11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-05-20T074058.009

Bol u donjem dijelu leđa – što napraviti i kako trenirati?

369

U današnje vrijeme bolovi u leđima uobičajena su pojava za sve one koji mnogo vremena provode radeći u sjedećem položaju i to je nešto što se može prevladati samo ciljanim treninzima i aktivnim stilom života…

Ako provodiš osam sati dnevno ispred kompjutora, nakon čega tražiš odmor isključivo na svom kauču, gotovo je nemoguće izbjeći bolove u leđima!

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-20T074239.201

Da, čovjek nije stvoren kako bi po cijele dane sjedio, a upravo leđa su ta koja najviše pate zbog prelaska na sjedilački stil života modernog čovjeka, pogotovo ako se radi o ekstremnom obliku, s više od pola dana provedenog u stolici i minimalnim svakodnevnim kretanjem.

Nema sumnje, upravo bol u donjem dijelu leđa najčešća je posljedica prevelikog broja sati provedenih u stolici. Iako se može javiti i kao produkt istegnuća, ozljede diska, išijasa ili problema s bubrezima, u većini slučajeva rezultat je to ipak previše vremena koje je ljudsko tijelo provelo sjedeći i tada treba nešto poduzeti, jer s tom boli uopće nije nužno živjeti

Kretanje, istezanje i pažnja prema detaljima

Ako mnogo vremena provodiš sjedeći i od toga te bole leđa, svakako moraš potražiti protutežu, a nju ćeš dobiti u redovitom kretanju.

Pokušaj gdje god možeš koristiti noge, a ne motor kao pokretačku snagu, što će tvoje tijelo barem dio vremena vratiti u njegov prirodni položaj i pomoći mu da se oporavi od vremena provedenog u stolcu.

Također valja razmisliti kako sjediš i pokušati pronaći što zdraviji položaj, a nije nevažna niti kvaliteta tvog stolca, kao i tvoje obuće.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-20T075535.652

U slučaju učestalih bolova u donjem dijelu leđa, nije loše istezati upravo ovaj dio tijela, bilo da koristiš onaj svima poznati položaj “mačke” iz joge ili neki drugi oblik olakšavanja pritiska. No, to je tek privremeno rješenje za ublažavanje vlastite muke, ali na tebi je da ipak potražiš ono što će ti donijeti više zdravlja na duge pruge…

Jačanje mišićne baze smanjit će bolove

Najbolji odgovor na bol u leđima su ciljani treninzi! Drugim riječima, kako bismo se lakše nosili s izazovima današnjih poslovnih karijera, koje uključuju mnogo vremena provedenog u stolcu, jako je bitno raditi na svojoj mišićnoj jezgri, odnosno “core” mišićima koji podupiru kralježnicu i pomažu nam stabilizirati središnji dio tijela, čvrsto povezujući ga s ostalima.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-05-20T080812.629

U te mišiće spadaju trbušnjaci pa i dijafragma, gluteusi te bedreni mišići, a svakako i mišići donjeg dijela leđa, na kojima treba redovito raditi.

Mnogo je vježbi koje mogu pomoći učvrstiti i ojačati donji dio leđa, od podizanja tijela uz “hip thrust” pa i izbacivanja nogu uz popularni “donkey kicks”. Tu su uvijek čučnjevi i mrtvo dizanje, kao dodatne vježbe koje utječu na kritične leđne mišićne skupine i mogu ih osnažiti, s boljim držanjem kao konačnim rezultatom, što olakšava i tvoje zadržavanje zdrave posture svaki put kad si u sjedećoj poziciji.

Rad na mišićnoj jezgri spada među najjednostavnije treninge, jer se može izvoditi i samo s težinom vlastitog tijela, kroz pola sata kružnih vježbi, dok dodatno opterećenje mogu omogućiti elastične trake ili utezi.

Naravno, ne moraju svi tvoji treninzi biti usmjereni prema donjem dijelu leđa i mišićnoj jezgri. No, svakako se preporučuje uvrstiti tjelovježbu 2 do 3 puta kao dio svoje tjedne higijene, kako bi tvoje tijelo dobilo prijeko potrebnu fizičku aktivnost, a različite mišićne skupine došle na svoje.

Što smo stariji, to više moramo brinuti o našim tijelima. Upravo su leđa ta koja nam na to najbolje pokazuju. I zato kreni raditi na svom boljem držanju i jačanju kritičnih mišića, jer to je apsolutno nužno za normalno funkcioniranje.

A nakon 15 godina rada i više od 1000 zadovoljnih klijenata, mogu reći da je jačanje mišićne baze, uključujući leđa, moja specijalnost. Zato ako želiš pozitivne promjene, ne ustručavaj se što prije javiti meni, treneru Kristianu.

Uz ciljane online treninge i prilagođeni plan prehrane koji spremam za tebe, u sljedećih 90 dana smiješi ti se poboljšanje forme, jači core, manje bolova i više zadovoljstva samim sobom!