fbpx
Negativne strane rada od kuće i kako tome stati na kraj
Lifestyle Predloženo Top

Negativne strane rada od kuće i kako tome stati na kraj

Iako se rad u udobnosti vlastitog doma mnogima sviđa više od svakodnevnih odlazaka u ured, svejedno može loše utjecati na tvoje zdravlje, a i na liniju. Evo kako to spriječiti s par elegantnih dnevnih rutina…

Pandemija kroz koju smo prošli okrenula je svijet u kojem živimo naglavačke, a jedna od novosti postao je rad od kuće, kojeg smo masovno prakticirali u doba kada su na snazi bile karantene i stroge mjere ograničenog kretanja.

Mnogima se rad od kuće svidio, jer ne moraš gubiti vrijeme na prijevoz do posla i prometne gužve, a niti provoditi dane u društvu šefa koji te možda i živcira, što smanjuje dnevnu razinu stresa i u mnogo slučajeva povećava radnu efikasnost.

No, rad od kuće ima i svoje loše strane koje mogu negativno utjecati na cjelokupno zdravlje tvog organizma, kao i na tvoju liniju. Baš zbog toga donosimo malu analizu kako spriječiti da te kućni ured ne baci fizički unazad i ne naruši tvoju formu, što se brojnim našim sugrađanima već dogodilo…

Što bolji stolac i što više paziti na prehranu

Istraživanja su pokazala da je rad od kuće mnogima izazvao bolove u mišićima i kostima, prije svega zbog sjedenja u neadekvatnim stolicama i korištenja računala smještenog na stolu koji nije namijenjen poslovnim obvezama.

Drugim riječima, na stolcu se nikako ne bi smjelo štedjeti ako želiš raditi iz vlastitog kućnog ureda, a isto vrijedi i za radni stol. Također, važno je barem svakih pola sata se istezati te pokušavati izazivati što manje stresa za vlastiti živčani sustav, dok tipkaš po tipkovnici. To znači da nema smisla pokušavati nešto napisati brže nego što tvoje misli stvaraju rečenice, jer će se to prije ili kasnije osjetiti na tvom neurološkom sustavu i imat ćeš tegobe s cirkulacijom od glave do pete.

Drugi problem koji ide uz rad od doma je svakako prehrana. Pauze praktički nema, jer nisi na poslu i zbog toga ne brineš o zdravim namirnicama koje bi trebale biti u tvom frižideru. A čak i ako ih imaš, treba odvojiti pola sata do sat vremena za kuhanje, što nije lako uklopiti u radni raspored.

Kod rada od doma najgora je zapravo stvar bacanje u sebe hrane koju na kraju pripremiš, jer misli su ti i dalje u poslu dok pokušavaš ručati, što će negativno utjecati na razinu tvoje sitosti. Zašto? Zato što mozak neće uspjeti registrirati unos hrane, čak i ako se radi o hranjivim nutrijentima.

Tu je i grickanje iz nervoze, koje ide uz rad od doma pa zapravo tijekom cijelog radnog vremena trpaš u sebe neke kalorije, najčešće obilne, uz koje je vrlo lako udebljati se.

Uglavnom, tko radi od doma mora posebnu pažnju pridati upravo planu prehrane. Dok si doma i imaš na raspolaganju svoj frižider i svoju smočnicu, imaš sve što je potrebno da se kvalitetno hraniš. No, moraš osvijestiti važnost hrane za tvoje normalno funkcioniranje i stati s radom kad je na redu doručak ili ručak.

Također se pobrini da tvoje tijelo uvijek dobiva uravnoteženu prehranu, baziranu na svim onim bitnim nutrijentima, poput proteina, minerala, vitamina, esencijalnih masti, vlakana i zdravih ugljikohidrata…

Redovito kretanje i tjelovježba zlata vrijede

Rad od doma može negativno utjecati i na tvoj san, pogotovo ako nemaš mjere i radiš do kasno navečer pa svakako izbjegavaj odrađivati poslovne obaveze do kasnih sati. To može dovesti do nesanice, a bez kvalitetnog noćnog odmora tvoje tijelo neće se moći rekuperirati, niti izgrađivati na pravi način.

Ne smijemo naravno zaboraviti ni nedostatak kretanja, jer ako imaš sve što ti treba doma, uključujući i kućni ured, nećeš osjećati potrebu uopće izlaziti iz kuće, što nije dobro za tvoje zdravlje.

Baš zbog toga osoba koja radi od doma treba posebnu pažnju pridati upravo redovitoj fizičkoj aktivnosti, kroz tjelovježbu najmanje triput tjedno, koja će ojačati tvoja leđa i olakšati ti sjedenje u stolcu. Takva aktivnost omogućit će ti i bolju kontrolu linije te učvršćivanje kritičnih dijelova tijela.

A ako znaš što radiš, uz jednostavne, a efikasne treninge ne samo što ćeš držati tjelesnu težinu pod kontrolom, već možeš također na fantastičan način izgraditi tijelo. No, čak i ako tapkaš na mjestu i misliš da nemaš dovoljno znanja iz fitnesa i nutricionizma da nešto promijeniš, svejedno ništa nije izgubljeno. Uz pomoć ozbiljnog profesionalca poput mene, brzo ćeš jurnuti prema željenim ciljevima.

Baš u tu svrhu razvio sam BudiFit mobilnu aplikaciju koja sadrži pregršt vježbi kao stvorenih za tvoje potrebe, uključujući i one s Mini Bands trakom, s kojima ćeš kroz sljedećih tri, šest ili čak 12 mjeseci imati idealne uvjete za ostvarivanje zacrtanih ciljeva, vezanih uz mršavljenje i izgradnju tijela.

Zvuči zanimljivo i vrijedno tvoje pažnje? Onda se prijavi za probni period od 7 dana i iskušaj što imam za tebe!

Iako postoje određene negativne strane rada od kuće, ima i mnogo pozitivnih. Jedna od njih je mogućnost odrade treninga kada sama želiš sukladno tvojim radnim obvezama i dnevnom rasporedu.

Šteta bi bilo ne iskoristiti tu blagodat te napraviti nešto i za sebe.

Stoga, kad osjetiš zamor razvuci prostirku i samo navali.

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se