men-1245982_960_720

4 razloga za nevježbanje (i zašto ne vrijede)!

441

U medijima se stalno pojavljuju članci o važnosti vježbanja. Dakle, ako ne živite pod stijenom, znate da biste trebali biti aktivni. Ipak, više od polovice odraslih Hrvatica i Hrvata ne zadovoljava preporučene smjernice za vježbanje.

Zašto?

Možda smo počeli vjerovati u izgovore koje si svakodnevno govorimo. Ako vam to zvuči poznato i ako se redovito odgovorite od vježbanja, ovdje je mali test stvarnosti (nema na čemu).

 1. „NEMAM VREMENA ZA VJEŽBANJE”

To je najstariji (i najčešći) izgovor! To je također loš izgovor. Svakako, svi smo zauzeti, ali i svi imamo 24 sata dnevno. Jednostavno je pitanje kako rasporediti svoje vrijeme i dajete li prioritet svojem zdravlju.

Zapitajte se, provodite li sate svake noći na Netflixu? I koliko vremena provodite bezumnom pegledavanju društvenih medija (iskreno)? Novo istraživanje pokazuje da Hrvati svaki tjedan na društvenim mrežama troše prosječno 391 minutu, a muškarci 287 minuta. Strašno, zar ne?

Ne predlažem vam da prestanete koristiti društvene medije ili gledati Netflix. To nije realno. Ali male promjene u vašoj rutini mogu napraviti veliku razliku. Pokušajte provoditi više vremena na otvorenom umjesto na telefonu ili vježbajte dok gledate omiljenu emisiju. Sve se zbraja!

 1. „NE MOGU TRČATI, TO JE LOŠE ZA MOJA KOLJENA“

Postoji milijun verzija ovog izgovora … “Ne mogu dizati utege, slaba su mi leđa”. “Ne mogu raditi jogu, to mi povređuje rame”.

Budimo jasni … ne predlažem da počnete trčati ako vas bole koljena. Ali samo zato što trčanje nije za vas, ne znači da uopće ne biste trebali vježbati.

Postoje stotine načina vježbanja. Doslovno.

Ako imate ozljedu koja vas sprečava u obavljanju jedne aktivnosti, prijeđite na drugu koja je prikladnija. Ako niste sigurni kako zaobići svoja ograničenja ili ste zabrinuti zbog ozljede, zatražite savjet stručnjaka.

 1. „NE MOGU SI PRIUŠTITI ČLANSTVO U TERETANI“

Nemate novca za članstvo u teretani? Bez brige!! Postoji mnogo načina za vježbanje koji ne uključuju odlazak u teretanu (i potpuno su besplatni).

 • Podignite svoju tjelesnu težinu – to je jedan od najboljih dijelova opreme koji posjedujete!
 • Koristite besplatnu opremu u parku – mnogo lokalnih parkova sada ima nekoliko “sprava” koje možete koristiti za vježbanje. Ako to ne uspije, klupe u parku sjajno improviziraju sprave za vježbanje!
 • Pridružite se besplatnom društvenom programu – Mnoge lokalne zajednice promoviraju aktivnosti putem besplatnih programa. Istražite ima li kakvih u vašoj blizini.
 • Otiđite u prirodu – uputite se u šetnju, plivajte u moru ili istražite svoj lokalni nacionalni park.
 1. „NEMAM DOVOLJNO ENERGIJE ZA VEŽBANJE”

Kao što će vam svatko tko redovito vježba reći – redovito vježbanje daje energiju! Da, stvarno.

Jačanje mišića, srca i pluća čini ih sposobnijima izdržati uobičajene svakodnevne izazove – nošenje namirnica, stajanje ili dugo sjedenje na poslu ili jurnjavu oko djece. Nećete razumjeti istinu ove izjave dok ne pokušate.

PA ŠTO VAS SPREČAVA?

Ako ne vježbate (iako znate da biste trebali), što vas sprečava? Koji su vaši razlozi zbog kojih ne vježbate? Razmislite o stvarima koje vas zadržavaju. Zapišite ih. Razgovarajte o njima s prijateljem ili članom obitelji.

I budite iskreni… Jesu li to zaista valjani razlozi za izbjegavanje vježbanja? Mislim da, ako pogledate dovoljno duboko, odgovor je – ne.

Ako možete promijeniti način na koji razmišiljate o vježbanju, obećavam da će vam vaše tijelo zahvaliti!

POTREBNO VAM JE JOŠ MALO MOTIVACIJE?

Ako ste novi u tjelovježbi, ili se borite da se vratite na taj put, u redu je zatražiti pomoć. Razgovor s osobnim trenerom može pomoći da:

 • povećate samopouzdanje
 • poboljšate svoje šanse za uspjeh
 • prevladate zapreke prema vježbanju

Ako živite s kroničnim stanjem, ili s rizikom od njegovog razvoja, razgovarajte s liječnikom prije nego počnete. On vas može uputiti na kvalificiranog trenera, koji vam može pomoći da počnete vježbati sigurno.