High-rates-of-obesity-are-001

8 razarajućih navika koje nas debljaju

336

Nepravilan doručak ili preskakanje doručka

Doručak je najvažniji obrok u danu. Zadaća doručka je da obnovi energiju potrošenu na regeneraciju tijekom noći, nadoknadi izgubljenu tekućinu, te pripremi tijelo energijom za predstojeći dan. Ako je doručak pogrešan , obično cijeli dan krivo jedemo.

Neredovita prehrana tijekom dana – preskakanje i spajanje obroka

Ljudi često preskaču obroke misleći da će tako pojesti manje  i samim time smršaviti. No istina je upravu suprotna. Kod preskakanja obroka tijelo nastoji sačuvati što više hrane iz prethodnog obroka, tako sprema kalorije u obliku masti, te nam uskraćuje trenutnu potrebu za energijom.

Neuravnotežena prehrana

Previše: masti, šećera, soli, aditiva, konzervansa, jednostavnih ugljikohidrata, hormona, lijekova…

Premalo: biljnog proteina, vitamina, minerala, vlakana, Omega 3 masnih kiselina, vode…

Prevelik unos ugljikohidrata

Danas smo okruženi umjetnim sladilima i općenito jednostavnim ugljikohidratima (pekarski proizvode, pizze, tjestenine, kruh, krumpir…). Sladila se pojavljuju u nebrojeno puno prehrambenih namirnica (slatkiši , kolači, mliječni proizvodi, kave, žvakaće gume…). Zbog naglog unosa prevelike količine energije kroz jednostavne ugljikohidrate i sladila  opterećujemo gušteraču koja mora lučiti puno inzulina kako bi razložila sav taj šećer u krvi. Naravno opet se posprema u masti i nakon toga nam opet pada šećer, te se osjećamo bezvoljno, napeto i umorno te posežemo za novim ugljikohidratima.

Pogrešno biranje namirnica

Biranje samo proteinskih, samo ugljikohidratnih ili samo voćnih obroka narušava našu prirodnu potrebu za mješovitim obrocima. Proteini, ugljikohidrati i masti zajedno sudjeluju u probavi i pretvorbi hrane u energiju, te neke kemijske reakcije pospješuju kada su zajedno.

Konzumacija gaziranih i zaslađenih pića, te nedovoljan unos proteina

Protein je temeljni građevni element svake naše ljudske stanice. Naši organi, kosa, nokti, naša koža te na kraju naš DNA su građeni od proteina. Protein izgrađuje naš imunološki sustav i obnavlja naše stanice. Ali u ovom kontekstu protein je vrlo bitan kod izgradnje mišićne mase, a mišićna masa sagorijeva masnu masu. Odnosno što veći postotak mišića imamo, manje ćemo imati masti.

Prehrana u “kasne  sate”

Zbog našeg prirodnog ciklusa mnogi procesi u tijelu se usporavaju i spremaju za počinak. Zadnje što nam treba je pun želudac i borba organizma sa svim tim kalorijama. Zadnji obrok neka bude minimalno 2h prije spavanja.