people-2943122_960_720

5 savjeta za dijetu koji održavaju visoku razinu energije cijeli dan

554

Kada vaša energija dostiže vrhunac? Jeste li se probudili oduševljeni da biste otkrili da vam razina energije pada do sredine poslijepodneva? Je li jutro za vas polagano, a palite se nakon ručka? Ili oživljavate nakon 17 sati?

Svi mi imamo svoje prirodne ritmove, tako da je možda pretjerano očekivati da ćete imati beskrajnu energiju tijekom cijelog dana. Ali ako se osjećate kao da biste radije imali više energije tijekom dana, onda čitajte dalje. Ono što i kada jedete može imati velik utjecaj na vašu fizičku i mentalnu energiju.

Top 5 dijetnih savjeta za energiju

  1. Nemojte preskakati obroke ili će vam se razina energije smanjiti

Ovo nije novost, no toliko ljudi preskače obroke iz ovog ili onog razloga da je vrijedno ponoviti. Vaše se tijelo oslanja na spreman izvor energije da bi se održalo. Kada jedete dobro uravnotežene obroke i grickalice u redovitim intervalima tijekom dana, možete zadržati razinu šećera u krvi na razmjerno jednakoj razini. Ali kada preskočite obroke, šećer u krvi pada te vaša energetska razina također pada. Pravilno hranjenje je važno ujutro. Budući da od prethodne noći niste jeli, potrebna vam je energija koju će vam pružiti odgovarajući doručak. I nemojte zaboraviti energetsku užinu u popodnevnim satima da biste premostili dugi raspon između ručka i večere.

  1. Budite poput Zlatokose: obroci moraju biti ‘baš po mjeri’

Veličina obroka doista je važna, jer obroci koji su preveliki ili premali mogu vam iscrpiti energiju. Ako ne jedete dovoljno, nećete imati dovoljno goriva da vas održi do sljedećeg obroka ili užine. A kada jedete stvarno veliki obrok, vaše tijelo mora potrošiti mnogo energije samo da bi ga probavilo, što vas može učiniti letargičnim. Planirajte obroke i užine tako da jedete dovoljno da vas ostavi zadovoljnima – ali ne pretrpanima. Ako jedete svakih nekoliko sati, ne trebaju vam veliki obroci.

  1. Pobrinite se da jedete dovoljno proteina

Proteini ne samo da vam pomažu u izgradnji i održavanju mišića – čine jela zasitnijma i pomažu da budete mentalno budni. Sklon sam misliti da proteini održavaju živahnost i osjećaj  spremnnosti za rješavanje bilo čega. Proteinska hrana pomaže potaknuti proizvodnju određenih kemikalija u mozgu koje vam pomažu da jasno razmišljate i koncentrirate se. A budući da vas  proteinska hrana također pomaže zasititi, vaši obroci će biti zadovoljavajući, održavajući vam energiju tijekom cijelog dana.

  1. Pijte dovoljno često da nikada ne osjećate žeđ

Ne biste vozili svoj automobil pustinjom bez da ste se uvjerili da sustav hlađenja radi kako treba, zar ne? I motor vašeg tijela neće dobro funkcionirati ne držite li svoj spremnik za tekućinu napunjenim. Vaš sustav se oslanja na adekvatne tekućine kako bi nastavio funkcionirati u vrhunskoj formi pa često pijte. A ako živite u vrućoj klimi ili ste aktivni, pokušajte držati piće pri ruci. Dehidracija vas može umoriti, a također i utjecati na vašu sposobnost da jasno razmišljate i koncentrirate se. Voda, kava, čaj ili sportska pića mogu se upotrijebiti da vam pomognu zadovoljiti potrebe. I pokušajte dodati malo peperminta svojem napitku – njegova energična aroma pružit će vam mentalno podizanje.

  1. Uravnotežite obroke za kontinuiranu energiju

Uravnoteženi obroci i grickalice osiguravaju stalnu energiju da vam zadrže osjećaj sitosti. Proteini, ugljikohidrati i masti probavljaju se različitim brzinama, tako da će vam obroci koji imaju ravnotežu tih hranjivih tvari pružiti veću izdržljivost od onih koji je nemaju. Proteinski napitak s voćem održava vas sitim zato što dobivate brzu energiju iz voća i dugotrajnu energiju iz proteina u prahu i mlijeku. S druge strane, ako jedete doručak sastavljen samo od ugljikohidrata (kao što su tost, džem i voće), sve će se probaviti na istoj razini – i to vrlo brzo. Bez proteina koji će vas održavati sitima, u vrlo kratkom roku ćete uvidjeti da vam je energija u padu.