fat-to-thin-man-chart

Brzi vodič kroz sastav tijela, mišićnu masu i masnoće

804

Analiza sastava tijela može vam reći koliko imate masne ili nemasne (mišićne) tjelesne mase i pomoći vam u pronalasku idealne tjelesne težine. Izraz sastav tijela stalno se koristi u nutricionističkim krugovima, ali što to zapravo znači? Evo objašnjenja…

Sigurno ste vidjeli u nekoj liječničkoj ordinaciji neke tabele i grafove koji prikazuju koliko biste trebali težiti. Ti grafovi uzimaju u obzir vašu težinu, visinu, veličinu tijela i spol te vam daju procjenu vaše adekvatne tjelesne težine. U najboljem vas slučaju mogu svrstati u kategoriju pothranjenih, pravilne tjelesne težine ili pretilih, ovisno o veličini vašeg tijela. No, ono što grafovi ne uzimaju u obzir jest sastav tijela, odnosno količinu nemasne (mišićne) tjelesne mase i količinu masnoća.

Sastav tijela za početnike

Dva dijela vašeg tijela

Zamislite da se vaša ukupna tjelesna težina (ili sastav tijela) sastoji od dva dijela: jedan dio su tjelesne masnoće, a drugi dio je mišićna masa. Tjelesna masnoća se dalje može podijeliti na dvije vrste: jedna vrsta su esencijalne masne kiseline, a druga su zalihe masnoća.

Tjelesna masnoća i mišićna masa

Esencijalne masne kiseline se sastoje od male količine masnoća spremljenih u organima – srcu, plućima, jetri, slezeni, bubrezima i crijevima – kao i u mišićnom tkivu, tkivima u središnjem živčanom sustavu i koštanoj srži. One se nazivaju esencijalnim masnim kiselinama jer tijelo treba te masti za odvijanje normalnih tjelesnih procesa kao regulacija temperature, ublažavanje šokova i proizvodnja energije. Moram napomenuti da žene imaju više esencijalnih masnoća od muškaraca zato što tijelo mora spremiti energiju u obliku masnoća da bi pomoglo u trudnoći i drugim funkcijama vezanima uz hormone.

S druge strane, zalihe masti su masti koje služe oblaganju unutarnjih organa (visceralno masno tkivo ili trbušna masnoća) i masti koje se nalaze odmah ispod površine kože (potkožno masno tkivo) koje služe za oblaganje kosti i zadržavanje tjelesne topline. Pretjerano nakupljanje visceralnog masnog tkiva povezuje se s različitim zdravstvenim problemima, što je jedan od razloga zašto je važno održavati razinu tjelesnih masnoća unutar zdravih granica.

Nemasna tjelesna masa je zapravo sve što nisu masnoće – dakle to su kosti, organi, mišići, ligamenti, tetive i tekućine.

Nemasna masa i masna masa sastoje se od dvije posve različite vrste stanica i tkiva, zbog čega se (suprotno tvrdnjama mnogih ljudi) mišići ne mogu “pretvoriti u mast.” Ako prestanete vježbati mišiće, možda će vam se činiti da se to dogodilo – vaši mišići mogu se smanjiti bez treninga otpora, zbog čega će masnoće postati vidljivije na površini. Ali, kao što ne možete pretvoriti stanice jetre u stanice kože, ne možete pretvoriti ni mišićne stanice u masne stanice.

Mršavo ili nemasno? Premasno ili pretilo?

Analiza sastava tijela daje korisne informacije koje se mogu iskoristiti u razlikovanju kada je osoba “mršava” i kada netko “nema masti,” kao i kada netko ima “previše masti” i kada je osoba “pretila.”

Na primjer, osoba koja teži manje nego tabela visine i težine sugerira, prema toj tabeli bila bi klasificirana kao “mršava.” No, s obzirom na to da se sastav tijela ne uzima u obzir u toj tabeli, ta bi osoba mogla imati suvišnu količinu tjelesnih masnoća – i tom bi slučaju zapravo bila “pretila.”

S druge strane, osoba koja teži više nego tabela visine i težine ukazuje, bila bi klasificirana kao “pretila.” Ali, pošto sastav tijela nije uračunat, ta bi osoba zapravo mogla imati manji udio tjelesnih masnoća (poput sportaša s mnogo mišića) – i tada bi ona bila “nemasna.”

Ovo je važno zato što suvišne tjelesne masnoće, a ne suvišna težina, utječu na opće zdravlje i dobrobit te osobe. Zdrave razine tjelesnih masnoća kreću se oko 15% kod muškaraca i 22% kod žena, no te vrijednosti variraju ovisno o životnoj dobi. Iako je točno da suvišna količina masnoća predstavlja rizik za vaše zdravlje, vi morate imati malo tjelesnih masnoća jer su one dio važnih tjelesnih funkcija.

Postizanje idealne tjelesne težine i oblika

Pravilna prehrana i plan vježbanja pomažu u postizanju i održavanju zdrave tjelesne težine i oblika. Pravilni program vježbanja pomaže i u izgradnji i održavanju mišićne mase, čime se podiže udio nemasne tjelesne mase. Program održavanje tjelesne težine istovremeno pomaže u smanjenju ukupne količine tjelesnih masnoća, ali imajte na umu da ne možete “ciljati” na gubitak masnoća ili “smanjenje u određenoj točki.”

Dobro, ako radite vježbe za ciljane trbušne mišiće ili noge, tonirati ćete te mišiće – i od toga ćete izgledati mršavije. Ali kada gubite tjelesne masnoće, one će se prilično ravnomjerno izgubiti. Ako ste u početku bili teški i zaobljeni i onda ste izgubili na težini, vi ćete vjerojatno i dalje zadržati obline. A, ako ste građeni “ravni kao daska” – i nemate liniju struka – nećete je odjednom dobiti, bez obzira koliko trbušnjaka vi radili. Kada izgubite salo, vaša će figura ostati više-manje ista samo manja. Moja uloga je osigurati ljudima principe, načine i metode da na siguran način postanu zdraviji, mobilniji, snažniji, funkcionalniji, da se bolje nose sa stresom, budu boljeg tjelesnog izgleda te puno sretnije osobe s boljim samopouzdanjem.