fbpx
Je li izotonični napitak zaista bolji od vode tijekom tjelovježbe?
Lifestyle Predloženo Top

Je li izotonični napitak zaista bolji od vode tijekom tjelovježbe?

Iako sportski napitci mogu biti korisni onima koji dugim i napornim treninzima traže put do bolje tjelesne kondicije, za rekreativce je voda ipak bolja opcija osvježavanja tijela.

Trening u nama budi želju za rušenjem vlastitih granica, kao i postizanjem vrhunskih rezultata koji će nam pomoći ostvariti željene ciljeve, bilo da se radi o ljepšem oblikovanju tijela ili rastu mišićne mase.

Baš zbog toga pojavili su se različiti sportski napitci, koji ti obećavaju veću snagu i izdržljivost tijekom treninga, što zvuči zaista privlačno nekome tko želi kvalitetno izgraditi svoje tijelo.

No, je li izotonični napitak zaista nešto što je potrebno prilikom tjelovježbe i koje su mu zapravo prednosti i nedostaci u odnosu na vodu? To je pitanje kojim ćemo se ovom prilikom baviti, kako bismo srušili sve zablude vezane uz sportske napitke i olakšali ti odluku kako se osvježavati za vrijeme treninga…

Što se sve nalazi unutar izotoničkog napitka?

Sportski napitci kreirani su s primarnim ciljem davanja onome tko vježba potrebnu tekućinu i elektrolite kako bi se spriječila dehidracija, ali i osigurali ugljikohidrati kao gorivo tijekom intenzivnih fizičkih napora.

Elektroliti su minerali poput kalcija, magnezija, natrija i kalija, koji održavaju pravilnu razinu tekućine u tijelu, a važni su jer upravo tekućinu gubimo u velikoj količini za vrijeme tjelovježbe.

No, izotonični napitak također svoje ugljikohidrate donosi u obliku šećera, ponekad u prilično velikim količinama. Pa ćeš tako kod nekih proizvođača dobiti čak 34 grama dodanog šećera na 100 grama, što je znatno više od preporučene doze Svjetske zdravstvene organizacije…

Kome je namijenjen izotonični napitak?

Sportski napitci namijenjeni su prije svega onim sportašima koji odrađuju izuzetno duge i naporne treninge, jer mogu spriječiti osjećaj umora i poboljšati sportsku izvedbu.

Mogu biti korisni i kod kraćih treninga ako se odvijaju u ekstremnim uvjetima, poput velike vrućine, kada organizam traži dodatne ugljikohidrate i efikasno nadoknađivanje tekućine.

Sportovi kao što su maraton, biciklizam, triatlon, skijaško trčanje, kao i sve aktivnosti koje traže višesatne fizičke napore pogodni su za korištenje izotoničnih napitaka, po mogućnosti onih sa što zdravijim kemijskim sastavom

Jesu li sportski napitci bolji od vode?

Iako u sebi imaju neke stvari koje voda nema, poput spomenutih minerala, izotonični napitci nisu bolje rješenje prilikom tjelovježbe za jednog rekreativca.

Naime, hidrataciju je jednako uspješno moguće postići ispijanjem vode, a što se elektrolita tiče, uravnotežena prehrana će ih bez problema nadoknaditi.

Posebno se to odnosi na one koji boluju od dijabetesa tipa 2 ili su sa svojom težinom došli do stadija pretilosti, jer velika količina šećera u izotoničnim napicima može izazvati zdravstvene komplikacije.

A ako želiš napraviti zdravi izotonični napitak, možeš to izvesti miješanjem soka od naranče, brusnice i limuna, s malo soli i šećera koje trebaš otopiti u vrućoj vodi, prije nego što dodaš ostale sastojke, kao i hladnu vodu, nakon čega je najbolje staviti mješavinu u frižider na daljnje hlađenje.

Zanimljivo, ovakav napitak ne samo što je dobar za vrijeme tjelovježbe, već može poslužiti i u slučaju mamurluka, odnosno bilo kakvih probavnih problema, s obzirom na to da odlično nadoknađuje izgubljene elektrolite i liječi od dehidracije.

U svakom slučaju, ako želiš dati tijelu dodatni impuls izotoničnim napitkom tijekom treninga, svakako prvo provjeri koji je nutritivni sastav pića koje želiš konzumirati, kako ne bi ispalo da je toliko krcato šećerom da će njegova upotreba za tebe imati više štete nego koristi.

A ako te zanima još korisnih savjeta vezanih za efikasnu tjelovježbu i uravnoteženu prehranu, svakako se pretplati na BudiFit newsletter.

Primaj na svoj email adresu vrijedne savjete kako oblikovati tijelo i poboljšati zdravlje, kao i atraktivne ponude koje bi ti mogle u potpunosti promijeniti život!

Želim 7 dana probni period za BudiFit online personalizirane treninge!

Prijava!

Biti FIT više nije MIT

Jednostavnije je nego što se čini.
Prijavi se na naše novosti i saznaj kako!

Prijavi se