11 naminica koje trebate izbjegavati – 2021-03-02T002213.413

Sastav na etiketi otkrit će ti pravu istinu o onome što namjeravaš pojesti!

160

Važno je znati da su u trgovini čak i neke namirnice koje se ne prvi pogled doimaju zdravo i dijetno, zapravo pune šećera i nemaju nikakvu vrijednost za tvoje tijelo…

Ako si na režimu kontroliranja vlastite tjelesne težine, možda ćeš se osjećati loše dok svoju kavu zaslađuješ malim paketićem od 4 grama šećera, bojeći se da na taj način dodaješ nepotrebne kalorije svojem dnevnom unosu hrane.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-01T234404.877

No, istina je da je ćeš možda kroz ostatak dana nesvjesno unijeti i 10 puta veću količinu industrijski rafiniranog šećera, ako ne provjeravaš sastav na etiketi hrane koju konzumiraš!

Naime, svugdje oko nas gomila je skrivenog rafiniranog šećera, glavnog uzročnika debljanja, i to ponekad na proizvodima koji se reklamiraju kao zdravi, a to definitivno nisu…

Gdje se skriva najveća količina skrivenog šećera?

Svi znamo priču o Amerikanki koja je u njihovom najpoznatijem lancu brze hrane naručila golemi masni hamburger i zatim rekla: “And give me a Diet Coke!”

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-01T235231.138

Naravno, nije se time usrećila, a istraživanja pokazuju da se upravo u različitim gaziranim pićima, voćnim sokovima, ledenim čajevima pa i u čokoladnom mlijeku nalazi zapravo najveća količina skrivenih umjetnih sladila. Zbog toga je zamijeniti običnu vodu nekim od tih pića velika pogreška, pogotovo ako pokušavaš dovesti u red svoje tijelo.

Ništa bolje nećeš proći ni sa slatkišima, od gumenih bombona do klasičnih čokoladica, a prazne zašećerene kalorije ponudit će ti u velikoj mjeri i pekarski proizvodi, sladoledi i jogurti, uključujući i one koji se proglašavaju dijetnima.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-01T234931.488

To su uz bijeli kruh, tjesteninu i proizvode pečene na bijelom brašnu zapravo sve redom očiti uzročnici debljanja, ali na ovoj listi nađe se i ponešto iznenađenja…

Izbjegavaj zaslađene žitarice i muzle

Na kutiji vitko tijelo, proizvođač se hvali nutrijentima koje sadrže njegove žitarice i garantira gubitak kilograma, no već jedan griz ti pokazuje da je ono što jedeš slatko k’o vrag i da to nikako ne može biti dijetna hrana!

Da, zaslađene žitarice i muzli spadaju u kategoriju sjajno skrivenih “šećeraša” s kojima ćeš gadno promašiti, ako ih koristiš kao dodatak svojoj dijeti.

Ima još čitav niz drugih sličnih bizarnih proizvoda, poput različitih energetskih pića koja se hvale svojim mineralima i vitaminima, a prešućuju količinu umjetnih sladila i od njih trbuh samo raste.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-02T000439.567

Zbog toga je danas zaista nužnost pogledati sastav onog što jedeš, kako ti ne bi pobjegla neželjena brojka od 30 do 100 grama šećera unutar pakiranja, što ti definitivno neće donijeti ništa dobroga u tvojoj prehrani…

Prirodni šećer ipak donosi dugotrajniju energiju

Industrijski rafinirani šećer postao je neizostavni dio zapadnjačke prehrane, jer zaslužan je za ugodan okus, teksturu i boju hrane, no radi se uglavnom o proizvodima visokog glikemijskog indeksa, koji ti brzo podižu nivo glukoze u krvi i otpuštaju veliku količinu energije u vrlo kratkom vremenskom periodu, no dugoročno te ostavljaju prazninu i glad.

S druge strane, prirodni šećeri koje dobivaš iz povrća, voća, mahunarki, cjelovitih žitarica i mlijeka ipak će ti dati dugotrajniju energiju, kao i druge nutritivno vrijedne tvari, poput vitamina, minerala i vlakana, zbog čega bi trebale prevladavati u prehrani, u odnosu na industrijski obrađenu hranu.

11-naminica-koje-trebate-izbjegavati-2021-03-02T001525.216

Kako god, gledaj sastav onog što jedeš, jer ima neugodnih iznenađenja svugdje oko nas. A ako želiš iz prve ruke saznati koju nutritivno bogatu hranu forsirati u svojoj prehrani, obavezno se pridruži našoj BudiFit zajednici na Fejsu. Tamo ćeš od naših simpatičnih članova čuti pregršt vrijednih savjeta i saznati kako uravnoteženom ishranom poboljšati cjelokupno zdravlje vlastitog organizma!