova, a isto tako će i  istabilizirati mišiće u gležnjevima i stopalima koji rade prekovremeno. Kada prvi put pokrenete tu vježbu, možda ćete morati koristiti samo svoju vlastitu tjelesnu težinu i imati stolić ili stolicu pri ruci da se držite dok se ne naviknete na novi pokret. Također možete isprobati raditi obične čučnjeve dok u ruci držite uteg jer takav tip vježbe također omogućuje poboljšanje ravnoteže i stabilnosti.

Dizanje utega u ležećem položaju: Kako bi poboljšali osnovnu stabilnost i eliminirali neravnotežu u gornjem dijelu tijela, prekinite dizati samo obične bučice. Opet, kao i kod čučnjeva, količina težine koju koristite možda će morati biti smanjena dok se ne prilagodite. Kada imate jednaku težinu u svakoj ruci vaša dominantna strana može nadoknaditi slabiju stranu, koja će s vremenom postati jača. Ovaj pristup je idealan za dodavanje treninga jednom tjedno.

Balet, joga i pilates: Izvođenje sporih vježbi stabilnosti kroz jogu, pilates i balet će vam pomoći da se bolje fokusirate na svoju unutrašnjost. Ove vrste vježbi imaju tendenciju da se fokusiraju na osnovnu snagu i stabilnost. Koristeći mišiće naučit ćete kontrolirati svoje tijelo na novi način koji vam može pomoći u nastupima u svim sportovima.

Lopta za pilates: Korištenje te lopte je fantastičan način da se poboljša ravnoteža, tjelesna svijest i unutrašnjost. To je jedan dio opreme koji se može koristiti u teretani, kod kuće ili u uredu. Postoji toliko mnogo korisnih vježbi koje možete napraviti koristeći loptu za rad gornjeg i donjeg dijela tijela, a imajući na umu da je i vaša unutrašnjost u potpunosti uključena cijelo vrijeme. Korištenje lopte za pilates umjesto stolice je dobra tehnika za poboljšanje položaja tijela pri sjedenju, a također može poboljšati i dražanje vašeg tijela.

Polu-lopta: možete koristiti polu-loptu s mekanom stranom prema gore ili mekom stranom prema dolje. Polu-lopta je posebno korisna za obavljanje izazovnih čučnjeva ili običnih skokova gore-dolje.

TRX: Viseće karike su odličan funkcionalan alat za trening koji koristi gravitaciju i vašu tjelesnu težinu kako bi vam pomogla da steknete snagu, povećate opseg pokreta i fleksibilnost. Uz ovu vrstu treninga, bit ćete u kontroli koliko želite jer će vam svaka vježba zadati veći izazov i jer tako možete jednostavno prilagoditi svoj položaj tijela, te dodati ili smanjiti otpor. Mnoge od vježbi koje možete izvoditi sa sustavom karika usmjerene su na postizanje mišićne ravnoteže i stabilnosti.

Pronalaženje tipa vježbe ravnoteže i stabilnosti kojom osjećate pravo rješenje za vas je najbolji pristup. Trudim se usredotočiti na ovu vrstu treninga nekoliko puta svaki tjedan. Mnogi profesionalni sportaši rade isto. Trening na ovaj način često znači usporiti ili smanjiti količinu težinu koju koristite. Sa strpljenjem i vježbanjem možete postići optimalne rezultate. Također, imajte na umu da dok vježbate ove vježbe postići ćete poboljšanje svoje snage i stabilnosti, te budite sigurni da dajete tijelu i uravnoteženu prehranu koja mu je potrebna.


TAG