947290_10201174921084024_1877709969_n

Djeca i doručak

438

Taj nesretni savez: djeca i doručak. Kroz tjedan, doručak obično gubi bitku protiv još nekoliko minuta sna, izjave „nisam gladan,“ ili čekanja školskog autobusa. A kad se odluče nešto pojesti, roditelji su svi sretni i ponosni jer su im djeca „bar nešto stavila u usta“ prije izlijetanja iz kuće. Ali pun trbuh ne znači da su mozak i mišići dobili potrebno gorivo.

Herbalife je nedavno sponzorirao istraživanje među roditeljima djece u dobi 6-12 godina. Cilj je bio saznati koliko djece obično doručkuje kod kuće prije odlaska u školu, te što obično jedu. Od 1100 uključenih roditelja, 73% je reklo da njihova djeca doručkuju svako jutro prije škole – dok ih je samo 5% izjavilo da njihova djeca redovito preskaču doručak.

To su bile dobre vijesti. No, to što djeca jedu malo je uzdrmalo rezultate. Većina djece je jela prerađene ugljikohidrate u žitaricama, dok su proteini i voće bili prilično oskudni.

Dječji izbor broj 1 bili su proizvodi od prerađenih žitarica – hrane kao žitne pahuljice, palačinke, tost i peciva. Manje od polovice roditelja je reklo da njihova djeca obično jedu hrane bogate proteinima poput jaja ili jogurta, a samo 41% je reklo da djeca pojedu neko voće prije škole.

Doručak je mnogo važniji od samog punog trbuha. Djeci trebaju zdravi ugljikohidrati – kao cjelozrnati kruh i žitarice i svježe voće – kako bi aktivni mišići i zaposleni mozak dobili energije. Dobra doza proteina ujutro – iz jaja i nemasnih mliječnih proizvoda – neće ih samo držati sitima, već i mentalno budnima. Nedavno je izvješće ukazalo da djeca kroz svoju prehranu ne dobivaju ni blizu potrebne količine kalcija, vitamina D, kalija ili vlakana – sve što mogu dobiti iz doručka koji uključuje voće, mliječne proizvode i cjelozrnate žitarice.

Svi smo ujutro u žurbi – i kada se treba natezati s djecom oko doručka, lako je ići linijom manjeg otpora. Ako kažu da nisu gladni, zašto ih tjerati? Kad su u žurbi, roditelji misle da im je lakše – ili vjeruju da je brže – kupiti nešto usput nego da moraju spremati zdravi doručak kod kuće.

Svaki dan prolazim pokraj kioska koji je odmah do pekare, a iza ugla je osnovna škola. Nikad se ne prestajem čuditi koliki roditelji tamo opskrbljuju djecu s masnim pecivima i slatkim napitcima u pola osam ujutro. Zar doista treba toliko vremena za uliti mlijeko u zdjelicu i ubaciti malo žitarica, odrezati krišku crnog kruha da se pojede s jogurtom, ili izmiksati proteinski napitak?

Više info : http://www.herbalifefamilyfoundation.org/