7d6639_d01f7352f9b23c7b7db99d0e2f6c9955.jpg_512

Kako ubiti dosadu prilikom kardio treninga

287

Želim vam pomoći da kardio treninge učinite zabavnima, učinkovitima i jednostavnima, pa ću vam predložiti tri stila koji će trening učiniti zanimljivim.

Ako geganje na nekoj kardio spravi nije baš vaša ideja zabave, nemojte dozvoliti da to bude razlog za preskakanje najvažnijeg dijela vašeg treninga. Postoji nekoliko stilova kardio treninga zbog kojih ćete se veseliti sljedećem treningu .

Zašto je kardio trening tako važan?

Kardiorespiracijski fitness je zapravo uljepšani naziv za učinkovito djelovanje srca i pluća u prenošenju kisika do mišića prilikom kretanja. Energetski sustav tijela vrlo je složen i potrebna su mu različita goriva za različite procese. Vaš kardio sustav mora biti stabilan pošto je nužan da vas održi na životu. A kad je nešto toliko važno, razumljivo je da ga treba održavati u top formi!

Treniranje vašeg kardio sustava učiniti će ga djelotvornijim i pomoći da dnevne zadatke izvršavate s lakoćom. Ima i nekoliko važnih zdravstvenih prednosti koje se povezuju s jačanjem kardiorespiratornog sustava, ali u središtu kardio treninga je učinkovito sagorijevanje suvišnog goriva. Tko se u ovom modernom svijetu pregrijavanja i nekretanja ne želi riješiti nakupljenih tjelesnih masti? Redoviti kardio treninzi pomoći će vam da ne postanete pretili ili da se riješite suvišnih kilograma.

Kako ubiti dosadu prilikom kardio treninga

Često mi se žale da je kardio trening dosadan i predugo traje, ali prošli su dani kada je bilo prihvatljivo provesti 60 minuta na pokretnoj traci čitajući časopis! Dozvolite mi da to ovako sročim: „ako možete čitati tijekom treninga, onda se ne trudite dovoljno.“ Odložite časopis i razdijelite kardio trening na podnošljivije i zabavnije etape.


 

 

 Ovo su moja 3 najdraža kardio stila:

 

 

1 Kružni kardio trening

Kružni trening je odličan da pomiješate vježbe i učinite to zanimljivim; izaberite nekoliko najdražih kardio vježbi poput hodanja, trčanja, iskoraka ili preskakivanja užeta itd., te za svaku vježbu odvojite 60 sekundi.

Možete promijeniti vremenske intervale i vježbe kako bi ih prilagodili raspoloženju i sklonosti, ali morate izdvojiti najmanje 20-30 minuta da bi cijeli kardio trening imao učinka. Pokušajte izmijeniti vježbe i za početak se usredotočiti na vježbe niskog intenziteta/vježbe koje ne uključuju skakanje, a kad osjetite da ste spremni, pređite na vježbe visokog intenziteta.

2 Kardio trening u etapama

Trenirajte u dionicama što će spriječiti dosadu pošto ćete stalno mijenjati intenzitet vježbi. Dobar način za početak je krenuti s vježbama intenziteta 4 ili 5/10 i onda se prebaciti na 6 ili 7. Na primjer, nekoliko minuta hodajte, onda nekoliko minuta trčite, pa ponovite.

Postoji nekoliko teorija o tome koliko vremena treba utrošiti na pojedinu dionicu da bi se postigli najbolji rezultati, ali ako ste tek počeli vježbati, najbolje je da krenete s jednostavnim omjerom 50:50.

3 Spori-progresivni kardio trening

Učinkovito je kada kardio trening započnete s vrlo niskim intenzitetom i postepeno povećavate težinu, kao kad polako mijenjate brzine na autu – kako napredujete vaše tijelo je spremno za višu razinu. Zamislite blagi brežuljak s malim porastom nagiba i težine koji tada postupno opada prema vašoj početnoj točki. Kada se penjete na metaforički (ili pravi) brijeg, nećete moći osjetiti dosadu jer će trening sa svakim korakom postajati intenzivniji.

Ova metoda je nabolja kod trčanja, vožnje bicikla ili korištenja kardio sprava, gdje možete kontrolirati brzinu i razinu težine.

***

Isprobajte sva tri stila kardio treninga i odlučite koji vam najviše odgovara. Ne morate biti vjerni jednom stilu, ali morate biti dosljedni u odrađivanju kardio treninga kako bi postigli najbolje rezultate.

Nadam se da ćete pronaći stil koji vam odgovara ili nastavite sa trenutnim stilom, ako ste zadovoljni s njim. I ispričajte mi o njemu u dijelu za komentare. Uvijek mi je drago čuti kako ljudi zadržavaju motivaciju.

Zadovoljstvo i zabava su najvažniji faktori da budete i ostanete aktivni jer kad ste sretni, veća je i vjerojatnost da ostanete motivirani i postignete željene rezultate. Zamislite samo koliko ćete više uživati u životu sa istreniranim i učinkovitim srcem!